Как ще изглежда "Бронзовата къща" на мястото на мавзолея

Бронзова скулптура, изградена от над 1000 елемента, ще заеме празното пространство, оставено от бившия мавзолей в София, през цялата 2018 г. Това ще стане в случай, че общинските съветници подкрепят идеята.

Този петък, 9 ноември, пред Столичния общински съвет ще бъде представен доклад относно поставянето на художествената инсталация на българо-австрийския художник Пламен Деянофф. Други произведения на автора са били част от изложби в музеи в Ню Йорк, Париж, Берлин и др.

Идеята е скулптурата на Деянофф "Бронзовата къща" да бъде разположена на част от площад „Княз Александър I Батенберг” от януари до декември 2018 г.

След премахването на мавзолея на Георги Димитров през лятото на 1999 г. мястото остана празно, като предложението за запълването му със скулптурата е част от инициативите във връзка с обявената за 2018 година Европейска година на културното наследство и идва официално от Австрия.

"Бронзовата къща" претърпя редица обществени обсъждания, като последното е за 8 ноември, в галерия „София” на Столичната библиотека.

През октомври идеята за скулптурата беше обсъдена в Националната художествена академия, Съюза на архитектите, а след това и в ректората на Нов български университет.  В понеделник вечерта подобна среща имаше и в УАСГ.

Планът е изграждането на Бронзовата къща да започне в края на 2017 г., а откриването да бъде през януари 2018 г.

Проектът

По думите на самия автор – Пламен Деянофф, скулптурата му няма да заеме цялото свободно пространство. Празната площадка е с размери 20x20 метра, а в основата си Бронзовата къща ще е с размери 7x7 метра. Т.е. около нея ще остане празно пространство и ще е възможно през годината то да бъде използвано за други цели.

Бронзовата къща се състои от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи и ще бъде най-голямата скулптура-сграда в света. Вътрешното пространство на скулптурата ще е с площ от около 50 квадратни метра.

Тя ще разполага с врати и прозорци, като идеята на автора е те да могат да се отварят и да е възможно да се влиза вътре в обекта и той да се използва за различни културни събития.

Височината на скулптурата ще бъде 11-12 метра, но не повече от 14.

Подарък по повод председателството на Съвета на Европейския съюз

Проектът е представен като подарък за България от Австрия. За предложението за издигането на скулптурата има конкретен повод – това, че през 2018 г. България и Австрия си поделят председателството на Съвета на Европейския съюз. Нашата страна ще председателства през първата половина на годината, а Австрия – през втората.

„Двете страни винаги са имали добри отношения, основна част от които са тези в областта на културата”, казва заместник-посланика на Австрия у нас Томас Щьолц пред bTV. Според него Бронзовата къща е възможност да се покажат добрите връзки между двете страни.

В случай, че бъде решено Бронзовата къща да стане реалност, то Столична община ще се ангажира с охраната на скулптурата и облагородяването на района. Това поясни Биляна Генова, директор на дирекция „Култура” към Столичната община.

Авторът и вдъхновението

Пламен Деянофф, който стои зад „Бронзовата къща”, е роден през 1970 г. във Велико Търново. Работи и живее във Виена и Велико Търново.

Деянов завършва Национална художествена академия в София, след което учи в Pratt Institute, Ню Йорк, а през 1997 г. завършва Akademie der bildenden Künste във Виена с магистратура по скулптура при проф. Микеланджело Пистолето.

През последните 20 години има  над 300 изложби, от които 60 са самостоятелни. Участвал е със свои произведения в експозиции в музеи в Париж, Ню Йорк, Токио, Шанхай, Берлин и др.

Вдъхновението на Деянов, който от 15 години замисля проекта "Бронзовата къща", идва от комплекс от къщи, намиращи се в Арбанаси. В тях могат да бъдат открити впечатляващи резби, произведения от метал и каменни детайли. Там се намира и богат архив от близо 20 хиляди документи, свързани с историята на България от XIII до средата на XX век.

Един от елементите, които са вдъхновили Деянофф, е и Хрельовата кула на Рилския манастир.

Художникът работи по проекта вече 15 години.

#1 паяка 07.11.2017 в 16:17:03

"...комплекс от къщи, намиращи се в Арбанаси. В тях могат да бъдат открити впечатляващи дърворезби, които са изработени от метал и каменни детайли." Пък аз си мислех, че дърворезбите са от дърво.

#2 паяка 07.11.2017 в 16:30:15

Оттеглилият се от престижното върховно място по скалата на отрицанието на публиката - соцпетохуйник, галантно дава път на скрапо-хрумката на талантливия българо-авствиец. Хвала на таквизи художници! Насила можеш да отнемеш, но насила не можеш да дадеш. Аз не бих приела таз телена барака.

#3 скучко 07.11.2017 в 16:40:54

Може , може, тези дърворезби са правени от дървено желязо, добито от горите около Арбанаси, а пък дървения камък е фнос от Австрийските Алпи. От тук иде и вдъхновението на бългоро-австрийския скулптор Пламен(българския корен) Деянофф(австрийската закалка).

#5 Dox 07.11.2017 в 21:44:13

А разправяха, че паметника за 1300-годишнината на държавата ни бил грозен. А тази клетка за каторжници от 16-ти век ...., ама ей, това да не е някакво скрито послание бе, ей!?!? Баси!

#6 deowin 07.11.2017 в 23:48:41

>аз па искам лъв Аз па искам морж. Пак животно, което не живее в България, но както лъвът едно време е бил представителен за смелостта, гордостта и храбростта на българския народ, днес е моржът - тлъста, мудна, непукистска, дебелокожа, тъпа твар с големи зъби, която много се репчи и се има за голямата работа, а всъщност е голяма само на обем сланина.

#10 Kenny McCormick 08.11.2017 в 08:14:05

"А разправяха, че паметника за 1300-годишнината на държавата ни бил грозен." - стабилно грозен си беше, да.

#11 Dox 08.11.2017 в 08:40:17

За смешен плач не знам, но виж, тъжният и принуден смях си личи отдалеч.

#12 SamVaims 08.11.2017 в 10:15:01

"А разправяха, че паметника за 1300-годишнината на държавата ни бил грозен." - стабилно грозен си беше, да." Като става въпрос за грозни паметници, първо място държи паметника "1300 години България" в Шумен - първоизточник на най-ярките ми детски кошмари Сигурен съм, че създателите на поредицата филми "Трансформърс" са черпили вдъхновение именно от него.

#15 boris 09.11.2017 в 13:59:27

Махнаха един петхуйник -да изтапачним друг!

#16 скучко 09.11.2017 в 16:47:56

Нема смисъл да се `абите СОС вече взе решение за поставянето и! И аз бях там, и аз ядох и пих, и се веселих с останалите.

Новините

Най-четените