Нов опит за гей парад в Сърбия

Властите в Сърбия отново дадоха съгласие за провеждане на гей парад в столицата Белград на 28 септември. Досега всички опити се проваляха от съображения за безопасност, но този се очаква хиляди полицейски служители да охраняват „Парад на гордостта", както официално се нарича.

Шествие на хората с различна сексуална ориентация в Белград не е имало от 2010 година досега - това всичко приключи набързо с кръв, 150 ранени и щети за над един милион евро, но покрай амбицията за европейско членство, натискът върху властите в областта на човешките права все повече се засилва.

Футболните фенове и местните националисти са основни противници на гей парада, както и сръбският патриарх Ириней, според когото различните така и не са си взели поука от всички злощастни демонстрации. Наскоро духовният водач обвини ЛГБТ-общността, включително Кончита Вурст - за наводненията на Балканите.

Премиерът Александър Вучич, бивш ултранационалист, вече обяви, че няма да присъства на парада, но ще изпълни правомощията си по Конституция за осигури безопасността на всички сръбски граждани.

Бюрото за координация на работата на службите за сигурност, въпреки различните становища, не забрани днес провеждането на Парада на гордостта, съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович. Властите са запазват правото да отменят проявата, ако имат сигнали, че отново ще се стигне до побоища и безредици.

Миналата година правителството пак разреши гей парад на 28 септември, но след това проявата бе отменена.

#1 Алилуйщина 26.09.2014 в 23:55:16

Mодератор преди триене,моля четете!

#2 Алилуйщина 26.09.2014 в 23:56:09

Гей-парадите не са проява на демокрация и свободомислие… Хомосексуалистите правят паради и митингуват не за своите права, а за ограничаване правата на чуждите. Гей-парадите са отлично наименовани в тях хомосексуалността се ПАРАДИРА! През 2010 г.пазарджишкият прокурор Стефан Янев показа нагледно, че от правото до философията няма и една крачка, публикувайки фундаментално постановление,което би трябвало да влезе в учебниците. По повод на жалба на гей активисти срещу наредба за обществения ред Янев написа:"Естественият закон е свързан с половото съединяване на индивиди от мъжки и женски род, от което следва, че сексуалната ориентация между мъж и жена с цел създаване на деца е естествена, тъй като отговаря на естествения закон за възпроизводство на рода. Всеки индивид обаче си има право на избор, личен живот и мнение, дали ще си избере естествена или противоестествена сексуална ориентация. Тъй като сексуалната ориентация на индивида е нещо интимно, обикновено тя се споделя с други индивиди или съмишленици интимно. Публичната й изява и демонстрация води до безсрамие, груба откровеност и пренебрежително отношение към обществения морал".

Новините

Най-четените