Макар повечето от нас да наблягат на козунака по Великден, всички сме съгласни, че символът на празника са боядисаните яйца. Те изобразяват новия живот и пролетта.
Обичаме тази традиция - за нас, православните, оцветяването на яйцата е свещенодействие. Не престъпваме канона - правим го или на Велики четвъртък, или на Страстна събота, отделяме първото яйце, задължително червено, а след това се развихряме с всевъзможни бои, комбинации и техники.
Накрая се озоваваме с една кора варени яйца, част от които дори не са боядисани, защото да се счупили още при топлинната обработка.
И възникват въпроси - можеше ли да спасим яйцата, колко от тях можем да ядем и до кога е безопасно да се консумират?
Ето и отговорите.
Да свариш дузина яйца с нула поражения си е почти великденско чудо, но със съответните мерки има начин поне да се доближим към 100% успеваемост.
Важно е преди топлинната обработка яйцата да се темперират - шоковата промяна в температурата - от хладилника във врящата вода, често води до пукане на черупката. Затова е добре те да бъдат извадени от хладилника поне един час преди варенето, за да придобият стайна температура.
Не препълвайте съда, в който ще ги варите - така вероятността да се удрят едно в друго е по-голяма. Поставете яйцата, залейте ги с хладка вода, добавете оцет и след това ги сложете на котлона. Ако ви се занимава, можете да сложите и кърпа на дъното на тенджерата, която да поема ударите.
Когато заврат, намалете температурата на котлона. Препоръчително е варенето да е за 8 минути.
Има и още един трик - да уплътните пространството между яйцата - например с кус-кус и да ги варите в него. Проблемът тук е, че дори и да сте ги измили идеално преди това, пак не е добра идея да консумирате подобен кус-кус.
Колко яйца можем да изядем?
За тези, които не обичат варени яйца въпросът не стои, но за останалите по Великден изкушението е прекалено голямо.
Точен отговор на въпроса колко яйца е безопасно да се ядат дневно няма. Това, в което няма съмнение е, че тази храна е изключително богата на полезни вещества - протеини, витамини А, В и D, цинк, селен и желязо.
Рискът идва от холестерола, на който е богат жълтъкът, и от възможността за алергични реакции. Като цяло е прието, че две и дори три яйца дневно при здрави хора не носят никакъв риск.
Дълги години се смяташе, че холестеролът от яйцата може да допринася за увеличението на холестерола в кръвта. В последните десетилетия обаче тази концепция се преосмисля - холестеролът в тези храни не оказва съществено въздействие върху нивата на т.нар. "лош" холестерол в кръвта и дори може да помага за контрола на "добрия", който балансира "лошия".
Заради противоречивите данни от различни изследвания все пак се препоръчват известни ограничения - според Американската сърдечна асоциация могат да се ядат до две яйца дневно, проучвания "позволяват" и по три. Често се посочва и препоръчителен седмичен прием, който ни върши по-добра работа в случая с Великден. Съветите гласят, че е напълно безопасно да се ядат по 7 яйца седмично.
Всички специалисти обаче дебело подчертават, че приемът на яйца зависи от цялостната диета - хора, които приемат повече наситени и транс мазнини са с по-голям риск от висок холестерол и съответно при тях препоръчителният брой яйца не е същият като при хора със здравословна диета.
Същото важи и за физическата активност. Хора, които не спортуват и не се движат много, не бива да прекаляват и с яйцата - по 3-4 седмично.
При хора с висок холестерол не се препоръчва повече от едно яйце по 2-3 пъти в седмицата.
След като се оказва, че все пак не бива да прекаляваме, колко дълго можем да ядем купищата яйца, които се струпват у дома покрай празника?
Обикновено се смята, че щом те са сварени, това ще удължи трайността им, а всички обичаме да държим на видно място красивите разноцветни купи.
Това обаче не е правилно. Да, сварените яйца могат да се съхраняват около една седмица, но това трябва да става в хладилник, а не на стайна температура.
Нещо повече - варените яйца имат по-кратък живот от суровите, защото при топлинната обработка се разрушава горният им слой, който предпазва от проникване на бактерии.
Особено ако е топло, варените яйца не бива да стоят навън повече от няколко часа, като препоръката на Американската агенция за храните и лекарствата е до 2 часа.
Което значи, че дори и да са боядисани в събота, най-добре е те да се приберат на студено преди ритуала с чукането на Великден, а след това отново да се върнат в хладилника.
Съхранението не трябва да е на вратата на хладилника, а във вътрешността му.
В случай, че се опитвате да спасите яйцата - не ги замразявайте. Това променя текстурата и вкуса им непоправимо. Вместо това можете да ги претворите в нещо различно. Например в това: