Говорителят на Ватикана изненадващо подаде оставка

Говорителят на Ватикана Грег Бърк изненадващо подаде оставка. Службата по комуникациите ще напусне и неговата заместничка Палома Гарсия Овехеро.

Оставките им влизат в сила още на 1 януари, става ясно от съобщението на Бърк в Twitter. "В този преходен момент смятаме, че е най-добре Светият отец да бъде напълно свободен при избора на нов екип", се казва в съобщението.

За временно изпълняващ длъжността на говорител е определен Алесандро Гисоти.

Това е втората рокада в медийната служба на Ватикана в мандата на папа Франциск, след решението му да отстрани дългогодишния редактор на "L'Osservatore Romano" и да назначи журналиста Андреа Торниели за нов директор на редакционното съдържание на всички медии във Ватикана.

"Предстоящата година е изпълнена с важни ангажименти, които ще изискват максимално усилие от комуникационния екип", се казва в съобщение на ръководителя на връзките с обществеността на Ватикана Паоло Руфини. През 2019 г. се очаква папа Франциск да направи посещения в Панама, Обединените Арабски Емирства, Мароко, България и Македония, като по неофициална информация се готвят и визити в Мадагаскар и Япония. През февруари се готви и мащабна конференция, по време на която трябва да бъдат обсъдени проблемите със сексуалното посегателство над деца от страна на католически свещеници.

Грег Бърк беше назначен за съветник по връзките с обществеността към държавния секретариат на Ватикана през 2012 г., когато той работи като кореспондент на Fox TV от Рим. През 2015 г. той бе назначен за зам.-говорител на Ватикана по време на мандата на Федерико Ломбарди. След оттеглянето на Ломбарди година по-късно, Бърк стана главен говорител на Светия престол, а заместничката му Палома Гарсия - първата жена, заемала този пост.

Новините

Най-четените