Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Ако ми сложиш лед в уискито, направо го изхвърлям"

Какви са тайните на това да дегустираш "водата на живота" - говорим с Младен Василев в подкаста "Хедонисти" Снимка: iStock
Какви са тайните на това да дегустираш "водата на живота" - говорим с Младен Василев в подкаста "Хедонисти"

Алоха земляни,

Дойде време да представим и първия епизод на новия подкаст на Webcafe.bg - "Хедонисти" - мястото, където с отбрани гости ще говорим за онези неща, които правят живота по-ярък, по-наситен и не на последно място - по-приятен - от вкусната кухня, през доброто питие до любопитното хоби.

Като за първи епизод избрахме тема, която да събира в себе си едновременно нещо стилно и елегантно, но също така и нещо вдъхващо бунтарска свобода. А нима има нещо друго, което по-добре да съчетава тези две качества от уискито?

За тази по мъжки чаровна напитка водещият Александър Карагеоргиев си говори с един от експертите по темата в България - Младен Василев. Чуй разговора тук:

Младен е собственик на уиски бар Caldo в София, където периодично организира дегустации на уискита и специални вечери, посветени на напитката. Освен това той поддържа канал в YouTube, посветен на дегустации на различни марки, пише за уиски и се е срещал с някои от най-големите имена в индустрията.

С него обсъждаме преди всичко изтънченото удоволствие да дегустираш уиски и колко интересно изживяване може да бъде това.

В разговора Младен обяснява откъде произлиза самата напитка и как се е ползвала тя в миналото. Покриваме и важната тема за различните видове уискита и защо само определени видове могат да носят името "бърбън" или "Тенеси уиски", както и каква е разликата между "сингъл малц", "блендед" и "блендед малц".

Някой може да остане изненадан и от коя държава се произвеждат най-продаваните марки от кехлибарената напитка. Защото не, не е Шотландия.

Младен Василев Снимка: Личен архив
Младен Василев

Младен обяснява кои са важните неща, които трябва да имаме предвид, ако решим да си подарим дегустация на уиски. Става ясно и защо поредността на сервираните напитки е толкова важна. 

Обсъждаме как протича самата дегустация и защо е важно първата напитка да се отпие до 15-ата минута. Става ясно и кои са трите важни елемента при дегустиране.

Говорим и за това как така човек може да открие аромат на прясно окосена трева или дори на изгорели гуми в бутилка уиски. Научаваме и как човек може да тренира сетивата си за подобни упражнения.

По въпроса с леда в уискито, Младен е категоричен - има ли лед в уискито, директно го хвърля. И обяснява защо ледът е толкова лоша идея, както и при какъв случай единствено той е позволен.

С водата нещата стоят по малко по-добър начин, но пак при определени обстоятелства - стига, разбира се, човек да иска да се наслади на напитката максимално.

Снимка: Личен архив

В епизода си говорим още за:

  • Различните стилове на водене на дегустации;
  • Какви специфични трикове може да се приложат при една дегустация;
  • Коктейли с уиски - важно ли е самото уиски да е с високо качество;
  • Какви са приемливите комбинации между храна и уиски;
  • Каква е ролята на възрастта и отлежаването на едно уиски;
  • Има ли прилика между уискито и музиката;
  • И още други неща.

За Младен е важно винаги да се наслаждаваш на питието и съветва да даваме шанс на напитката и след втората глътка, защото ако едно уиски не ти хареса тази година, догодина то може да се превърне в много добър приятел.

Ако пък след този разговор ви се припие нещо с кехлибарен цвят и приятно опушен вкус, винаги можете да потърсите Младен и неговия бар Caldo.

Дотогава следете подкаста "Хедонисти" в Webcafe, където нов брой ще се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. 

Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста и да го препоръчате на приятели. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:

Apple Podcasts / iTunes

Google Podcasts

Spotify

Castbox

Чуйте и нулевия епизод на подкаста, за да разберете повече за идеята за него и за какво ще си говорим в "Хедонисти". 

Най-четените