Търсим си работа в друг град с държавна помощ

Безработните ще получават от държавата до 600 лева, за да се преместят в друг град, където може да им се осигури работа. Това е една от мерките в приетия от правителството Национален план за действия по заетостта, пише в."24 часа". Автор на плана е социалният министър Хасан Адемов.

Субсидията ще е еднократна и ще покрива разходите на безработния да премести покъщнината си в новия град. Другият вариант ще е да се покриват пътните разходи, ако даденият гражданин не пожелае да заживее на ново място. Държавата ще покрива до 50% от транспорта, но не повече от 100 лв. на месец.

Отново на училище

Субсидия за квартира в размер на до 35 лева дневно ще получават безработни, които са включени в обучение или дълъг квалификационен курс. Право на квартирни ще имат безработните, ако наемът излиза по-евтино от транспортните разходи при всекидневно пътуване от адреса по местоживеене до съответния образователен център. Лимитът за транспортни разходи е до 10 лв. на ден.

Ако безработният е на квартира и обучението му продължава повече от 30 дни, ще получава и до 60 лв. веднъж в месеца, за да се прибере вкъщи. Стипендията на безработни, които са включени в курсове, ще е в размер на 8 лв. на ден, колкото бе и през 2013 г.

450 лв. ще е най-високата субсидирана от държавата заплата при наемане на безработни. Тя ще се плаща от Агенцията по заетостта на психолози и мениджъри, които ще бъдат наети към бюрата по труда.

В първите 3 месеца от регистрирането на един безработен на борсата бюрата по труда ще му изпращат всекидневно предложения за нова работа, предвижда още Националният план за действия по заетостта през 2014 г.

#1 Citizen X 25.12.2013 в 15:00:34

Хаха, пак любимата ми снимка с Живко, Жана, Ицо перчема и киселата тетка Юлия Щом т'ва ни е асоциацията с работещ, демек, висящ на опашка за помощи, Господ да ни е на помощ (тия дето ги плащаме)...

Новините

Най-четените