На Джейми Оливър може да се вярва, когато става въпрос за бързи ястия.
Фен съм на британеца, откакто кулинарните канали навлязоха в България и се настаниха удобно в ефира. Джейми може и да работи с огромен екип, внимателно подготвени заготовки и кухня като от каталог, но определено разбира от бързо-лесно-вкусно.
Така тази неделя, ранен следобед, попаднах на лесната му рецепта за поширани яйца.
На нас пошираните (забулени) яйца са ни добре познати от класиката, наречена "Яйца по панагюрски".
Понякога обаче приготвянето им по класическия начин е предизвикателство - белтъците се "разперват" във водата и яйцето излиза рошаво, жълтъкът се пука при пускане в тенджерата или не нацелваме времето за готвене и яйцата стават твърди като камък.
Джейми Оливър показа едно елегантно решение на проблема, което е толкова елементарно, че чак се чудя защо не съм се сетила по-рано.
Той чукна яйцата в прозрачно домакинско фолио, добави им няколко екстри - шунка, зеленчуци, подправки - завърза фолиото на вързопче и така пусна пликчетата във врящата вода. Гениално просто, лесно и вкусно. Макар и не много фотогенично.
Необходимите продукти са:
- Яйца според апетита
- Няколко капки олио или зехтин
- Прозрачно домакинско фолио
- Продукти по избор - шунка, колбаси, сирена, зеленчуци на дребно (тук са шунка, топено сирене, каперси, сушен домат)
- Подправки по избор - сол, пипер, червен пипер, зелении като магданоз и копър
Начин на приготвяне:
В ниска кафена чаша разпределяме парче домакинско фолио с размери около 30 на 30 сантиметра, за да има как да се завърже кесийката после. Капваме няколко капки мазнина - олио или зехтин.
Вътре подреждаме парчетата сирене, върху тях - наситнените колбаси и след това - зеленчуците. После внимателно чукваме едно яйце и завързваме пликчето така, че да няма никакъв въздух вътре в него.
За по-сигурно можете да използвате конец, канап за готвене или малки пластмасови клипсове, които да гарантират, че фолиото няма да се развърже. Аз не съм използвала и нямах проблем.
На котлона слагаме средно дълбока тенджера с подсолена вода и оставяме да заври. След това пускаме внимателно пликчетата и готвим до готовност. А какво значи до готовност? За твърд белтък и рохък жълтък за необходими 5-6 минути, а 7-8 минути са нужни за яйце с твърда сърцевина.
Внимание - изчакайте пликчетата да изстинат много добре, преди да се опитвате да ги разопаковате.
В случая яйцата са в компанията на пълнозърнест лаваш, но си вървят и с хляб - черен или бял. След което хапваме на обяд и благодарим на Джейми.