Едно време беше лесно - трябва ти сезонна работа за през лятото и в следващия момент вече си зад бара някъде в Слънчака. Оттам нататък портфейлът кротко се пълни с бакшиши и с пари от почерпени западняци, които не помнят, че вече са си платили сметката.
После дойдоха бригадите в САЩ, където между реденето на складове, спасяването на американци на пет бургера и диетична кола и въртенето на пици нашенци учеха иностранците около тях да пият и да псуват на български. Не задължително в този ред.
И сега обратно в България, където през лято 2025 г. по морето заведения гордо се търсят... барбекюисти. Не обикновени скараджии. БАРБЕКЮРИСТИ. Дори и моят ум на филолог не би могъл да го измисли по-завъртяно.
Но пък фантазията ми ви предлага още няколко професии на лятото, които ще са хит по морето:
- Коктейлеса

Вече свикнахме, че има професия "балонеса", но по Черноморието ще потръгнат повече коктейлесите - амбициозни за пари мацки в началните курсове на висшето си образование, облечени в дискретни бански. Толкова дискретни, че почти не си личи, че ги има върху стройните тела.
Както говори името на все още несъществуващата професия, задачата на момичетата ще е да носят ледени коктейли.
Мога да оправдая необходимостта от коктейлесите с факта, че все повече плажни барове мятат 10-20 избелели пуфа и позволяват да разположим морно тяло на тях срещу минимална консумация. Минималната консумация, оказва се, е поне едно 30-40 лева на човек или коктейл-коктейл и малко.
И ето ти работа за коктейлесите, които освен всичко друго ще радват мъжкото око.
- Шкембо-мастър

Човек и добре да живее, му се случва да се събуди на морето със зловещ махмурлук и страхове, че това главоболие може и да е от тумор. Разбира се, не е никакъв тумор, а осемте коктейла от коктейлесата от предната точка, които са били затапени с две ледени бири и дюнер XL.
Редно е по Черноморието за облекчение на страдащите да се назначат шкембо-мастъри.
Те ще са заети само и единствено в приготвянето на вълшебния еликсир срещу махмурлук и от тях ще се изисква да имат способностите на опитни алхимици. Шкембо-мастърите ще са длъжни да знаят пропорциите за постигане на перфектен бульон, съотношенията оцет-чесън и грамовете люто, които да се насипят в чорбата.
Това на свой ред ги прави по-ценни и от най-сръчните барбекюисти.
- Уелкъм пърсън
Щом на скараджията вече не бива да се казва скараджия, предполагам, че и рецепционистите се нуждаят от по-засукано име. Тъй като и без това сме затънали в стиковане, ивенти и хепънинги, можем да обявим нова сезонна позиция вместо рецепционист - уелкъм пърсън.
Длъжностната характеристика не се сменя, само името.
Даже може, когато не са на смяна, уелкъм пърсън-ите от женски пол да работят като коктейлеси, за да припечелят допълнително.