За медията като ибрик

Ако някой е пропуснал най-жалката гледка на нашия четвъртвековен преход, може да я намери в архива на "Факторът Кошлуков". Един бивш студентски трибун, фалирал на политическото поприще, се изхранва чрез ибрика на властта.

Денят е 8-ми декември - най-подходящо време да се полее с помия Алма матер. Темата е "финансирането на науката в България". Компетентността - "нула"! Дори Сергей Игнатов, известен с безцеремонност и арогантност, седи смутено пред запенения от възмущение водещ.

Познанията на Емил достигат до там да бъдат сравнени моделите на квазикристали от графен (въглероден материал, за който е връчена Нобелова награда за 2010 г.) с копане на дупка. Копаеш - после ти плащат. Сигурно е така и в поръчковата журналистика, плюеш - после ти плащат.

В науката обаче е обратно. Първо влагат много пари, за да станеш учен (държавата и семейството), после влагат много пари, за да създадат компетентен в науката политик (за да знае "що е научен приоритет"), след това дават още повече пари за да създадат научна инфраструктура (данъкоплатецът) и накрая се получава научен продукт.

Колкото повече вложени пари - толкова по-качествен продукт. Колкото по-качествен продукт - толкова по-богат народ. Може би някои си мислят, че в микроскопична Финландия се е появил гигантът Нокия по силата на слепия пазар. Или в средно голяма Корея, без държавна политика, са се родили супертигри, като Самсунг. Заблуда е!

Съвсем неотдавна, британският канцлер на хазната (министър на икономиката и финансите) Джордж Осбърн заяви, че само неговата страна ще вложи 50 млн. паунда за изследвания на графена, като фундамент на бъдещото материалознание, нанотехнологии и електроника.

На интернет-страницата на Консервативната партия той пише: "Ще инвестираме 50 млн. за глобални изследвания на графена и създаване на технологичен хъб за комерсиализация. Той ще действа като катализатор за нови предприятия, привличане на глобалните компании и превръщане на научното откритие в богатство и работни места за Обединеното кралство".

В същото време националният ни фонд "Научни изследвания" провежда конкурс за финансиране на научни и научноприложни изследвания в приоритетни области. В конкурса участва колектив с проект по графен. Базова организация е Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Ръководител - млад учен. Млад, но защитил докторат във Франция. Същата Франция, която трескаво търси възможности за заемане на позиции в тази област. За втора поредна година Генералното консулство на Франция заедно с американския щат Джорджия партнират в поредица от конференции под надслов "Франция-Атланта - Заедно към иновации".

"Защо да се изучава графена, а не друга област на науката? Отговорът трябва да се намери в изчерпването на границите на силиция", казва Валтер де Хеер, директор на интердисциплинарен изследователски и инженерен център по графен в Калифорния.

Проектът на младите български учени, разбира се, е отхвърлен. Отхвърлен е по правилата на фонда, с решение на изпълнителния съвет, утвърден от министъра на образованието и науката. Проектът, разбира се, не е приоритетен.

Тази година е приоритетно да се дадат пари на близките сътрудници на Рангел Гюров, защото той е председател на изпълнителния съвет. На Ралица дават 200 000, на Харизан 420 000, а на Бойко 480 000 лева. Приоритетно е да се гепи някой милион, защото може да е за последно.

И гледай ти, младите учени протестират! "Кой си ти, бе, Гюров? Какво разбираш от научни приоритети?" А той седи геройски в пресклуба на БТА и малоумно повтаря - "професор съм, професор съм...". Тогава учените се насочват към министъра - "Кой си ти, бе, Игнатов? Какво разбираш от научни приоритети?".

А министърът си има механизми и включва тежката артилерия на властта - медиите. Важно е да се докаже, че учените са паразити и мошеници, че искат да се мотаят по командировки, че не знаят какво е Skype и дори искат да им плащат за труда.

Ако наистина някой е пропуснал "Факторът Кошлуков" от 8-ми декември 2012 г., моля намерето го в архива. Там ще видите най-жалката гледка на нашия четвъртвековен преход - министър-дилетант и продажен журналист си говорят за наука.

#3 иво тик так 29.12.2012 в 12:55:17

Жалко същество се оказа Кошлуков.И,наистина точната му професия е ибрикчия!

#4 Ampeli Kuku 29.12.2012 в 14:23:48

Факторът Кошлуков? Кога Чингетата го изкараха от Панделата като борец за свобода на българския войник се озадачавахме? Но когато нашето поръчково момченце го пратиха да учи в САЩ се оказа че не само в казармата му е тежко на момченцето, но и ученето в чужбина му дотежа и се върна след 6 месеца да се плюнчи у бантустана. И сега се чудим защо сме на това дередже и раковата ни болница е пълна с неизчистени фекалии за последно сбогом. Ами по това ще ги познаете!

#5 pixie 29.12.2012 в 14:59:00

И за тази некомпетентност Фактора получава вероятно 4-цифрена заплата. А колко получава един учен? А един учител, който освен че преподава, възпитава и отговаря за живота и безопасността на учениците си? За какво точно отговаря Кошлуков, за да взема тлъстата си заплата? И не само той, всички така наречени журналисти, които са толкова неграмотни и продажни, че единственото, което правят е да очернят професията "журналист" и заради които тя вече е срамна.

#6 ianchefff 29.12.2012 в 17:45:02

Няма го в сайта на предаването този откъс. Сигурно са го свалили своевременно.

#7 vanko1 29.12.2012 в 18:15:41

една от жалкиет истини за Куши е наистина, че нява диплома за завършен колеж в САЩ, и това му е болното място, няма да я видите, няма да я покаже, защото не успя да се справи, те това е положението - и този човек, нагласен за политик от едни кукловоди, се прави на телевизионерче и шмъркало при това, нека тежи на съвестта му десетките дребни наркоманчета, опандизени заради криминализираната от "Новото" време цигара марихуана, за да вилнеят големите търговци на хероин и кока

#9 buba-2 29.12.2012 в 19:43:07

бива го професора да пише статии. тая е добра. п.с. гоше, ма ти жена ли си

#11 koya sam? 29.12.2012 в 21:00:45

Статията е добра, а Боби се уля. Да си чувал за държава без наука? Това, че нещата с нашата не са наред, не значи да "изхвърляме всичко зад борда". Жалко е, че има хора, които мислят, че може и без наука. А за Кошлуков: гледала съм това предаване. Както и още едно, което касаеше науката и ФНИ. Направи ми много лошо впечатление, че той хвърля с апломб твърдения без каквото и да е покритие, някои от които ЗНАМ, че са напълно неверни, при това. Още тогава предложих на засегнатите да се обърнат към шефовете му, защото срами медията, за която работи, както и журналистическата гилдия.

#12 YOLE 29.12.2012 в 21:11:34

Лошо, другарю Аврамов......много лошо. Единственото,което липсва на България за да няма своя Нокиа или Самсунг е липсата на такива като вас.

#14 Оня Дето Го Трият 29.12.2012 в 21:47:39

коя съм Винаги като се каже, че трябва да се прочисти науката от безделниците и се чува кански рев "Край, закриват ни науката" Олеле, ужас! Прав е Боби, че трябва не толкова наука, а учители. Така че такива като теб като прочетат нещо да могат първо да го осмислят, преди да изреват първосигнално.....

#16 buba-2 30.12.2012 в 04:06:35

боби, както обикновено, разсъждава първосигнално. точно поради тоя тип логика "ми то вече няма това, дайте да затрием и онова" сме на тоя хал. ако изчезнат институтите на бан, следва въпросът за какво изобщо са ни вишисти. после ги ликвидираме и тях, и следва въпросът "за какво ни е средно образование" и т.н. и до 10 години няма да има смисъл от учители изобщо. тъй че, спокойно можем да прескочим предлаганите мерки и направо да затрием всякакво образование. за кво само да преливаме пари насам-натам, като от нищо няма смисъл. относно ползата от наука в Бг - виж карето вдясно. явно все някой се е възползвал от тия екстри, да не дава Господ!

#19 Оня Дето Го Трият 30.12.2012 в 12:14:22

буба Проечети коментар 14, за тебе е. Т.е. в случая ти реагираш първосигнално, а не Боби. Няма нормален човек който да иска да се затрие науката в една държава. Чудно защо обаче приемата прочистването й и привеждането й в нормален вид като затриване

#20 Блуждаещ читател 30.12.2012 в 15:06:13

От БАН файдата клони към нула. Това е очеваден факт. Научната дейност е логично да се пренесе в университетите, където могат дори студенти да участват в проекти. А великите учЕни, когато не работят по някое велико откритие, да преподават. До колкото знам всичките световни умове са били и преподаватели в някой университет. Само тук са на заплатка в една изсмукана от пръстите синекурна организация с гръмко име - БАН.

#21 Оня Дето Го Трият 30.12.2012 в 15:21:53

Блуждаещ Проблема е как това дето казваш да го проумеят Коя съм и Буба. Срамота - даже Дянков го е проумял преди тях

#22 Kujiro 30.12.2012 в 17:23:29

британският канцлер на хазната Хахаха авторът да беше седнал да провери как се превежда това. Канцлер на хазната във Великобритания ?! Канцлер ? Някои хора трябва да научат някои основни неща за света в който живеят, преди да си дават мнението. Неграмотник.

#23 blabla 30.12.2012 в 17:34:23

Ох, събрали сте се и тука умници като онези "бизнесмени", които, запитани коя нАука им трябвало да се била развивала, бяха отговорили: "екология, селско стопанство, икономика". Демек, какви са тия химии и биологии. Простооо. Науката щяла да им произвежда. Ама вие не сте виновни, че толкоз си можете и сте умствено и образователно немощни ...

Новините

Най-четените