Цацаров се разграничи от Румен Порожанов за къщите за гости

Главният прокурор Сотир Цацаров се разграничи от земеделския министър Румен Порожанов по повод проверките за източване на европейски средства чрез фиктивни проекти за къщи за гости.

Поводът е интервю на Порожанов пред "24 часа", в което той твърди, че правилата за разплащане на проектите не са били обвързани със забрана за участие от страна на роднини или близки до служителите в ДФ "Земеделие" и че служителите са били длъжни да декларират евентуален конфликт на интереси.

Порожанов казва още, че земеделският фонд е извършвал проверки по съмнения за източване на средства още през 2013 - 2016 г., а "процесът ескалирал" след сигналите за предполагаеми злоупотреби по "конкретни случаи" (при бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия зам.-директор на ДФЗ Иванка Багдатова, роднини на Елена Йончева и др., б.р.).

"Въз основа на това в момента е разпоредена 100-процентова проверка на къщите за гости, независимо дали са с изтекъл, или неизтекъл мониторингов период. Ако е изтекъл, ще се проверява дали е изпълняван бизнес планът през мониторинговия период", казва Порожанов в интервюто за "24 часа".

Няколко часа по-късно от прокуратурата излязоха с изрично уточнение, че разпоредените от Цацаров проверки на всички проекти по мярката "Разнообразяване към неземеделските дейности" по Програмата за селските райони не се правят съвместно с Фонд "Земеделие", а обраното - самият фонд е обект на прокурорския интерес.

"Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие", се казва в съобщението на прокуратурата.

Новините

Най-четените