Електронните будители

Не знам защо продължаваме да тормозим младите хора да се образоват така, както това е ставало в миналото - от хартиени носители, чрез пасивно четене, в клас, на чина, срещу заплащане.

И защо отказваме да видим новите правила, по които се трупат и пътуват техните знания, след като през последните няколко десетилетия се състоя една от най-сериозните революции в познанието от Кирил и Методий насам.

През 60-те години на миналия век на места като Масачузетския технологичен институт и „Станфорд" възникна така наречената хакерска субкултура. Тя бе създадена от млади хора, които са имали предчувствие какво се задава в новото хилядолетие, по какви правила ще се гради бъдещото високо технологично общество и как компютрите ще преобърнат живота ни.

За мен тяхната значимост е равна на тази на античните мислители, положили основите на науките, макар за еснафите от средната класа да са били и да си остават просто безполезни хлапета със социопатични тенденции, които по цял ден тракат на някакви клавиатури, вместо да четат книги.

Кракери и хакери

И до днес, вече половин век след появата на тази субкултура, като се каже „хакер", всички непосветени си представят взломаджия в чужда компютърна система. А истинските хакери са обидени на тези медийни клишета и имат по-различни дефиниции.

Те наричат хората, които проникват в чужди системи „кракери", а самите себе си определят по съвсем друг начин. Техният девиз още от възникването им е „Знанието е сила" - фраза, чието авторство е приписвано според различни източници на сър Франсис Бейкън или Томас Хобс (известни на интелектуалните сноби философи). Това е така, защото те се стремят да научат абсолютно всичко за компютрите, вместо минимума за обикновения пасивен юзър.

И докато хората извън хакерското общество само умозрително разсъждават върху прочутата фраза за силата на познанието, така наречените „безполезни социопати", които по цели дни и нощи тракат по клавиатурите, я прилагат на практика.

Знанията трябва да пътуват безплатно

Още преди интернет да ни свърже всички до един, съществуват различни хакерски общества, които често не се познават помежду си, но всички имат няколко общи характеристики. Те отдават голямо значение на свободното пътуване на познанието и са изключително враждебно настроени срещу секретността. Философията им е близка до тази на анархистите, защото не харесва йерархиите и властта. В техните среди особено много се цени рационалността, прагматичността, остроумието и способността да се изгавриш с всичко свято (точката, в която обикновено започват революциите).

Но най-важната част в техния светоглед е вярата им, че знанията трябва да пътуват безплатно, да са за всички. Затова пишат програми и ги разпространяват свободно между всички заинтригувани. За тях копирайтът престава да бъде насъщен. Не търсят изтръгването на максимални печалби от експертността си, а започват да се фукат с това, което са способни да създадат умовете им и да се стараят то да стигне до максимален брой хора.

Ето какво отличава истинския хакер от обикновения кракер, който само кърти стотинки от чужди сметки с не особено интелигентни технологични решения и не развива способностите си.

Културата на дара

Така в гореописаните неформални студентски среди се ражда културата на дара, която вече е официална доктрина на целия интернет. С възникването на световната мрежа познанието вече няма никакви прегради да пътува. Няма авторски права, които могат да го спрат. Все повече хора започват доброволно да се отказват от копирайта си, прозрели че е по-важно възможно най-много хора да научат максимален брой неща, вместо някой да спечели няколко парици повече.

Всичко започва с писане и свободно разпространяване на софтуер, за да свърши днес със стотици примери на общодостъпно в електронен вид познание от всякакъв вид. Тази революция срути стената пред бедните към образованието и днес всеки човек - беден, заможен, от богата европейска столица или забутано африканско селце - може да получи каквото си поиска късче информация докато седи пред монитора. Достатъчно е да си плати само връзката с интернет.

Свободен достъп


Колкото и да мрънкат хората, които печелят от „Енциклопедия Британика", вече има Уикипедия. Има го проектът „Гутенберг", откъдето всеки може да прочете шедьорви на световната литература с изтекли авторски права. На българска почва си имаме „Читанка", която дразни много издатели, но без основание и много пъти е обяснявано защо: от безплатната размяна се възползват хора, които не могат засега да платят за информация, но пък така тя се рекламира сред тях и когато евентуално се замогнат, вече ще бъдат облъчени и подготвени потребители.

Заедно със свободните канали, по които познанието тече без никакви бентове на цензура и финансов ценз, се появиха и хора, които съвсем доброволно, без пари, започнаха да тълкуват това познание на по-непросветените. Може огромна част от блогърите просто да искат да се похвалят какво са сготвили вчера и как са се снимали с кучето си, но има една малка елитна част, която разяснява технически проблеми, анализира политиката, разпространява секретни документи, изобличава машинациите на властта, споделя всякакъв експертен опит, за който преди се плащаше и до който не всеки имаше достъп.

Ако погледнем малко по-свободно на историята...


Кирил и Методий и техните ученици също са били един вид хакери. И те са създали нещо, което после са дали на славяните без пари. И те са срутили един бент пред познанието - позволили са на огромен брой хора да се доближат до християнските писания, да проумеят молитвите, които произнасят, да четат на родния си език. Точно както направиха да речем в по-ново време у нас момчетата, които без пари локализираха операционната система Линукс.

Твърди се, че Томас Хобс е казал и още нещо: „Познанието свършва там, където започва властта."

Електронните будители от харекската традиция се стараят най-безкористно това да не се случи - информацията никога да не спира да тече и нищо да не й пречи да бъде свободно тълкувана.

Затова - честит празник, хакери! Ако с Кирил и Методий се познавахте, най-вероятно щяхте да ходите на едни и същи партита.

#1 Rowan 24.05.2011 в 10:49:40

Хъх, в първия момент, като видях заглавието и се пригових да храня. Помислих си че в статията става въпрос за "широката" интернет/ТВ осведоменост на младото поколение. После прочетох статията и напълно подкрепям хората, които ми дават възможност да тегля книгите, без да плащам на издатели, печатници и т.н., защото точно там има игри с цените, стойностните книги са изкуствено завишени и стават трудно достъпни.

#2 Николай Кацаров 24.05.2011 в 11:52:17

Колко е хубаво, че има добри хора, които да ни дават разни хубави неща без да плащаме... Не разбирам само защо да се ограничаваме само с информацията в интернет, софтуера, книгите, филмите и музиката? Аз искам безплатен интернет, GSM, горива, ток, храна... Долу експлоататорския капитализъм, потискащ културно и информационно бедните маси Статията определено мисля, че смесва понятия като свободно, безплатно, крадено и незаконно в неубедителен преразказ на събития, за които авторката очевидно не е ползвала дори и безплатната Wikipedia. За такива теми май не става с едната гола обща култура... Просто моето мнение. Честит празник на всички!

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 24.05.2011 в 12:42:35

Елена, няколко уточнения. "като се каже „хакер", всички непосветени си представят взломаджия в чужда компютърна система" Напротив, това си предстваят посветените. Точно непросветените си представят хакера или кракера в светлината, в която ни го представяш ти. Светлината на романтичен, безкористен борец за знания. От което следва, че по тази тематика, съвсем позитивно, си непросветена. В което няма нищо лошо. Без значение от повода и без да коментирам добро или лошо е, хакера си е точно "взломаджия в чужда компютърна система". Нищо друго. Само за секунда махни розовите очила, абстрахирай се от всичко и поразсъждавай над действията. Някой е направил нещо, за пари естествено, и някой друг се опитва да го разруши. Или да го обезцени. Защо? Правилно ли е това според теб? Това ни представяш ти. Защото не си заспивала, не си се потила пред монитора и не си сънувала редове код. За пари? Да, естествено, за пари. За това си учила, това е труда ти, това имаш за продаване. Продукта на мозъка ти, материализиран в код. Нули и единици. Без да се задълбочавам в психологията и мотивите на истинските хакери/кракери, знанието там няма нищо общо. Опитваш се да ни втълпиш една невероятно обсъждана заблуда. За споделянето на знанието. Да е свободно. Кое знание? Да, нямам нищо против някой да чете моите научни или литературни произведения, но имам против някой да ЗНАЕ номерата на банковите ми сметки. И двете неща са знания, нали? Този, който сканира, OCR-ва и прави книгата на в PDF формат не е хакер. Нито кракер. Това го може и майка ми на 70 години, която беше детска учителка. Същото важи и за филмите и музиката, които гледаме и слушаме. Свалям шапка на истинските хакери, уважавам уменията им, благодарение на тях имаме всеки софтуер, който искаме, но никога не бих ги облякъл в дрехите на Робин Худ или на Кирил и Методий. Защото е наивно. Те не са герои. Добре е, че ги има, но са си едни престъпници с определени познания. Както касоразбивача или елитния снайперист, убиващ за пари. Страхотни специалисти, но престъпници. В частност, предпочитам моят син да стане добър програмист и да печели от това, пред алтернативата да руши или обезценява труда на другите. Пак за пари и за част слава. В частност, искам да имам достатъчно пари, да си купя какъвто софтуер и каквато книга пожелая, а не да чакам някой да се изплюе върху труда на трудил се човек, човек с много ум в главата, за да може цървула Rodrigo от България да се порадва на новата операционна система. Колко е шарена и колко хубав пасианс предлага. Не знам ... Дано станах ясен, малко объркано излезе.

#5 Николай Кацаров 24.05.2011 в 13:17:56

Rodrigo, нещо подобно ми се щеше и на мен да обясня на жената но определено ме домързя. Ти добре го каза...

#7 Gentle Smile 24.05.2011 в 19:35:39

Здравейте и честит празник! И аз като Ролман с друга нагласа тъгнах да чета статията Хакерството си е голямо нещо ... добре че е то ;)

#8 strawsPulledAtRandom 24.05.2011 в 20:24:33

Родриго, точно кракер е това, което описваш ти - човекът, който прониква в ПС-то ти за да ти разбере номера на кредитната карта. 'Хакер' е придобило публичност наименование за всички компютърни 'взломаджии', но хакери всъщност са тези, които го правят без финансова изгода, само заради идеята. Например да разбият сайта на дадена държавна институция и да сложат на заглавната и страница текст, лозунг и т.н. Уточнението ми беше само за термина, иначе естествено съм съгласен с теб.

#9 Shash 24.05.2011 в 22:33:19

Като не сте сигурни за термините, що поне не си правите една кратка справка? Иначе си мисля, че авторката малко погрешно е разбрала идеята на хакерите. Освен тези, които се целят да източват ценни данни, съществуват такива, които разбиват системи само за да се обърне внимание на дефекти в сигурността. Изобщо не виждам къде тук става въпрос за идеалистично разпространение на знания. А такива, които кракват платени софтуери... ами общо взето подбиват пазара. Не може ти да създадеш екип и 20 години да пишеш Word примерно, който е към 8 милиона реда код, и накрая някой да си направи торентче и да го предостави за безплатен даунлоуд. При такива положения има сблъсък на интереси и това далеч не е етичното разпространение на знания. Относно open source софтуера, там също си има строги правила за модифицирането и разпространението на кода. Пък и невинаги е абсолютно безплатен. Виждам, че коментиращите тук са останали с впечатлението, че в интернет всичко трябва да е безплатно - това е абсолютно погрешно. Лесен достъп до различни ресурси - да, но не можем да обезценяваме труда на тези, които са ни ги предоставили за достъп. Общо взето, монетата има много страни и не можем просто да кажем, че всички хакери са благодетели и дайте да им се кланяме...

#10 John Smith 24.05.2011 в 22:35:01

Хубава статия, малко ламерска, но поне е доброжелателна. И да внеса малко уточнение........ Кракера не е човек , който нощно време Ви рови в компа та да Ви краде банковата сметка и да си купи Ферари. Кракера пише кракове, малки програмки дето разбиват защитата на други платени програми, та да може да си ползвате без пари, на ваша отговорност и с чистото съзнание ,че не сте платили. Колко от Вас ползват 100% чист софтуер??Колко имат регистрация в Замунда? А Хакера Ви пише безплатните програми с ГНУ лиценз ,без да ви взима 1 ст. "Свобода на Информацията", тва е девиза от добрите стари времена. Проблема е ,че не останаха вече такива идеалисти....Станаха сисадмини или ги купи Чичо Гейтс да му пишат платени програми. На 16 може да мислиш за свободата и да работиш безвъзмездно за човечеството, ама на 35 трябва да си храниш децата....и кат ти писне от всичко да напишеш някой вирус на асемблер. Та честит празник и Hack The World

#11 Rodrigo Diaz de Vivar 25.05.2011 в 01:29:42

strawsPulledAtRandom, като че ли термина не е толкова важен, въпрос на разбиране и навик за използване на определена дума. Хакер, кракер, взломаджия, трошач, секач, разбивач, важни са действията които стоят зад тези думи. Доста може да се философства кое е добро и кое е лошо и кое как изглежда от различен ъгъл. Аз лично, не се наемам да го правя, важното е, че в общи линии сме на едно мнение. Подробни дефиниции има достатъчно, като аз бих се доверил на Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28computer_security%29 Дифейса, който споменаваш е отново дейност на ръба на законното, незаконното, на елегантното и тъпото решение. Ако искаш някой да ти обърне внимание, или мразиш Волен Сидеров, трябва ли да си снимаш пениса и да го цопнеш в хедъра на блога му? ОК, ефектно е, но каква е ползата? Според мен има по-добри начини да покажеш отношението си. Мирослав Чернев Мирославе, мъничко разшири кръгозора си, махни капаците от очите си. Хакерите/кракерите не правят мрежата по-свободна, тя по-свободна не може да бъде. Опитват се да преразпределят определени активи, обикновено в тяхна полза. Или добият вид слава, от която после да придобият активи. И ние не си "държим номерата на банковите сметки на компютъра", не ги пишем в Notepad [онова синьото бележниче]. Ние си плащаме сметките и поръчките чрез компютъра, банкираме от същото място. Работим на компютъра си, мъчим се да свържем двата края с писане на код. Не играем пасианс. Не е задължително баджо да влезе точно в моя компютър и да научи всички подробности свързани с парите ми, в частност с кредитните ми и дебитни карти. Ако там са парите ми, за които съм се трудил, и тези пари, съвсем хипотетично са за лечение на болните ми родители, боли ме хуя какви са мотивите на хакера да ги открадне. Ако съм запланувал прихода от труда ми [да речем полезен софтуер] да е със същото предназначение и същия този хакер реши, че целия свят трябва да се радва на труда ми без пари ... положението е същото. По тази причина не смятаме за редно този, който краде от труда ни да бъде наричан будител. Не, той си е обикновен, тематично образован крадец. И не ме разбирай погрешно. Както казах и аз не съм света вода ненапита, но съм против да слагаме ореол на светци на едни съвсем тривиални, макар и донякъде полезни мишоци.

#12 D-Fens 25.05.2011 в 07:45:05

@Rodrigo Diaz de Vivar Съгласен съм че всеки труд трябва да се заплаща и заобикалянето на това правило си е най-обикновена кражба. Но за да сме честни всички хакери или кракери (все ми е едно кое е правилно за разбивачите на софт)от доста време слагат по едно файлче във всеки кракнат софтуеър кето гласи: "If you like this software, support the author(s) buying it". Т.е. дават шанс да се пробва този софт преди да си дадеш парите и да установиш че си си купил безполезен продукт(само не ми казвайте че 15-те или 30 дни които отпускат компаниите в трайъл версиите са достатъчни). Лично аз съм си купил вече 6 продукта които ми харесаха от чисто уважение към авторите независимо от работещите перфектно кракнати версии.

#13 Rodrigo Diaz de Vivar 25.05.2011 в 09:07:38

D-Fens Да, така е, има кийгенератори, пачове или кракове, в чийто info файл или в самия интерфейс има подобна фраза. Е и? Мислиш, ли че е искрено това което е написано? Ако толкова искаха да бъдат полезни и на потребителите и на разработчиците, мислиш ли че човек или екипа създал въпросния преодоляващ защитата софтуер не би могъл да направи пач, който увеличава трайъл периода от 30 на 130 дена? Разбира се, че да. Но не го правят. Най елементарното обяснение е, че ако някога се случи, че попаднат в полезрението на правозащитни органи, биха използвали тази фраза за "памперс". BTW, фраза с такъв смисъл се нарича точно така в тези среди. Вграждане на diaper в интерфейса. Оправдание. Ние не сме лоши, само искаме да помогнем на потребителите да не купуват излишен или труден за възприемане софтуер. Аз го приемам, като цинизъм, подигравка. Не че някои разработчици не я заслужават. Съветът ми към теб е да не си наивен. От друга страна, ако желаеш можеш да тестваш, ей така заради спорта, нито една компания няма да откаже, втори или трети трайъл период, ако докажеш че наистина имаш намерение да опознаеш софтуера им. В повечето случаи е работа, която се свършва с два мейла. А и в края на краищата, сериозните софтуерни продукти имат достатъчно подробни [безплатни] ръководства и ако за 30 дена ти, имайки ръководството, не можеш да прецениш полезността на определен софтуер, значи наистина нямаш нужда от него. Имам предвид случаите, когато някой през целия си съзнателен живот, с огромни затруднения е използвал Paint [във Windows на български] за да рисува сърчица и кръгчета, изведнъж решава, че за 30 дена трябва да се чувства добре в "Maya" среда. Е няма как да стане.

#14 Humble 25.05.2011 в 13:02:37

@Rodrigo Diaz de Vivar Пич, слез на земята. 90% от краковете се пускат от производителя с цел налагане на стандарти и безплатна реклама. До преди 8 години у нас "пиратството" беше 100%, но Майкрософт мълчаха, като затиснати задници, явно изобщо не им пречеше безплатната реклама, налагането на файлови формати и офисни платформи. И интересното е, че започна да им пречи едва, когато трябваше да приберат едни 25 милиона от държавната администрацията (демек нас) за софтуер и лицензи. И тия 30 дневни траял версии дето ги размяташ не вървят мой човек ... никой не би набутал пари (~3000E) в нещо дето е разцъквал 30 дена при положение, че за наистина сериозния софтуер, като Маya реално са необходими години за адекватно усвояване и капитализация на потенциалната "инвестиция" във въпросния софтуер. Горното важи, както за прохождащия в областта, така и за собственика на фирма, понеже все в един момент някой трябва да инвестира дадената сума, за да може друг да се ограмоти до степен да върши свободно работа със софтуера и да изплати инвестицията. Например така популярния фотошоп, щеше да има не повече от 10% пазарен дял ако НЯМАШЕ начин да бъде ползван "нелегално" а винаги ИМА начин да защитиш софтуера си въпроса е ДАЛИ искаш, дали ще рискуваш да те СМАЧКА конкуренцията ... Та от тази неприятна перспектива, действителността, 95% пазарен дял и 30-40 % пиратство е доста по привлекателна и приемлива и това правило важи за всеки платен софтуер.

#15 Rodrigo Diaz de Vivar 25.05.2011 в 14:31:08

Humble, няма какво да слизам "на земята", аз съм там от години. В тази връзка, съм напълно съгласен с теб, макар че процентите ти са доста хиперболизирани. Да, определени компании използват този подход за "пристрастяване" на бъдещи потребители, но да речем процентите са 9, а не 90. Дават възможност да ползваш продукта без да плащаш. Конкретната версия. И на следващата си в чувала. Останалите 81% от кракове, пачове и подобни, са продукт на ентусиасти, преодоляващи защитата на определен софтуер за да бъдат забелязани от разработчика и съответно наети от него [или конкурент]. Срещу добро заплащане. Това го приемам. Покажи какво можеш, а ние ще решим дали да те наемем. Малко груб подход за портфолио при кандидатстване за работа, но е разбираем. В повечето случаи си струва. Имаше едно интервю, със Стив Балмър ако не се лъжа, в което казваше, че Microsoft има създадени повече милионери, отколкото софтуерни продукти. Имаше предвид наети специалисти, а не съсобственици. Факт. Струва си да рискуваш да те напляскат зад врата, ако по този начин имаш шанс да те наеме добре плащащ работодател. Само че зависи колко си елегантен в демонстрациите си. И там трябва да имаш определен усет и мярка. Майкрософт ни нямат на картата си въобще. Дали пиратството в България ще е 10 или 100 процента тях почти не ги вълнува. В България ги вълнува не използването, а онлайн предлагането на пиратски софтуер, в частност видимостта на тракерите ни в световен мащаб. "Разцъкване" на Maya? Няма такова такова понятие. С Maya "разцъкваме" ние българите, вечер пред чаша пърцуца, докато с едната ръка си чешем топките, а с другата превключваме между "Шоуто на Слави" и "Комиците". Ама като ни е "безплатно", не ни бърка. Какво му е? Софтуер, като останалите в Замунда. Затова го и можем толкова. Та в тези 3400 долара [не евро!] Autodesk са включили и обучение по продукта. Както и много материали за самообучение. Както и онлайн съпорт. А и Maya не се ползва за създаване на "Тримата глупаци" от Доньо Донев, а за неща като "Аватар", ремастеринг на "Star Trek", "Star Wars" и подобни. И ако ти не можеш със създаването на един филм да си избиеш тези 3500 долара, въобще мястото ти не е във видео или game индустрията.

#16 Humble 25.05.2011 в 14:59:46

@Rodrigo Diaz de Vivar 9% друг път! Става дума за най-разпространения софтуер, който наистина утвърждава стандарти при него фирмите се броят на пръсти и е инсталиран на 90% от компютрите. Почти всеки има, имал е или поне е чувал за MS Office, Corel, Flash, Photoshop и т.н. ... това е големия софтуер, това са големите пари и лобита. Зарежи всички останали малки и потенциално "невроятни" програмки, които дори не можеш да откриеш в торените, понеже никой не ги търси ... И да точната дума е "разцъкване" щото филмите не се правят само със софтуер, за филмите трябват специалисти а ВСИЧКИ специалисти започват кариерата си с РАЗЦЪКВАНЕ и то дооооста по-дълго от 30 дни. Disney може да имат достатъчно пари за софтуера и хардуера, но ако няма кой да работи с него имат само 3 опции: 1.Да обучават специалисти 2-3 години 2. Да изберат друг софтуер ... 3. Да ходят да продават домати. Капиш?

#17 Humble 25.05.2011 в 15:08:06

btw. като намериш Maya за 3500 долара ми се обади да си взема и аз ... егати добрата промоция.

Новините

Най-четените