Руска организация набира доброволци за Украйна онлайн

Потребители на руската социална медия ВКонтакте са призовавани да заминат за Украйна, за да оказват "морална подкрепа" на хората, които са поставени в риск след "държавния преврат" в страната.

Платформата "ВКонтакте" се използва от над 100 милиона активни потребители. Страницата "Гражданска самоотбрана на Украйна" съществува от около седмица и вече има над 7000 последователи в най-голямата рускоезична социална медия.

На нея е публикуван и онлайн формуляр, който набира доброволци на възраст между 18 години и 45 години, които да преминат границата и да участват в мирни протести. Инициатор е подразделение на организацията "Евразийски младежки съюз".

На самата страница е обявено, че изпраща хора до Донецк и Харков - и двата града са в източната част на Украйна. Като важна дестинация се споменава и Одеса - в югозападната. Страницата призовава доброволците да не привличат внимание и да се преструват на туристи и да участват в мирни протести.

Владимир Прокопенко, който е член на "Евразийския младежки съюз", казва пред вестник "Новая газета", че хора в Украйна се изпращат само ако е спокойно, но ако ситуацията ексалира и се стигне до сблъсъци, няма да бъдат пращани. По непотвърдена информация, на руски граждани е плащано да пътуват до Харков, където са попаднали в ожесточени сблъсъци.

Тази кампания отеква и в хаштага #РоссияСвоихНеБросает (Русия не изоставя своите) в Twitter. Той е използван над 85 000 пъти през последната седмица и изразява отношението на руснаците към рускоговорящите украинци.

Новосъздадени акаунти в Twitter очевидно се използват, за да споделят многократно хаштага, за да го направят "трендинг". Но той е подхванат и от обикновени потребители. Според потребител, който е споделил хаштага, двете държави са "една нация, разделена след срива на Съветския съюз".

Какво казва руският външен министър

Русия няма да допусне кървава баня в Украйна, заяви в Мадрид руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Няма да позволим кървава баня в Украйна, няма да позволим атентати срещу живота и здравето на онези, които живеят в Украйна, нито на руснаците, които живеят в Украйна", каза Лавров.

Президентът на Русия Владимир Путин също обяви на брифинг вчера, че руски войски няма да влязат в Украйна, тъй като засега това не е нужно.

Той подчерта, че Русия не може да нареди на "силите за самозащита в Крим", които били проруски въоръжени групи, да се върнат в своите бази, защото не са пряко подчинени на Москва, предаде Ройтерс.

Лавров увери, че въоръжените мъже, разположени в Крим, не са руски сили и подчерта, че персоналът на руските военноморски сили е на обичайните си позиции.

Според Киев обаче в Крим има над 15 хил. руски военни. Според други източници броят им е между 5000 и 6000.

Руският външен министър каза още, че кримските и украинските власти са тези, които трябва да позволят достъп на международни наблюдатели.

Новините

Най-четените