Кризата "Студентски кредит"

Koe e най-лошото нещо, което може да се случи на един студент? Да е безработен, със заем от около $240 000 за университет, да е учил 4 години История на изкуството, след което си е купил апартамент, кола и сватбено пътешествие на кредит? Е има и по-лоши неща в живота...

През 2010 г. основателят на PayPal Питър Тийл привлече вниманието на всички със своето мнение за образованието, награждавайки 24 млади предприемачи с по $100 000, за това, че нямат университетско образование и не смятат да имат.

През 2010 г. сумата, която американците дължат за студентски заеми надвишава тази от дълговете по кредитните карти. Това прави почти $830 милиарда. През октомври 2011 г. общата дължима сума по студентски заеми вече надвишава зашеметяващите $1 трилион. Всичко това за получаването на сертификат за завършено висше образование, магистратура и т.н.

Нека представим нещата по-образно

Майкъл е на 17 и иска да работи в Golmdan Sachs или J.P. Morgan от което следва, че на него му е нужен документ на който е сложено логото на престижно учебно заведение, каквото е Sarah Lawrence College, за да може да се справи с конкуренцията и да бъде приет като един от хората, които ще се грижат за управлението на световните пари.

Само, че Sarah Lawrence College е най-скъпият в момента и струва непосилните $59,170 НА ГОДИНА, което прави около $240 000 за 4 години обучение. Е, вярно има и „по-евтини"* (виж вдясно).

Между другото сумата от $50 000+ включва само образованието и стая. Ако към цената добавим книги, застраховки и транспорт - някои университети надвишават сумата от $60 000.

Mайкъл обаче е твърдо убеден, че ако завърши образованието си в най-скъпия университет в света ще стане следващия Бил Гейтс. Следва кандидатстване за студентски кредит и едни $240 000, които Майкъл трябва да върне като започне работа.

Проблемът става голям, когато той не може да си намери работа години наред и студентския заем остава неизплатен. Започва да се бори с депресията, пие успокоителни... Продължава да търси работа, но когато някой работодател направи проверка на кредитното му състояние, вижда неустойката, която има от заема и не го наема на работа. Един порочен кръг от който измъкване няма. Toва е съвсем реален случай в САЩ, където накрая се стига до съд на родителите на Майкъл и приватизация на тяхното имущество.

За съжаление това не е единственият такъв случай. След завършване на образованието си, парите, които са отделени от повечето студенти за погасяване на заемите, отиват я за купуване на апартамент, я за сватба, я за пътешествие до Бора Бора и накрая... май има някакъв изход, който е:

Опрощаване на студентските дългове

Възможно ли е това? В определени случаи (в САЩ) правителството може да реши да канселира част oт или целия студентски заем. Какъв късмет, само, а! $240 000 подарък за образование? Да, но не съвсем. За да можеш да подадеш искане за опрощаване на заема, трябва да отговаряш на много условия и да подпишеш съгласия от сорта на това да:

- извършваш доброволен труд

- изпълняваш военна служба

- учиш и практикуваш медицина в определени типове общества

- отговаряш на други условия определени от програмата (не се споменава какви)

Не знам дали е правилно да се стига до този етап, защото за да ти се опростят $240 000 може да се наложи да отидеш до Африка и да практикуваш медицина в Сомалия или да почистваш улиците като част от доброволния труд и така изведнъж мечтата за престижен университет, лъскав офис със заплата от $100 000 годишно се превръща в НЕкрасива НЕреалност.

Започнах с информация за САЩ, тъй като както знаете все повече млади хора емигрират натам в стремеж към постигане на американската мечта. Няма лошо, аз също искам да отида. Въпросът е дали тези $240 000, похарчени за университет, са една наистина добра инвестиция или това е една напълно достатъчна сума за да започнеш собствен бизнес?

Как стоят нещата в България?

Американски Университет в Благоевград - $ 9,300.00 ( годишно);

University of Sheffield Bulgariа - oт 1780 лв (семестър) до 4900лв.(годишно за Sheffield Program);

Нов Български Университет - от 1000лв. до 1700лв. (за семестър в зависимост от програмата);

Софийски Университет „Климент Охридски" - oт 340лв. до 925лв. годишно

Предвид средната работна заплата от 500-600 лв. - и тук много семейства ще трябва да спестяват усърдно за да осигурят добро образование за децата си.

Какво е образованието на хората, които променят света?

В никакъв случай не може да се каже, че образованието няма да те направи по-успял, но също така не може да се каже и обратното.

Ето няколко примера за „образованието" на хора, които по някакъв начин са променили света:

Стив Джобс - 1 семестър в Reed College

Бил Гейтс - 1 семстър в Харвард

Лари Елисън - напуска два университета

Джордж Сорос - Бакалавър - London School of Economics

Марк Зукербърг - 1 семестър в Харвард

Майкъл Дел - напуска университета

Кое е другото тъжно нещо?

Половината от огромния брой студенти, които искат да получат степен в образованието си, никога не се дипломират. В държавните университети грубо 1 от 5 се проваля. Всеки който заеме огромна сума пари за образование и не успее да получи мечтаната диплома е в много по-лоша ситуация, от колкото ако никога не е пробвал да влезе в университет.

В България има една много деструктивна приказка: "Учи, мама, да не работиш!" И то май наистина така се получава: учиш, учиш, получаваш 3 броя висше образование и ако разчиташ само на университета - приключваш като продавач на сергия на женския пазар с много философски поглед към живота.

Аз се чудя защо след като в днешно време има много повече хора с висше образование, светът става все по-прост? Защо "жълтите" вестници са най-продавани и чалгата в България най-слушана? Може би защото е по-лесно да учиш, отколкото да научаваш... Но ако АЗ знаех отговорите на всички тези въпроси, вероятно вече щях да съм с няколко милиона напред в банката.

Оскар Уайлд е казал нещо интересно, което да ви накара да помислите:

Образованието е възхитително нещо, но е добре да запомните, че нищо което си струва да бъде запомнено, не може да бъде научено в университет.

#1 Borracho 20.02.2012 в 11:15:04

Вееечното мрънкане на великите "висшисти", как цеееля свят им е длъжен щото те са някакви спасители на човешкия род. "Ама аз имам 2 висши, ама аз имам 3 висши а глей кък няма работа...." Та така де, както пише и в статията май май от всяко дърво свирка не става, но пък от всяко дърво става един идеален длъжник. Нещо не мога да изпитам съжаление към милите американски студйенти. Система, чиято цел е само да печели максимум пари произвежда и такива кадри - жадни за пари пирани. Да мрат в кофите!

#2 Оня Дето Го Трият 20.02.2012 в 11:29:55

Статията почва безкрайно забавно Взел нашия 240 хил. за да учи ИСТОРИЯ НА ИЗСУСТВОТО! Е с такава специалност закъде после бе алооооуу? Единствения по-тъп от студента с баснословния кредит е банкера, който му го е дал То затова и банковата система е на такова дередже с лошите кредити и дълговатта криза, ама айде да не задълбаваме...

#4 rubin 20.02.2012 в 12:57:03

Похвално е , че има такива хора,като автора на тази статия,които се замислят реално как стоят нещата у нас и по света,защото ако не се дава гласнос няма и надежда за промяна,другото успокояващо е,че след като е толкова абсурдно това велико ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ е добре,че и без него има велики личности да променят света!!!

#5 John Smith 20.02.2012 в 13:07:50

"Майкъл е на 17 и иска да работи в Golmdan Sachs или J.P. Morgan" Бахти и мечтите имат тия младежи..... Едно време искахме да ставаме космонавти, пилоти на изтребители, трапери, да спасяваме света..... Тоя иска да става счетоводител....

#6 lele male 20.02.2012 в 13:37:57

Разпитват млад човек: - Кажете, откъде купихте толкова качествена диплома за висше образование? - Намерих я на улицата! - Твърдите, че сте намерили на улицата диплома на ваше име? - Абсолютно! - И как ще обясните такова съвпадение? - Не е съвпадение. Просто си купих паспорт на това име по-късно.

#8 dan4o73 20.02.2012 в 14:15:10

Понеже света се управлява от такива висшисти,които имат"вишо"образование,и светът стигна до задънена улица.Затова са раздадени кредити за космически суми които няма кой да върне.И бъдещето е безкрайно сиво...........

#9 Gannicus 20.02.2012 в 14:56:22

Щатите са много добър пример какво не трябва да се справи, т.е. не трябва да се издига алчността и материалното като цяло в култ и основна "движеща" сила на човешкия прогрес. В Щатите са подменени истинските, стойностните неща на живота с изкуствени и повърхностни. Общество, в което средната класа не приема, а напротив, толерира пластичната хирургия е непонятно за мен. Някой обръщал ли е внимание как всичко вече стана изкуствено, било то мигли, коса (екстеншъни), лещи, нокти, устни, гърди, задници, разните там липосукции и др. Всичко това ни е втълпявано и ни залива всекидневно от телевизионни предавания, списания, интернет. Къде останаха малките жестове? Да подадеш ръка на непознат човек, който е паднал на улицата. Ако това се случи в Ню Йорк, то този човек е по вероятно да остане незабелязан и бъде стъпкан до смърт (толкова са заети хората там в печеленето на пари, които после се харчат за абсолютно непотребни и ненужни неща), след което да го пишат по вестниците и да се вайкат как се е допуснало това. Не ти трябва образование за да си алчен, подмолен, безкрупулен и да тъпчеш и мамиш наред докато "успееш" да постигнеш заветната цел.

#10 lele male 20.02.2012 в 15:22:59

@ 9 - Хубав коментар. За съжаление, родителите втълпяват на децата си, че не трябва да са част от тълпата... Трябва да учиш, че инак видиш ли ще станеш боклукчия... А срамна работа няма! И гаранция за успех и при 3 дипломи за висше образование няма...

#11 Radi 20.02.2012 в 16:23:24

Първо, ако някой завърши престижен колеж и дълго време не може да си намери работа, проблемът не е в "системата". Второ, оскърбително е да знаеш, че малко доброволен труд, хуманитарни мисии и чистене опрощават 240к за някои хора на планетата, на която живееш и ти. Трето, в края се използва статистика в подкрепа на някакво твърдение за безсмислеността на висшето образование като цяло, но не се споменават важни презумпции при цитирането на тази статистика (каква част от всички "важни хора" на земята нямат висше образование; колко от хората на ръководни позиции във фирмите на изброените предприемачи са необразовани?). Четвърто и пето, къде са истински елитните университети от айви лигата, като например Princeton, MIT и Harvard? MBA в последния започва от 84к годишно, които се избиват за по-малко от година. А изборът на примерни елитни университети в България (с изключение може би на СУ) е направо скандален! Иначе оправдания се намират лесно...

#12 Iratais 20.02.2012 в 17:57:22

Диана - ич ти не требват Щатите. Малко не е по темата баш ма ги засега косвено мисла. Имам бивш колега къде замина там. Момчето е учило там и има PhD па от тамошен университет. Сега работи у една фирма къде си праи над 120к на година (към военните), ма това къде ми казва ич не ми аресва. Той си казва, че Щатите са си бананова република отсекъде. Яко корупция - ма не таа наща селташката ми си е лъскава, изпипана ка си требе. Лобисти си имат ората, пари се раздават налево надесно и така се праи бизнес (бах тоо фри маркет). Масата е бедна и едвам се издържат - едно семейство от таа ниската прослойка (масата) печели към 35к на година (единия от двамата). Кат турнеш заем за кола (що без кола там не може деба тия свинье дебели) и за жилище и са баш на границата. Ако изскочи некой непредвиден разход минаваш червено. Освен това си имат ората и разделение на папото. За бедните яко ГМО и секви други удоволствия от които ставаш кат бетоновоз що непрекъснато си гладен. Има си и убава храница - био ин ги се вика (модерно звучи деба некакси) ма тя за ора с пари. Освен това средна класа почти нема вече там. Да ма прощаваш де се отклоних малко...Па и ако има некой там да живее да каже е ли верно това (мисла че Бичкията беше там ма не съм сигурен). У Западна Европа си има убави университети и социална система къде у Щатско само могат си мечтаят за неги. И друго - бе нещо секо напира финансист да става майка му стара! Е го Майкълчо и той се засилил към Голдман. Начи секо иска да бърка у кацата с медеца. И после нема работа. Ми кой ше остане да ги пълна таа медена каца мадам? Нещо на китайците зе да им писва. Ми не мислиш ли дека много маймуни станахте на клона? И вместо тия т.нар икономисти, финансисти и секва сволач да обслужват реалната икономика, стана обратното - тя обслужва тех. Он Форд добре е казал човека навремето - не ма занимавай с акции, производство си требе.

#14 Gannicus 20.02.2012 в 22:10:10

@ 10 Това понятие "срамна работа" май само в нашата страна се използва @ 12 Идеята за търговия с акции си е много добра само че органите, които отговарят за регулирането са много в гъбите / трастиката/. Проблема е че има много схеми и начини за изкуствена манипулация на цената на акциите и съответните органи добиват някаква представа за целия ушав едва когато хванат по случайност хора като Джордан Белфърд / Вълкът от Уолстрийт/ и го убедят да съдейства на властите с цел по лека присъда. Тя и атомната енрегия е била разработена с мирни цели, но Хирушима и Нагазаки са факт...човещинка какво да правиш

#15 Шерлок 20.02.2012 в 22:52:13

Случаят ми е много познат и ми е много болна тема- университетски преподавател съм и съм имал възможността да работя не само в България, а и на много места на три континента. Проблема е следствие на безумната политика университетското образование да е масово, а не елитарно. Истината е, че то трябва да се върне към елитарните си корени. За да се реализира тази безумна политика, в САЩ и Европа масово въведоха безмислени специалности като история на изкуството, социална антропология, gender studies, african american studies и прочие неща, които са безполезни ВСИЧКИТЕ. В повечето случаи завършването на бизнес администрация, политически науки и т.н. е също толкова безмислено, но те са привлекателни- завършват се лесно, не е необходимо да учите математически анализ, висша алгебра и т.н. или нещо като истинска философия и история- достатъчно е да се научите да правите анализи в постмодерен стил на някакви произведения на изкуството (нещо, което всеки може да научи за няколко часа) и ето- произвеждаме бакалаври и магистри, а те после се чудят защо няма работа- ами няма ... няма и да има, защото всеки изкарал нещо като техникум е получил по-полезно знание ... У нас мисля че около 20% от завършващите училище беше статистиката, че изкарват бакалавърска степен и това след като и у нас се масовизираха безмислени специалности като връзки с обществеността, социални дейности, разни антропологии, куцо и сакато магистър по бизнес администрация ... а сега от ЕС ни натискат сериозно процента на бакалаврите да станел 40 .... о Боже мой!!! Ние и сега се чудим какво да правим с наличните студенти (е естествено ми се смеят на призивите за намаляване на приема поне 2 пъти) а какво остава като европейското политбюро ни натисне да даваме дипломи на два пъти повече ... Въпросният безработен господин да беше учил нещо като физика, математика, химия, инженерна дисциплина в местенца като Харвард, Принстън, МИТ, Калтек, Станфорд и т.н. сигурно поне щеше да научи малко теория на вероятностите и нямаше да дава за пример такива като Гейтс и Цукерберг и да ги дава за пример за безмислеността на образованието- е да те са успели без него, но те са outliers- те са успели, обаче вероятността ТИ (отнася се до 99.999 от хората) без такова да станеш голямата работа е нещо много близко до 0 ... За съжаление университетите вече нямат нищо общо с онова, което се е наричало АКАДЕМИЯ и в тях няма академичен дух (с малки изключения). Във всеки случай е безумие на съвремеността някой изкарал бакалавърска степен примерно по връзки с обществеността и магистърска по управление на европейски проекти (това е истина- според болни мозъци завършил такова нещо е MASTER OF SCIENCE) да е всъщност приравнен на някой с магистърска степен по математика (примерно) или медик (след 6 години учене те са само магистри, като нашето магистърче по управление на европейски проекти). Единственият изход е назад към елитаризма на академията и изхвърляне на всички занаятчийски и безмислени образования от нея.

#17 Vortep 22.02.2012 в 11:44:58

Поредното "творение" под призива "Стани автор на ВСЯКА ЦЕНА!" Не разбрах само какво точно се опитвала да ни каже ( може би, защото не съм завършил престижния "University of Sheffield Bulgariа"??? ) авторката?! Някой взел едни пари, учил НИЩО!, купил си апартамент и пътуване до Горно Нанадолнище и о уДжас! За да не връща кредита трябва да полага обществено полезен труд?! УДжас! Всъщност Диана, тази творба да не е Вашия "оФществено полезен труд"? Или всичко си беше една реклама на световно известния "University of Sheffield Bulgariа" ( не визирам "University of Sheffield", който, прочетох е на 69 място в света! )

#18 Sir John 22.02.2012 в 14:34:47

Чиста загуба на време и най вече пари е да учиш за Висше в днешно време.От цялата работа се обоготяват финаново само някакви увехтяли професочета и цяла пасмина паразити в университетите.Пък и кой ли те пита вече къде си учил и какво ,важното е какво умееш да правиш.Диплома може и да си купиш, както става напрактика или да си плащаш за отценките....

#21 Eli is free 13.09.2014 в 13:47:04

Аз не успях да завърша виЗшето си образование и не съжалявам. Дори се радвам, че не прахосах години за някакъв китап. Аз гарантирам за себе си. Години, през които трупам практически знания. Но и никога не съм искала да стана лекар, физик хуманист и пр., въпреки, че много се интересувам от всичко заобикалящо ме. Дори и да бях завършила, едва ли бих могла да финансирам мой проект или проучване. Въпреки това, ако нямаше толкова спънки в образователната система по света и у нас, разбира се, би било чудесно всички да сме по-образовани, вкл. и аз самата. На мен лично не стигнаха финансови средства. Други, които ги имат, ги прахосват за друго. Борбата обаче си остава борба и смъртта е самотна.

Новините

Най-четените