Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-екстремно калоричните бързи храни на Америка

А накрая - диетична кола... Снимка: iStock
А накрая - диетична кола...

Знаем, че в ресторантите за бързо хранене не се ходи за свежа салата с репички и грилована бяла риба със зеленчуци на пара.

Знаем и че в Америка бързата храна е издигната до ненадминати калорийни висини, в които се срещат двойни и тройни бургери, пици с размерите на гума за камион, пържени в дебели панировки вурстове и пайове, натъпкани с ужасно сладки кремове и шоколад.

Свикнали сме да виждаме от предавания като това на Гай Фиери как се поглъщат кофи с пържени крила, огромни чинии с макарони със сирене, меса, полети обилно с мазни сосове тип "Грейви".

Има обаче и джънк, който звучи направо екстремен.

Ето за какво говорим:

Чикагска пица

Снимка: iStock

Тя е резултат на експерименти от 70-те години на миналия век на двама готвачи, емигрирали от Италия в САЩ.

Именно в Чикаго те създават ястие, което се състои от не много дебела кора, пълнеж от доматен сос, сирене и месо и заливка от още доматен сос и моцарела. Чикагската пица по-скоро напомня на солен пай, но все пак запазва думата "пица" в наименованието си.

Дълбоката тестена кора образува нещо като купа, в която в момента вече попада всичко, което е хрумнало на готвачите - колбаси, сирена, кайма, зеленчуци.

Понякога между плънката се поставя и още един слой тесто, който прави пицата сходна на голяма солена торта.

В Чикаго най-популярен е пълнежът от доматен сос с италианска наденица и по желание - спанак.

Бургер в поничка

Снимка: iStock

Американците обичат бургери, обичат и понички.

И няколко вериги за бързо хранене са решили да съчетаят двете и да създадат нещо, което европейското небце едва ли ще оцени високо. Базовата рецепта се състои от сладка поничка със захарна глазура, кюфте за бургер и сирене тип чедар.

Тя вече е претърпяла куп изменения и може да включва парче панирано пилешко вместо кюфте, както и да има добавки от препържен бекон, шунка, зеленчуци и сосове.

Има и вариации тип "двоен чийзбургер" - с две кюфтета, с двойно повече сирене и с тънка питка между кюфтетата.

Калориите тук гонят безкрайност, защото поничките са доста тежка храна, гарнирани са с плътна захарна глазура, а като капак вътре са натъпкани продуктите за един не особено скромен хамбургер.

Mac and Cheetos

Снимка: iStock

На пръв поглед изглеждат като свръхголеми пръчици Cheetos.

Всъщност са макарони със сирене, оформени на пръчици, оваляни в подправката, с която се подправя и снаксът, и запържени в маслена баня. Припомняме, че американските макарони със сирене са доста тежко ястие от паста, изобилие от жълти сирена и течна сметана, запечени с още сирене отгоре.

И понеже това сякаш не е достатъчно, на някого му е хрумнало да панира всичко това. Самата панировка също носи бонус калории, защото е богата на сол, галета и овкусители.

Пилешки пай

Снимка: iStock

Тези пайове попадат в САЩ от Великобритания, но там претърпяват модификации, които ги превръщат в калорийни бомби.

Да, пайовете се предлагат и в заведенията за бързо хранене, като тестото обикновено е пълнено с пържено пиле (в оригинал е с варено пилешко), грах, царевица, жълти сирена и много, ама много пълномаслена сметана.

В някои заведения слагат и картофи, карфиол или броколи за повече плътност.

Цялото това тесто и богата плънка не падат под 600 калории на порция, като в някои ресторанти в зависимост от рецептата и възможностите за добавки по желание на клиента порцията би могла да достигне и 840 калории.

За сравнение - британският оригинал често е с парено тесто, варено пилешко и с малко зеленчуци и сметана. Сирене често липсва в рецептата и затова английският пилешки пай може и да не е толкова засищащ, но пък не е и чак такава експлозия от калории.

Муфулета

Снимка: iStock

Да, муфулета не е италиански сандвич и видът му всъщност може да докара инфаркт на повечето италианци.

Сандвичът, точно и както чикагската пица, е измислен от италиански емигранти и бързо става любимо висококалорично угощение за американците. В момента муфулета се предлага под една или друга форма в много от веригите за бързо хранене в САЩ.

Сандвичът представлява пухкава голяма питка, натъпкана с колбас, сирена, зеленчуци и сосове. Принципът е "колкото повече - толкова повече" - муфулета трябва да е почти невъзможна за отхапване от сложените в нея плънки.

Американците обичат сандвича с колбаси, но не е изключено да има и възможност за поръчка и на панирано пиле и дори макарони със сирене.

Но и без тях муфулета гони около 1200-1400 калории на сандвич.

Сладоледен бургер

Снимка: iStock

Бургер за десерт? В САЩ казват: "Защо не?".

Тук няма много за обяснение - сладоледени бургери се продават в повечето от най-популярните ресторанти за джънк храна в Америка. Обикновено те се състоят от питка за хамбургери, поръсена със захар, глазирана и/или оваляна в шарени пръчици или шоколад.

В нея се слага сладолед, сладки сосове и понякога, както се вижда и на снимката, парче шоколадов кейк за разкош.

Комбинацията може да бъде залята с разтопен шоколад, бита сметана или още сладолед, както и да бъде гарнирана с плодове. Въобще, всичко зависи от въображението на клиента и от това колко калории е решил да погълне с десерта си.

А накрая - диетична кола...

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените