"Атака" окървави молитвата пред джамията в София...

В опит да спре обезличаването си, националистическата партия "Атака" отново реанимира избирателите си с изстъпления и поредни провокации - този път пред джамията "Баня Башъ" в София, където се случиха безредици и сбивания.

Националистите протестираха срещу мегафоните от минарето на джамията, които им пречели... Това е единственият молитвен дом на мюсюлманите в София. Наблизо е и синагогата.

"Атака" събра на мястото не повече от двеста свои. Странно е как от Столична община са разрешили на националистите да проведат протест в този ден тук, след като е лесно за прогнозиране какво би могло да се случи.

"Истински мюсюлманин е онзи, който обича родината си и не се поддава на провокации. Нека приемем ситуацията като предизвикателство на Аллах и да се помолим да изпълни сърцата на останалите свои раби с повече милост", призова имамът, чиито думи обаче бяха заглушени от крясъците на хората на Сидеров.

Привърженици и симпатизанти на "Атака" нахлуха в джамията през тоалетната, за да попречат на традиционната петъчна молитва, предаде Канал 3, който излъчваше нонстоп кадри от мястото. Те хвърляха камъни и предмети и въпреки усилията на хора и от двете страни да озаптят буйстващите, това не се случи. Националистите мятаха яйца по молитвените килимчета на мюсюлманите - и даже запалиха едно от тях.

По-късно пред камерите на Канал 3 един от мюсюлманите, дошли за молитва, разказа, че е бил свидетел как са били нахъсвани хората. "Видях какво им говореха: "Турци, еничари, продажници..."

Според свидетели националистите са крещели още: "Турците вън!" и "България".

На мястото пристигнаха линейки и лекари, които да окажат първа помощ на пострадалите, сред които има и полицай. Арестувани са неколцина от буйстващите "атакисти".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който не особено убедително призова на два-три пъти да се прекратят сблъсъците, обяви, че тръгва към парламента, за да поиска публично оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Пред парламента се изместиха и част от "биячите", които предизвикаха сблъсъците пред джамията, което доведе дотам, че входовете на Народното събрание са подсилени с полиция с щитове.

Сидеров заяви, че на митинга била ударена с камък и ранена депутатката на "Атака" - Деница Гаджева, и поиска оставката на вътрешния министър. Лидерът на "Атака" упрекна полицаите, охраняващи митинга, че са удряли протестиращи.

"МВР работи като еничарски корпус, срам и позор за българската полиция", заяви Сидеров и настоя да бъдат незабавно освободени арестуваните активисти от "Атака", а мъжът, който е ударил депутатката от "Атака" с камък, да бъде задържан и съден.

"Атака" минава в опозиция още днес, ако незабавно не бъдат освободени задържаните симпатизанти на партията", обясни Сидеров... Пострадалата при стълкновението Гаджева е прегледана, раната й в областта на брадичката е обработена и тя е насочена за домашно лечение.

Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) заяви в пленарна зала, че никой не може да ползва религиозните символи и вярвания за политическа сцена и агитация. Убеден съм, че МВР ще си свърши работата, посочи той.

Петима полицейски служители са пострадали при днешния митинг в столицата, съобщиха по-късно от пресцентъра на МВР. Двама мъже на 32 и 22 години са отведени в столичното Пето РУП за хулигански прояви, в "Пирогов" е оказана медицинска помощ на петима мюсюлмани с различни наранявания.

Нанесени са щети на два полицейски автомобила. СДВР приканва медиите, присъствали на протеста, да предоставят видеозаписи, които да помогнат в идентифицирането и на други участници от двете страни в инцидента.

Министърът на външните работи Николай Младенов призова  политическите сили по никакъв начин да не поставят под съмнение онова достойнство на България, която я прави различна в региона.

"България е една от малкото страни в Европа, която повече от 50 години беше пример за толерантност - етническа, религиозна, и това е част от българската история. Всички, които живеят в нашата страна са български граждани", каза Младенов.

От Webcafe нямаме какво да кажем по тези срамни изстъпления на "Атака". Освен - вместо послепис към тях, да припомним едни думи на българина, изрекъл "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност":

...Всичко онова, което беше най-свято, най-мило и драго на твоя злощастен род, днес е осквернено, потъпкано, поразено. Твоята вяра страда... С твоето щастие се разполага, твоята чест се гази, в твойта къща усойна змия трови домочадието ти и вече зарази със смъртоносното си дихание на много чада податливите души...

А вие, бедни братя от Мохамедовата вяра, де са ваште правдини, с които се наслаждавате? И вие сте, братя, погазени, излъгани, както и ний! Всичко, което сте имали някога, е измряло в безправедната държава, дето владеят насилства и сила, власт и заповед, а не право и праведност, начало и праведно..."

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

#1 Многознайковица 20.05.2011 в 15:20:57

Съжалявам , че няма емотикон, който да изразява заплюване , само това заслужават "хора" като лицето С , ни дума повече....

#3 boris 20.05.2011 в 15:44:18

Гласувах в анкетата с не - с уточнението, че НЕ това е проблема!

#4 sake 20.05.2011 в 15:48:07

Странно как този Сидеров от фотограф стана теолог и филолог едновременно,сега ако се окаже,че е бил и "войник",снимката е усъвършенствана с ретуш или дигитално ,заличиха му и криминалното минало. В Бг всичко е възможно,важното е :Кой има интерес от подобни манипулации. Вероятно,бедния български народ.

#7 vanko1 20.05.2011 в 16:06:44

Прав си, Евгени, ей такива като В.С. промиват главите на хората, които са напълно оскотели и ги тласкат към такива изстъпления, като че ли хората, които се молят в петък пред джавията, са им виновни за всичко, включително и за скапания животец

#9 boris 20.05.2011 в 16:33:38

Сидеров ако си отиде - друг ще дойде, най-вероятно по-краен от него. Не може да се спре колелото, на него просто се качват разни хора, но свободни места никога няма.

#10 Многознайковица 20.05.2011 в 16:41:42

О, Борисе , може да се спре , и още как , я огледай комшиите ни на запад

#11 boris 20.05.2011 в 16:43:04

Толерантността дава възможност за съществуването на мултикултурни държави. Мултикултурността е философията на всички империи. Империите са основата на всяка тирания.

#12 Многознайковица 20.05.2011 в 16:47:48

т.е. толерантност тирания .... нещо ми е много философско , не мога вдена

#13 boris 20.05.2011 в 16:48:57

и смяташ, че аз съм виновен за това?

#14 Многознайковица 20.05.2011 в 16:55:34

ХАХАХАХА, в никакъв случай... но логиката в случая наистина ми бяга ... прагматично , близковременно и фактологичнодоказано , по нашите географски ширини такава "философия" не вирее

#15 NP 20.05.2011 в 17:00:43

Проблема е в дразнението наречено минаре и звука от него, което са разнася. Проблема е в новините на турски език по НАЦИОНАЛНАТА телевизия. Проблема е в потурчването на Родопите, където има места, в които съм бил, едва съм се отървал защото съм бил говорил на БЪЛГАРСКИ, а това било турско село разбирате ли... Ето ги трите проблема, които ако заедно с ДПС се решат всичко това ще остане в историята. В нито една християнска столица действащите джамии не им е позволено да пищят с минаретата си... А че в България ако няма кръв и зрелище няма интерес - това е друг проблем и Волен го знае

#17 divineshadow 20.05.2011 в 17:18:55

Относно минаретата и мен ме драни това на джумая джамия в центъра на Пловдив, ама замислете се, като толково много ни дразнят всички тези минарета, като сме толкова ревностни християни, защо не ходим на църква????? Плюс това да не забравяме че мусюлманството е религия не само на българските турци но и на много чистокръвни българи, така наречените пумаци, които по мои наблюдения са дори по-добри пазители на Българските традиции от християните!!!!!

#18 boris 20.05.2011 в 17:22:44

divineshadow -------------------------------------- и на волжките българи.

#19 strawsPulledAtRandom 20.05.2011 в 17:43:51

Не подкрепям действията на Атака и на атакистите, но на другия полюс стои и изкривеното предствяне на информацията от Уебкафе. Него също не го подкрепям и ме дразни дори повече от Атака. Ето клип на боя: http://vbox7.com/play:9667a5a3 Искам да попитам кой и как е проникнал през тоалетна, след като на единия и край стоят атакистите и по някое време към тях тръгват мюсюлманите. Провокацията в конкретния случай е на Атака, защото те са се изстъпанчили там, но първи тръгват да се бият от джамията, в начлото на клипа се вижда добре. Казвам "в конкретния случай", защото и на мен не ми харесва да се нарушава наредбата за пазене на тишина между 14:00 и 16:00 - това също е провокация. Тоест, в случая няма прави - и двете страни са криви. Но мен всъщност ме дразни изкривеното поднасяне на информацията, при която в статията на нюза пище, че по високоговорителя мюсюлманите са призовавани многократно да не се поддават, ръкопляскали са и т.н., а тук пише, че Болен "не особено убедително" е призовавал за същото. Как така едните призовават, а другите призовават "не особено убедително"? какви са тези лични оценки? Също така: - Защо се дават такива квалификации като "изцъкляне" и т.н. на една партия, колкото и да е смешна (но не по-смешна от ДПС)? Представянето на националистите като безусловни антагонисти (както пишеше в онази статия на небългарката и както на практика се прилага в момента) не е никаква демокрация - това трябва да се подчерате дебело! Ако националистие са представени като антагонисти, то трябва да се направи същото и за хората, които скачат от другия край на тоалетната и започват да насъпват агресивно - не ми приличаха на миролюбиви богомолци и със сигурност бяха 50% виновни за боя. - Защо се отразява мнението само на едната страна - един от мюсюлманите, който разказва как са били нахъсвани хората, а не се представа мнението и на някой от митингуващите? Или и на двете страни, или на нито една. Гледайте новините довечера - пребройте колко интервюта от митингуващи и колко от молещи се ще вземат. Помислете над това. - И един въпрос към МВР: защо са арестувани само представители на едната страна, след като очевидно в сбиването не участват само те? Все едно да се бият футболни ултраси и да арестуват само фенове на Левски, но не и на ЦСКА. Меко казано несправедливо, особено в светлината на многобройните подобни случаи на намеса или ненамеса на полицията при сблъсъци на "националисти" с който и да е - цигани, мюсюлмани, сектанти. Ето тези небалансирани действия на медиите и властите настройват хората срещу циганите, турците, евреите и когото още щете. Да, именно. Ако хората се надъхваха само от един палячо с мегафон в ръката, Атака да е останала 100 човека в цялата страна. Но не - точно това тенденциозно представяне (понякога изкривяване или въвеждане в заблуда) на информацията настройва хората едни срещу други. Защото аз в момента се чувствам като човек, на когото се опитват да промият мозъка и който се чуди дали да вярва на собствените си очи или на думите на хипнотизатора. Да, г-н Русиновски, вие сте по-голям националист от Болен Лидеров Смея се , но не ми е смешно. Искам безпристрастни медии, които да ми дават всички факти, а аз сам да преценя къде е истината

#20 strawsPulledAtRandom 20.05.2011 в 18:00:25

До #17 - не са пумаци, нито памуци, а пОмаци. Което май за тях не е предпочитано обръщение, така че най-добре използвай българо-мохамедани. Както и да е, лично аз се дразня не на това, че има джамия и че някой пее, а че се прави демонстративно. И че част от медиите в България отявлено се опитват да ме настроят против моите собствени корени, а останалата част сляпо им подража, като гледа накъде духа вятъра, без грам опит за обективност. Колкото крайно, манипулирано и повърхностно ще бъде представена информацията в Скат, толкова крайно, манипулирано и повърхностно ще бъде представена и в останалите 99% от медиите ни. Просто четете тази статия, гледайте клипа и се опитайте да направите съпоставка между тях. Клипчето във vbox е кръстено "Масов бой между джихадисти и националисти пред джамията в София", тази статия е кръстена ""Атака" пак се изцъкли грозно...". Къде е разликата в качеството? За мен няма такава, съжалявам

Новините

Най-четените