Колко е лесно да хвърлиш света в икономическа война

Украинската криза хвърли (и) света на финансите в лапите на теорията на конспирацията. На Запад се надпреварват да изобретят техники за най-болезнен удар по икономиката на противника. Вместо обичайните законни способи (ембарго, запор и конфискация на активи, забрана на сделки), които Г-7 още не налага, в студената икономическа война срещу Русия успешно се ползват коварни удари като селективно спиране на достъпа на набелязани банки, фирми и лица до услуги на финансовата инфраструктура.

Засега новите техники само се тестват, но опитите "на живо" доказаха колко болезнени могат да бъдат. Истинско оръжие за масово финансово поразяване. Платежните системи "Виза" и "Мастеркард" спряха да обслужват картите на клиенти само на една, и то средна по размер, банка - Банк "Россия", ама подплашиха цялата банкова система не само в Русия, но и в икономически свързаните с нея страни, и в офшорните зони. Финансовата индустрия и всички нейни клиенти за дни осъзнахме колко сме безпомощни, не просто зависими, от банковите инфраструктурни системи и от политиците, които без особени усилия могат да ги поставят под пълен контрол.

Само можем да си представяме какво значи дори за дни да спрат всички международни банкови карти, издадени в атакуваната страна. Едновременно могат да бъдат спрени и всички карти, издадени от която и да било банка на света на нейни граждани и фирми. А ако изключат банките в тази страна от междубанковата комуникационна система SWIFT? За Русия (и в България е така) това значи да спрат не само всички международни, но и над половината вътрешни плащания (и те минават по SWIFT).

Неслучайно в Русия (сигурен съм - и в доста страни) финансови експерти спешно измислят отбранителни мерки като страховития "План Глазьев" по името на икономическия съветник на президента Путин, който предлага 15 мерки за защита на руската икономика от финансови атаки на НАТО. Нарекох плана "страховит", защото споделям мнението на бившия руски финансов министър Алексей Кудрин, че ако се приложи, той ще нанесе на Русия по-тежки поражения от всички санкции, които страните от НАТО могат да измислят.

Несъмнено е прав и колегата Симеон Дянков, че няма начин да се наложи икономическа изолация на страна с размера и потенциала на Русия, без изолаторите да понесат поне толкова вреди, колкото изолираните. Впрочем опити на Запада икономически да блокира Русия неведнъж са правени; историята подкрепя тезата на Дянков. По-важни от спора може ли Западът да наложи стопанска блокада на Русия и може ли Русия да противодейства са ясните вече изводи от теорията на санкциите, които може и трябва да извлече всеки независим от текущия конфликт икономически субект.

Първият по важност според мен: властниците на Г-8 са в състояние за часове да хвърлят света в икономическа война, която ще помете поне 30-40% от световната икономика само за няколко месеца, а бизнесът няма никакви законни средства да предотврати това. Второ, държавите много по-лесно могат да си нанесат непоправими вреди една на друга, отколкото да се предпазят от удари на противника. Трето, финансите на целия свят и всички страни поотделно са в пълна технологична зависимост от САЩ и няма никаква възможност контролираната от САЩ система за трансфер и съхранение на пари и финансови активи да се заобиколи или избегне; алтернативните канали, сочени в "плана Глазьев" нямат капацитет да обслужат повече от 10% до 20% от търговския оборот, нищожна част от финансовите активи в света могат да се реинвестират без риск от санкции.

"Сигурни пристанища" вече няма никъде в света, а акад. Сергей Глазьев тежко се заблуждава, че пренасянето на парични авоари и финансови активи към "неутрални страни" ще ги опази. Финансовите институции на никоя "неутрална страна" не могат да заобиколят, а ползват контролираната от САЩ световна система за финансов обмен. Тихата битка на "финансовия фронт" без съмнение ще накара "новите големи" от Г-20 и най-вече самата Русия да осъзнаят технологичната си зависимост в съвременната финансова система. Те ще опитат да развият алтернативни свои мрежи за трансфер и управление на активи. Могат да го направят, но ще отнеме поне 10 години, ще струва няколко трилиона долара, а най-трудно е да се наложи независима от САЩ резервна система.

Валутата е най-малкият проблем, по-важна е мрежата от институции и надеждни инструменти за предпазване от риск. Но пък ако успеят, това ще е краят на финансовата хегемония в съвременния свят.

Ако алтернативна финансова система изобщо възникне (страните от Г-7 ще противодействат и политически, но най-вече икономически), първи и най-много ще пострадат не САЩ, а европейските финансови центрове. Нека да напомним четвъртата поука от конфронтацията на Запада и Русия: повечето мерки за защита от санкции са по-вредни от самите санкции. Спомнете си модела на Енвер Ходжа или "идеята Чучхе" - те върнаха потърпевшите нации векове назад, потопиха ги в нищета и мизерия.

#3 Bono-2 28.04.2014 в 13:54:22

Някак си не виждам как спирането на банковите карти ще шокира Русия. Ако ги изключат от СУИФТ съм в по-голяма степен съгласен. Но да не стане изключване от газа за Европа, изключване от космоса за САЩ и изключване на лондонското сити от руски олигарси . Друг е въпроса какво правят частни корпорации в услуга на политиците и доколко е далновидно в дългосрочен план. ВИЗА и Мастъркард са това, което са, само благодарение на всеобхватността на приемане на техните плащания. Ако изгубят пазар като Русия????

#4 Оня Дето Го Трият 28.04.2014 в 14:26:02

Номер 3 Викаш лондонското сити ще страда без руски олигарси, а НАСА ще моли руснаците да ги повозят до космоса Много забавни хора пишат тук

#6 Govedo13 28.04.2014 в 15:06:36

Оня като ти спрат топлата вода понеже няма газ ще ти е забавно ли? Хубаво че не е зима за да не стоиш и на студено, а дори и на тъмно ако руснаците спрат да изнасят атомно гориво. Коментар номер 3 е много точен, явно ти нямаш много идея какво се случва по широкия свят и във какви стратегически отрасли Русия е водеща държава. Статията е много добре написана и обяснява прости неща. ЕС и САЩ не могат да се ебават с Русия много защото всяка ебавка им се отразява и на тях, същото важи за руснаците. Мазника Дянков също е прав, за съжаление руснака е свикнал на режим на тока, мизерия и глад за разлика от западноевропейците. Французи, немци и други ще имат много по-голям проблем в тази хипотетична ситуация. Да санкциите могат да унищожат руската икономика за секунди, но това означава унищожение и на европейската такава чрез руския газово-ресурсен контраудар, а това ще доведе до срив между САЩ и ЕС, което ще доведе до огромна загуба на влияние за САЩ. Т.Е. всички губят ако играят грубо. За момента губещи са само украйницте и аз се надявам така да си остане.

#7 Оня Дето Го Трият 28.04.2014 в 15:23:44

Пич, като остана на студено ще ми е точно толкова кофти, колкото на руската икономика ако не получава милиардите си от газа (вкл. моите стотинки). Моля, запиши си някъде, че в една сделка винаги има две страни. А аз вадя молив да си запиша кои точно са отраслите, в които Русия е свръх-мега-гига водеща сила?

#8 theo 28.04.2014 в 16:36:03

Оня, ако вече си извадил молива, пиши и смятай: за миналата година печалбите на Русия от износ на природен газ са в размер на 28 милиарда долара. Общо произведено количество - около 620 000 000 000 куб. м., за собствени нужди - 420 000 000 000 куб. м., за износ - 200 000 000 000 куб. м. За сравнение - печалбата от износ на суров петрол е в размер на 192 милиарда долара. Не знам защо всички си мислят, че износа на природен газ за Европа е най-важното и най-голямо перо в търговските приходи на Русия. Всъщност, за Европа е много по-важно да го има руския газ, отколкото за Русия да им го продава. Отрицателния ефект от липсата на руски природен газ върху германската икономика например, по оптимистични преценки, ще бъде около 30% спад. При положение, че износа на газ съставлява не повече от 5% от приходите за руската икономика, кого ще го боли повече от врътването на кранчето? При това Русия изнася газ не само за Европа, нали така? Една доста показателна случка. През 2007г. Путин на някаква пресконференция в Германия им каза, цитирам буквално: "Не мога да ви разбера вас, германците. Не искате нашия газ, атомна енергетика не развивате. С какво смятате да се отоплявате, с дърва ли?" Следва смях в залата. "Няма проблеми, в Сибир и дърва имаме колкото искате". Бурен смях и аплодисменти. Най-много се смя Меркел. Така че, алтернатива на руския газ винаги има.

#9 Citizen X 28.04.2014 в 16:36:17

Иво, Русия е невероятен пазар главно и понеже сама не произвежда една голяма палитра от стоки и услуги. А има с какво да плати, демек нещо като Испания по време на индустриалния бум в Сев-Зап Европа. Нейният истински проблем е отразен в друга статия: http://www.webcafe.bg/id_1006945355_Minaloto_tryabva_da_se_srine_navreme_

#10 Оня Дето Го Трият 28.04.2014 в 16:48:51

Имах предвид, че руската икономика се крепи на износ на газ и петрол. А тук постоянно някой говори за някакви митични руски технологии, недостигнати от никого. Аз за тях питам кои ли са?

#11 Прокопи 28.04.2014 в 17:57:05

Оньо, Лично аз не смятам, че Русия е знаменосец на технологичната мисъл, но твърдя, че не са изпаднали профани, каквато представа витае наоколо. Нещо повече - те се развиват, строят, създават. И мисля, че това е добре. http://sdelanounas.ru/blogs/ Това е един сайт, попълва всеки ден от блогъри от цяла Русия. Много ще се радвам ако има нещо подобно с .bg

#12 Оня Дето Го Трият 28.04.2014 в 20:17:26

Не бих ги нарекъл изпаднали профани в никой случай. Никоя голяма държава не е за подценяване. Само че нещо извърташ нещата - не съм видял тук да видае такава представа, каквато казваш. Почти всички твърдят, че Русия имала тайнствени технологии, каквито Запада не е помирисвал. А аз в трети пореден коментар се интересувам да науча какви ли са?

#13 Алилуйщина 28.04.2014 в 20:18:00

В американски мащаб Украйна както Сирия,Ирак ,Либия са игрови пешки за спасяване- хегемонията на долара, в световен мащаб това се поднася –всякак си, без истинската причина ............. Според данни на международната мрежа за банкови разплащания и финансова информация SWIFT в момента вече 10% от международната търговия на Китай се извършва в юани, или както другояче е известна валутата - ренминби (в превод - валута на народа). Анализ на британската банка HSBC предрича, че до 2015 г. е възможно до 50% от външнотърговските отношения на източноазиатския гигант да се извършват в ренминби. Сп. „Форбс" припомня, че интернационализацията на юана започна през ноември 2010 г., когато руският премиер Владимир Путин и китайският му колега Вън Дзябао се споразумяха двустранният стокообмен да се извършва в рубли и юани. Търговията между двете страни възлиза на 70 милиарда долара, а очакванията са до 2020 г. да достигне 200 милиарда долара. Скоро след споразумението на валутните борси в Шанхай и Москва започна да се търгува двойката рубла-юан. …………………..http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=734&aid=16620……………..виж цялата статия,от нея става ясно как водещите икономики по света, постепенно игнорират САЩ.

#15 Nikkor 28.04.2014 в 21:18:27

Иванее, Иване... "И след тази безпрецедентна финансова криза, светът макар и разтърсен до самите си основи, ще се промени." Наистина ли мислиш така? Само виж кои му бяха икономическите съветници на хамериканскиот президентин. Лорънс Съмърс и компания. Същите които активно подпомагаха белята с ипотечните кредити. "Националните държави ще бъдат принудени да си припомнят, че тяхното съществувание е не да охранява натрупаното богатство на шепа спекуланти и да ги поставя над законите. Че държавата е резултат от обществен договор, който да е в интерес на всички граждани, които спазват нейните закони. " Ти да не си ходил на среща със Сергей Станишев? Вярата в доброто и в образованите и добронамерени управници е последният пристан на обречените. "Финансовата система няма да бъде повече средство за натрупване на огромни богатства чрез преразпределяне на обществения продукт, а ще подкрепя реалните делови дейности и всеки ще знае от къде идва богатството на бъдещите милиардери, дали от производството на хладилници, дали – на автомобили, дали на софтуерни продукти..... " Малииии... Не се обиждай, просто вземи прочети някоя и друга книга по финансови и икономически въпроси, зарежи утопиите и заживей в реалния свят. Що се отнася до коментарите на тема какво ще и струва на Русия и какво на Запада цялата тая истерия...ами много ще й струва на Русия и по-малко на Запада.То затова и санкциите са внимателно премерени и повече на думи.Светът още не е излязъл от Великата Рецесия, както я нарекоха, САЩ са със що годе икономически ръст, обаче безработицата продължава да е обезпокоително висока, за Европа да не говорим, макар че и там има възстановяване.Работя в чужда производствена компания и съдя по поръчките. По-важното е друго. Действията на Русия са резултат от политика съобразяваща се с руския национален интерес - излаз на топло море, крах на идеите за изтикването й от Кавказ и т.н. За това открито пишат западни политолози, че даже книгите им са преведени на български, ама кой да чете? Та в името на този национален интерес, просто няма цена която Русия да не е готова да плати.Толкова ли е трудно да го схванат Оня, Моня и не знам си кой си?Дали това е хубаво или не е безсмислен въпрос.Това да не е конкурс за хубавици или "България търси таланти-маланти". САЩ като практически загубиха три от последните 4 мащабни войни да не би амбициите им да са спаднали? Що се отнася до кликата в Киив, ами тия толкова очевидно се опитват да предизвикат трета световна, че чак се налага хамериканския президентин да им заяви в прав текст че "няма да водим воени действия в Украйна" ( цитатът не е на 100% точен щото не смятам за нужно да му помня глупостите нито на тоя, нито на Путин, нито на който и да е политик ). Та до такава степен не разбират от дума Бандеровците, че на украинците ще им се наложи да изпият чашата студена вода до дъно. Всички останали - за бога образовайте се, четете.Както споменах по-горе има информация колкото щете.Не сме в соца, когато единствените книги на тези теми бяха тезисите на др. Тодор Живков и полит-пропагандата на партийния секретар в бригадата за ударен труд.

#16 Dox 28.04.2014 в 21:29:23

На въпроса на Оня... Аз, знам, че руснаците от много години, а и към момента са най-добри в конструирането на двигатели за ракети-носители, например. Естествено, не само във военната област. Не случайно САЩ се погрижиха максимално да прилапат едни от най-добрите им специалисти в тази област. Иначе, темата за технологиите е обширна и с много уговорки. Имам пред вид, че е пълно с технологии, които не са жизнено необходими на човека. Спокойно може и без тях. Преди време четох, за специална програма на НАСА, съгласно която американците похарчили сума ти пари, за да създадат химикалка, която да може да пише в космоса - в условията на безтегловност. Докато руските космонавти си използват моливи и не им пука от това. В крайна сметка какво толкова има да се пише там, горе - най-много да се запишат резултати от някои измервания, показания на разни уреди и.... какво още? А и каква би била ползата от такава химикалка? Ще възстанови ли /поне/ разходите за нейното създаване? Пълно е с такива примери и в живота ни. Писна ми от продукти, с изсмукани от пръстите допълнителни възможности - само и само за да бъдат продаваеми. Аз, ако искам да си купя ютия, например, ще ме интересува това, дали тази ютия може да глади и ... ако може да не се разваля след 5-6 години. А това, че продавачът ще ми надуе главата как тази ютия, докато гладя ще ми мери кръвното, ще ми казва какво ще е времето утре, ще ми казва каква е температурата в момента на връх Мусала и на връх Ботев - това въобще не ме интересува и въобще не го считам за технологично развитие и прогрес.

#17 Оня Дето Го Трият 28.04.2014 в 21:40:07

Ти лично смяташ ли да си купиш някоя космическа технология за вкъщи - ракета нещо, космическа химикалка? Щото въпроса се породи от това, че ако видиш ли врътнели кранчето на ЮСА и Запада за природните си ресурси и не получават милиардни приходи от там, нямало проблем, щели други технологии да продават на света и готово. Та питах кои са тия технологии и ти ми казваш космическите Ми да почнат да ни правят екскурзии от следващия месец до Марс като мислиш, че това може да коменсира неудачите в икономиката Усещаш ли, че е налудничаво?

#18 deowin 28.04.2014 в 21:44:09

>руските космонавти си използват моливи Dox, добре дошъл в интернет.. от преди 15 години. http://www.snopes.com/business/genius/spacepen.asp http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Pen#Uses_in_the_U.S._and_Russian_space_programs

#20 Dox 28.04.2014 в 22:46:05

Към Оня .... Учудвам се, че имаш такова "Стрино-Домакинско" виждане за технологиите по принцип. От какъв зор въобще реши, че една технология има смисъл, само ако мога да си я купя за в къщи, та ми задаваш такъв въпрос. Ти попита, кои са тия технологии, в които руснаците са добри. Аз знаех за една и я посочих.

Новините

Най-четените