Ако покажете на американец какво ние, българите, разбираме под "макарони със сирене", най-малкото ще го оставите силно озадачен.
Докато в България макароните със сирене са сладко-солена семпла рецепта, американският им съименник е засищащо ястие от запечена паста с богат сос от сирена и бешамел.
Разбира се, от десетилетия насам американците разчитат повече на полуфабрикати, отколкото на приготвянето на макароните им със сирене от нулата.
И все пак в САЩ смятат ястието за емблематично за страната си - толкова популярно, че почти всеки нашумял шеф-готвач, от Джейми Оливър до Марта Стюарт, има своя версия.
Мнозина - и американци, и европейци - смятат, че макароните със сирене са пренесени от Франция в Северна Америка.
Легендата гласи, че Томас Джеферсън опитва ястието в ресторант в Париж, в който му сервират гореща запечена паста с разтопени на кадифен сос жълти френски сирена. Още повече, че от изследователския център "Монтичело" са категорични, че рецептите с паста са били едни от най-любимите на Джеферсън.
Подсказки, че макароните със сирене са далеч по-древни от френските бистра на Париж, намираме в "Декамерон" на Джовани Бокачо.
Там на две места е описана рецепта, при която се редят слоеве сварени макарони или ньоки (картофена паста) и слоеве жълто сирене. Добавяло се е масло, а в някои случаи - и малко захар и канела, с което макароните са започвали да наподобяват сигурно побългарения си вариант.
От Италия макароните със сирене с лекота прескачат във Франция и там французите, както правят с повечето си ястия, ги усложняват.
Към рецептата е добавен бешамел, който сам по себе си е пипкав за приготвяне сос, сметанов сос и добавки като хлебни трохи, галета и пармезанови трохи. Всичко това се съчетава с дребна домашна паста и не едно, а поне 2-3 жълти сирена, които да допринесат за разточителния вкус на гозбата.
Макароните със сирене тогава са запазена марка на аристокрацията.
Именно династичните и аристократичните бракове между италианци и французи сближават двете кухни и пренасят пастата с разтопени сирена през границите. Междувременно по-бедните прослойки наподобяват ястието, като остъргват остатъците от сирене от коричките и ги добавят в пастата.
Така макароните със сирене с годините се развиват, придобиват вариации в рецептата, започват да се описва не само в италианските и френските кулинарни книги, но и в британските.
По тази историческа нишка стигаме и до Томас Джеферсън, който опитва макарони със сирене, прави им бърза скица и до нея описва съставките.
В САЩ италианските корени на рецептата и френските ѝ модификации бързо започват да избледняват. В редица домакински списания и готварски книги макароните със сирене са сведени до сварена дребна паста, смесена с масло и вид жълто сирене и запечена набързо във фурната.
В това време шеф-готвачите се надпреварват да добавят свои хрумвания към макароните със сирене, за да ги направят по-богати и интересни.
Пък и не е трудно да си представим защо ястието се превръща в любимо на американците с плътния си засищащ вкус и изобилие от стичащи се от топлината сирена. Освен това с набъбването на средната класа на САЩ стават все повече домакинствата, които могат да си позволят да вложат хубаво жълто сирене в блюдото.
Според кулинарния сайт Epicurious си заслужава да приготвим възможно най-богатата версия на макарони със сирене.
А именно макарони със сирене, но и с бешамел и поръска от хлебни трохи.
За тях са ни необходими:
- 500 грама дребна паста
- 115 грама масло
- 6 чаши брашно
- 4 чаши прясно мляко
- 1 чаша течна сметана
- 450 грама жълто сирене - грюер или чедар
- 60 грама пармезан
Начин на приготвяне:
Сваряваме пастата в подсолена вода до степен ал денте и дори малко преди ал денте - все пак те ще се досготвят във фурната. Отцеждаме и оставяме настрана да се охладят леко, като в никакъв случай не изплакваме пастата, за да не отмием нишестето от нея.
Междувременно в дълбок тиган се загрява маслото и се добавя брашното. Бърка се енергично, за да не стане на бучки, и след образуването на бледокафяв сос се прибавят прясното мляко и сметаната.
Сосът се подправя с малко сол, черен пипер и индийско орехче и се бърка до сгъстяване.
Настърганите сирена се разделят на три равни части и ястието се сглобява - на дъното на подходяща тава се изсипват макарони, поръсват се със сирене и с част от бешамела. Така се редят още три слоя от продуктите.
Макароните със сирене се пекат за 15 до 25 минути на 170 градуса до разтопяване на сирената и златиста коричка.
Хлебните трохи се правят от 2 чаши галета или натрошен стар хляб, затоплени на тиган с малко сол, пипер, чесън и пармезан. След като са готови, с тях поръсваме макароните и запичаме отново за 2-5 минути.
Най-добре е да изчакаме поне 15 минути, преди да сервираме макароните със сирене.