Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Този сладур всъщност е най-смъртоносната котка в света

Този сладур всъщност е най-смъртоносната котка в света Снимка: iStock

Тя е висока между 20 до 40 сантиметра и тежи 200 пъти по-малко от средностатистическата лъвица.

Въпреки това чернолапата котка, още наричана джайра, е най-смъртоносната котка в света. За една нощ тя успява да хване повече плячка, отколкото един ягуар може да улови за шест месеца, макар че статистически е най-малкият вид котки, които обитават Африка.

Малкият размер не бива да ви бърка - джайра е истинска машина за убиване.

Шарката ѝ я прави трудно различима в африканските нощи, а теглото допълнително спомага за това - зрелите индивиди тежат до максимум 3 килограма. Козината на джайра е много плътна, за да я предпазва в студените нощи, а под черните райета е златиста, бежова, но може и светлокафява.

Чернолапата котка всъщност живее само в три африкански държави - Намибия, Боцвана и ЮАР, и причината е, че тя обича местности с висока трева, изобилие от видове птици и без обилни валежи.

Местните обаче обичат да се шегуват, че тази котка може да свали и жираф, ако реши.

Снимка: iStock

Джайра никак не обича жегите, затова през деня обикновено спи в леговището си, а през нощта може да върви повече от 40 минути в търсене на плячка.

Котката се храни с големи насекоми и птици, като за нея истински деликатес са изпадналите от гнездата малки пиленца. Може да скача на до два метра височина, което е впечатляващо за размера ѝ.

За разлика от лъвовете, джайра живеят сами, освен ако не са в размножителен период.

Малките стават независими от майките си на 3 до 4 месеца, след което поемат по собствен път. Въпреки независимата им природа, майките чернолапи котки продължават да наблюдават малките си и след като са напуснали родната хралупа.

Снимка: iStock

Ако не е в размножителен период или не се грижи за малки котета, джайра живее сама и старателно маркира територията си - това важи както за мъжките екземпляри, така и за женските. И двата пола са стриктно териториални и не допускат "гости" при себе си.

Заради тази огромна независимост чернолапата котка е почти невъзможна за развъждане в недиви условия или отглеждана в зоопарк.

Затова единственият шанс да видим този смъртоносен сладур обикновено са научнопопулярните канали.

Тагове: котка
   

Най-четените