Електронизация или защо вече не четем

Преди около година в социалната мрежа време бях повдигнал въпроса за дигитализацията с едно рекламно видео на таблет на Майкрософт, като полунашега, полунасериозно предвидих, че до десетина години хартиените носители (книги, вестници, картички, писма, документи) ще изчезнат от нашата действителност и ще ги намираме само в музеите и в ръцете на най-неприспособимите.

Тогава много от приятелите ми - къде на шега, къде насериозно, вкупом решиха да ме опровергаят, като се вричаха във вечна вярност към хартията и уверяваха, че няма как да изчезне. Твърдяха, че все още пишат с химикал в хартиена тетрадка, пращат по пощата хартиени картички за Коледа, четат хартиени книги и хартиени вестници и обясняваха как "то си е друго да хванеш книгата в ръка"(!). Инатяха се, че си купуват вестници и списания.

Нека пак поговорим за това сега - година по-късно.

Ето няколко факта от реалния живот, които никой не може да отрече, защото ги среща ежедневно:
1. Телеграмата изчезна като услуга преди може би над 5 години (измести я SMS-ът). 
2. Картичката за Коледа я замениха MMS-ът и е-картичката.
3. Библиотеките у нас са в колапс - все по-често официалните медии, родни интелектуалци и специалисти говорят за дигитализирането им: всичко ще се въведе на текстови или имидж файлове и ще се ползва онлайн срещу абонамент.

Всеки знае какво е bookreader - на масово въоръжение е в нормалните страни. Преди няколко седмици Калин Терзийски и друг млад писател обсъждаха темата по "Хоризонт" с предложение за дигитализация на библиотеките.

4. Налице в България е вече т.нар. "електронно" училище - изчезват хартиените дневници, седмични програми, материални книги и т.н. Всичко се въвежда в един училищен сайт, в който преподавателят влиза с парола, попълва оценките, учениците си ги проверяват, гледат си програмата за седмицата, виждат какво им е домашното, пишат го и пращат обратно за проверка.

"Вероятно ще ползват "Гугъл" за преписване!", бихте възкликнали начумерено като стари свекърви. "А вие, като не сте преписвали в училище, сега милионери ли сте?" - питам аз. Нека преписват - важното е, че за да го препишат, първо трябва да го открият и прочетат. И все пак не всички са преписвачи, нали?

5. Откриха се т.нар. "скайп" училища (http://www.mastylo.net/www.kabinata.com) - хора с дипломи учат други хора онлайн (без хартиени учебници и тетрадки), с дигитални речници, граматики и помагала.

6. Будките за вестници и списания са в предсмъртна агония. Новините са в интернет - всички печатни издания вече имат уеб вариант. Някои дори напълно се отказаха от печатната форма.

7. Мобилните оператори ежедневно рекламират отказването от хартиена фактура и дават бонуси за отказалите се клиенти. Фактурирането е вече електронно и за фирмите, стига да го искат.

8. Електронният подпис добива все по-широка популярност.

9. Всички институции и организации все по-рядко ползват хартия при бюрократичните процедури - онлайн контактът с тях става все по-лесен от ден на ден.

Списъкът е дълъг. Нямам сили и време да изброявам доказателствата за смъртта на хартията като информационен носител.

Най-добре го каза един колега по БНР (цитирам по памет): "Защо някои протестират, че младите не четат, че библиотеките са празни, че никой вече не държи книга в ръка? Предложете им книгата в достъпен за тях вариант. Не е важно от какъв носител се чете, важно е самото четене и то е постижимо само ако предложите на хората дигиталната форма".

#1 Оня Дето Го Трият 28.12.2011 в 09:40:19

Вече не четем, щото само пишем....коментари някой път не е нужно и да четеш статията за да и отговориш. Предвидил бил миналата година изчезването на хартиените картички.....че те изчезнаха преди 10 години още, има-няма оттогава ме заливат със спам от електронни картички по празниците...

#2 Стария Бен 28.12.2011 в 10:45:42

Глупости на квадрат. Господинът написал статията явно забравя чисто хедонистичното удоволствие от четенето - удоволствие, което лично за мен се губи, когато чета от екран или четец. Печатните книги не са учебници, дневници или телеграми, които да бъдат заменени с електронни - книгата се чете само ако го искаш. За себе си лично мога да твърдя, че АКО печатните книги изчезнат (а това няма да стане никога) - изобщо няма да се хвана да чета електронните, ще си препрочитам тия, които съм си купил. Пълна идиотщина - книгата да бъдела в достъпен вариант. Че сега какво й има бе? Ама не - дай децата да четат от екран, че висят все пред компютрите и без туй, малоумие в 9 действия. Да не би да са ги спрели да теглят от Читанките и прочее? Статия, показваща тайните мечти на 99% от любителите на електронните книги - дайте с общи усилия по-скоро да направим четците под 100 лв, че да си го купя евтин и да се размажа да тегля безплатни книги от читанката, да не съм луд да давам пари. Сякаш като има платени електронни книги от М-тел и Библио белким ги купува някой...

#4 Мина 28.12.2011 в 12:29:41

Сладур си, спор няма! Ама само ми отговори на този въпрос: защо, да му се не види, една от най-купуваните книги на 2011, биографията и то ТОЧНО на ИТ гуруто (каква ИРОНИЯ САМО, нали?) и легенда за феновете си- Стив Джобс е .... на ХАРТИЯ!??? И хората се трепят да купуват близо 700 страници, дето тежат, вместо да си я четат на reader-a!???

#7 straight 28.12.2011 в 13:06:56

Аз съм напълно съгласен с мнението на автора. В най-скоро време, почти изцяло ще се ползват електронни носители и четци, а хартията ще остане в миналото. Не разбирам, защо е тази яростна съпротива. Не изпитвам удоволствие от това, да държа книга в ръце, да чистя всяка седмица библиотеката в къщи от прах и да мъкна със себе си обемисти и неудобни книги. На четеца/компютъра можеш да си качиш почти неограничен обем книги, да си водиш бележки колкото си искаш, бързо да си правиш справка по ключови думи и, не на последно място, няма да дишаш прахоляка от книжните книги. Трябва да призная, че по света има всякакви хора. Не отхвърлям вътрешното усещане на хората, които предпочитат "да усетят аромата на книгата". Спомнете си, обаче, подобен спор се е водил и между привържениците на конската тяга и застъпниците на двигателите с вътрешно горене. Любителите на коне са изтъквали често аргумента, че "ще им липсва миризмата на коне". Айде, весели празници!

#8 stg 28.12.2011 в 15:08:08

при положение че 80 процента от цената на книгата е книжното тяло, е нормално електронните книги да са около 5 пъти по евтини, но разбира се пак ще се намери кой да се опита да дига цените, хартиените книги за разлика от хартиената преса ще оцелеят но по скоро ще бъдат бутикова стока отколкото това което са сега

#9 Оня Дето Го Трият 28.12.2011 в 15:33:46

То е важно не колко книги и на какъв носител си прочел, а колко от тях си ги осмислил като си ги чел! Затова смешни са ми тия дето си треперят над хартиената библиотека, както и другите дето пък можели да си складират по 100 книги в джоба..... ми складирайте ги Те книгите не са домати, та да е толкова важно само това къде и в какво ги държиш ...

#11 Оня Дето Го Трият 28.12.2011 в 16:14:58

Теа На един друг портокали, на мен домати

#12 Bobby_gBG 28.12.2011 в 16:26:43

9. Всички институции и организации все по-рядко ползват хартия при бюрократичните процедури - онлайн контактът с тях става все по-лесен от ден на ден. -------------------------- Това по-скоро да се перефразира на "бавните задръстени институции и организации бавно бавно бааааавноооо и постепенно въвеждат онлайн системи, за да може човек да си спести поне малка част от хаоса който цари там... След 10 години може и да спрем да си губим по половин ден за всяка глупост свързана с държавната и общинска администрация...

#13 Sgan 28.12.2011 в 16:40:01

Книгата би изчезнала единствено за някого, за когото никога не е била НЕизчезнала, или за хора, за които мозъчните изпразвания на Терзийски са литеаратура. Да сравняваш литературата с писането на телеграма, или аромата на хартия и мастило с купчина синтетична пластмаса, е просто доказателство на теорията за де-еволюцията. Аз, като виден неприспособимец, мога да посъветвам всички, които желаят книгата в "достъпен" (каквото и да значи това) вариант, да си изцъркат малко кетчуп в шопската салата.

#17 Rodrigo Diaz de Vivar 28.12.2011 в 18:49:46

Мина [коментар N4], абе вие там интелектуалците от Амстердам, интернет не ползвате ли? Или го ползвате само да дращите глупости в webcafe? За $14 можеш спокойно да си я купиш [eBook] и ще ти дойде wireless през Amazon Whispernet, няма нужда дори да излизаш от вас.

#21 Fedar 28.12.2011 в 22:30:47

straight | 28.12.2011 13:06 ....Спомнете си, обаче, подобен спор се е водил и между привържениците на конската тяга и застъпниците на двигателите с вътрешно горене. Любителите на коне са изтъквали често аргумента, че "ще им липсва миризмата на коне".... ---------------------------------------------------------------- Сигурен ли си, че точно такъв спор се е водил? Или ти, току-що, сам измисли това блестящо сравнение, и за да му придадеш малко тежест, реши да му припишеш фактологичност и историчност. Във всеки случай сравнението хич не ти се е получило, защото му липсва освен достоверност, и елементарна логика. Хората предпочитат книгите не заради "мириса им", а защото не им е приятно да получават главоболие след 30 минути четене, а и книжките са по-удобни за мануално боравене. Освен това, последния път, когато проверих, електронната книга да се четеше и разбираше десетократно по-бързо от хартиената, както по-бързо придвижване осигурява двигателят с вътр. горене пред конската тяга.

#22 Blumkvist 28.12.2011 в 22:48:11

Фантасти-утописти предвиждаха през 21 век да не ядем а да пием хапчета които да заместват храната... както виждате напоследък е супер модерно да ядем домашно отгледани храни. Същите хора прогнозираха как лаптопа ще измести стационарния компютър, как радиото, факса и матричния принтер ще изчезнат. Е, сякаш само намалиха дела си, но не изчезват. Така че това с книгата е малко пресилено.

#23 deowin 28.12.2011 в 23:10:59

>Консумацията на хартия в офисите е нараснала >Хартията се явява 2-ят най-надежден носител на информация Ама естествено - точно защото хартията е супер надежден носител, гуугъл и амазон, видиш ли, държат всичката си информация на разпечатки. Та затова нараства консумацията на хартия, ви'иш ли! Ще се съглася обаче, че има приложения, за които никакви носители на информация никога няма да изместят хартията. Например, тоалетната хартия е незаменима!

#26 Rowan 29.12.2011 в 10:53:02

"..., а в училищата у Ингилишко, ограничавали работата с комп до 1 час на ден, щото открили, че писането на лист, развива важни мозъчни функции, като коодинация на движенията, концентрацията и т.н...." Цитирам по памет, ама беше нещо в този смисъл инфото, дето го мярнах тези дни из пресата. Деа, колкото повече се "цивилизоваме", толкова по-жизненепригодни ставаме. Отделно ставаме и асоциални. Щото писането на картичка и изпращането й, показва внимание, някой си е отделил време, средства и си е направил труда, да ви поздрави, СМС-а са няколко натискания на копчета между другото, докато се храним или киснем в задръстване например. Подарената книга, напомня за човека със самото си физическо присъствие на ртафта в хола ви, е-книгата е някакъв си файл, забутан при останалите. Телефонния разговор издава настроението чрез гласа и интонацията, по скайпа са куп букви, скучни и безлични. Гледаме се с приятелите си на снимки в сурат тефтера, забравили сме жестовете и мимиките им... Ходенето до книжарница или в библиотека те среща с живи хора, можеш да се заговориш и запознаеш, поръчвайки книга от нета - пак си седиш в къщи... сам. Сигурно още може да се напише за отчуждаването и превръщането ни в битове и пиксели. За хартиенитеи "Е" книгите и преди сме спорили, пак да си го кажа. Само факта, че всяка хартиена книга е различна от другите, въздейства на паметта ни по различен начин, помним размера, теглото, хартията, кориците... Така прочетеното се запечатва много по-трайно в главите ни, с много повече параметри, освен текста, готово да послужи при нужда - спомняме си, как изглежда книгата, а от там и какво има в нея. Тези неща ги няма при Е-книгите, четем ги на едно и също устройство, в един и същ формат.

#27 Мина 29.12.2011 в 11:21:14

Rodrigo, умнико, няма да коментирам дебилния ти въпрос. А ти защо не даде отговор на моя??? Защото не можа- затова се заяде, нали!

Новините

Най-четените