Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Макарони със сирене - американска гордост с френски привкус

Макарони със сирене - американска гордост с френски привкус Снимка: iStock

Ако покажете на американец какво ние, българите, разбираме под "макарони със сирене", най-малкото ще го оставите силно озадачен.

Докато в България макароните със сирене са сладко-солена семпла рецепта, американският им съименник е засищащо ястие от запечена паста с богат сос от сирена и бешамел.

Разбира се, от десетилетия насам американците разчитат повече на полуфабрикати, отколкото на приготвянето на макароните им със сирене от нулата.

И все пак в САЩ смятат ястието за емблематично за страната си - толкова популярно, че почти всеки нашумял шеф-готвач, от Джейми Оливър до Марта Стюарт, има своя версия.

Мнозина - и американци, и европейци - смятат, че макароните със сирене са пренесени от Франция в Северна Америка.

Снимка: iStock

Легендата гласи, че Томас Джеферсън опитва ястието в ресторант в Париж, в който му сервират гореща запечена паста с разтопени на кадифен сос жълти френски сирена. Още повече, че от изследователския център "Монтичело" са категорични, че рецептите с паста са били едни от най-любимите на Джеферсън.

Подсказки, че макароните със сирене са далеч по-древни от френските бистра на Париж, намираме в "Декамерон" на Джовани Бокачо.

Там на две места е описана рецепта, при която се редят слоеве сварени макарони или ньоки (картофена паста) и слоеве жълто сирене. Добавяло се е масло, а в някои случаи - и малко захар и канела, с което макароните са започвали да наподобяват сигурно побългарения си вариант.

От Италия макароните със сирене с лекота прескачат във Франция и там французите, както правят с повечето си ястия, ги усложняват.

Снимка: iStock

Към рецептата е добавен бешамел, който сам по себе си е пипкав за приготвяне сос, сметанов сос и добавки като хлебни трохи, галета и пармезанови трохи. Всичко това се съчетава с дребна домашна паста и не едно, а поне 2-3 жълти сирена, които да допринесат за разточителния вкус на гозбата.

Макароните със сирене тогава са запазена марка на аристокрацията.

Именно династичните и аристократичните бракове между италианци и французи сближават двете кухни и пренасят пастата с разтопени сирена през границите. Междувременно по-бедните прослойки наподобяват ястието, като остъргват остатъците от сирене от коричките и ги добавят в пастата.

Така макароните със сирене с годините се развиват, придобиват вариации в рецептата, започват да се описва не само в италианските и френските кулинарни книги, но и в британските.

По тази историческа нишка стигаме и до Томас Джеферсън, който опитва макарони със сирене, прави им бърза скица и до нея описва съставките.

В САЩ италианските корени на рецептата и френските ѝ модификации бързо започват да избледняват. В редица домакински списания и готварски книги макароните със сирене са сведени до сварена дребна паста, смесена с масло и вид жълто сирене и запечена набързо във фурната.

В това време шеф-готвачите се надпреварват да добавят свои хрумвания към макароните със сирене, за да ги направят по-богати и интересни.

Пък и не е трудно да си представим защо ястието се превръща в любимо на американците с плътния си засищащ вкус и изобилие от стичащи се от топлината сирена. Освен това с набъбването на средната класа на САЩ стават все повече домакинствата, които могат да си позволят да вложат хубаво жълто сирене в блюдото.

Според кулинарния сайт Epicurious си заслужава да приготвим възможно най-богатата версия на макарони със сирене.

Снимка: iStock

А именно макарони със сирене, но и с бешамел и поръска от хлебни трохи.

За тях са ни необходими:

  • 500 грама дребна паста
  • 115 грама масло
  • 6 чаши брашно
  • 4 чаши прясно мляко
  • 1 чаша течна сметана
  • 450 грама жълто сирене - грюер или чедар
  • 60 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Сваряваме пастата в подсолена вода до степен ал денте и дори малко преди ал денте - все пак те ще се досготвят във фурната. Отцеждаме и оставяме настрана да се охладят леко, като в никакъв случай не изплакваме пастата, за да не отмием нишестето от нея.

Междувременно в дълбок тиган се загрява маслото и се добавя брашното. Бърка се енергично, за да не стане на бучки, и след образуването на бледокафяв сос се прибавят прясното мляко и сметаната.

Сосът се подправя с малко сол, черен пипер и индийско орехче и се бърка до сгъстяване.

Настърганите сирена се разделят на три равни части и ястието се сглобява - на дъното на подходяща тава се изсипват макарони, поръсват се със сирене и с част от бешамела. Така се редят още три слоя от продуктите.

Макароните със сирене се пекат за 15 до 25 минути на 170 градуса до разтопяване на сирената и златиста коричка.

Хлебните трохи се правят от 2 чаши галета или натрошен стар хляб, затоплени на тиган с малко сол, пипер, чесън и пармезан. След като са готови, с тях поръсваме макароните и запичаме отново за 2-5 минути.

Най-добре е да изчакаме поне 15 минути, преди да сервираме макароните със сирене.



 

Най-четените