Гърците масово не плащат сметки и заеми

70 на сто от гърците са спрели да плащат сметки и кредити, разчитат на заеми и на продажба на семейни ценности, съобщи в. Financial Times, позовавайки се на бивш банкер от закъсалата страна, която днес е обект на поредни разговори в Брюксел за жизненоважното отпускане на помощ от 7.2 милиарда евро.

С тези пари Атина трябва да плати пенсии и заплати, както и вноска по заема от Международния валутен фонд в размер на 1.6 милиарда евро до 30 юни, за да избегне технически фалит.

"В Гърция всичко е с главата надолу. Вече никой не се срамува да спре да плаща дълговете си. В същото време потребителите масово теглят депозитите си от банките, тъй като се притесняват, че те ще фалират скоро", пише вестникът.

Огромният обем на лоши и "съмнителни" заеми допълнително намалява възможността на банките да отпускат кредит на фона на икономика, която се върна към рецесия. Докато миналата година депозитите бяха започнали отново да растат, тази тенденция се обърна в края на 2014 г.

В очакване на финалното решение за Гърция, включително и вариант за излизане от еврозоната, гърците теглят огромни суми от банките, за да се презастраховат.

"Голяма част от дейността ни в момента е отдадена на контрол на щетите и справянето с липсата на ликвидност и проблемни заеми", заявява пожелал анонимност банкер пред "Ройтерс".

Асоциацията на търговците на дребно съобщава, че 95% от кандидатурите за кредити на бизнеса биват отхвърлени от търговските банки. Много малки и средни фирми като цяло са спрели да търсят кредити.

Смята се, че повечето от най-богатите гърци вече са изнесли по-голямата част от средства си от страната, но много от по-малките вложители също се подготвят.

#1 pepe 24.06.2015 в 12:58:54

Интересно какво си мислят, че ще им се случи на тях, ако Европа наистина "си бие камшика" и отиде "по дяволите" /както и предлагат/ или просто вдигне ръце от Гърция. Мислят си, че могат да се направят на хитри и да се продадат на Русия /или който и да било друг, предложил да плати/, самоче зада представляват някаква стойност трябва пристанищата им и територията им да се ползват за транзит към въпросната Европа, защото без това, оставайки да обслужват само гръцкото население, което отказва и да плаща за каквото и да било /или просто не може/, стойността им е нула.

#2 pixie 24.06.2015 в 14:02:25

Не знам каква им е стойността, ама ако на тяхно място бяхме ние, досега хилядо пъти да са ни изръчкали от евросъюза, обаче тия мрънкала се чудят вече две седмици какво да ги правят, че са много специални. Въпреки че погледнато отстрани, премиерът им ме кефи, че има претенции към Европата в интерес на хората - не иска да им намалява пенсиите, не иска да им вдига данъците или възрастта за пенсиониране. Ако нашият убавец беше в подобна ситуация дали щеше да се пъне на Меркел толкова заради нас, а? Даже нямаше да е на тая фаза на преговори, а много, много бързо щеше да е свършил с подвита опашка, щото резултатът щеше да е ясен.

#3 Nikkor 24.06.2015 в 14:40:47

За бога Пикси. Ципрас те кефи? Та този човек, барабар с цялата си партия са просто едни профани. Финансовият министър Нафърфаракис наместо да си оправя бюджета, данъчните органи и система ходи из Европа да поучава тамошните финансови министри и да им чете лекции по макроикономика. От макар и малък 1, и нещо растеж се докараха отново до рецесия. То бива глупост бива ама чак толкоз? Последното им предложение да вдигат ДДС е връх на простотията. Та те при сегашната ниска стафка не го събират, какво остава при двойно по-висока? Гърците масово не плащат сметки и заеми? Явно в очакване всичко да се срине, хорицата си кътат паричките. Но те са тези които сами си сриват държавата. Те сами ще си ебат майката с извинение. А през това време ти се кефиш на Ципрас???

#4 pixie 24.06.2015 в 16:20:42

Nikkor, добре, признавам си, че не следя много подробно какво точно правят Ципрас и Волдемор. Просто си представих на негово място нашия така наречен премиер какво щеше да прави. Но всъщност е трудно да се прави сравнение, с нас е толкова лесно - просто ни спират европарите за туй-онуй и клякаме директно. Каквото каже Меркел. И се чудя как гърците толкова време ги търпят да си разиграват коня.

Новините

Най-четените