Рим падна, а другите?

"A casa! A casa!" крещят тълпите, обикалящи по улиците на Вечния град. Тяхното искане е премиерът Матео Ренци "да си ходи у дома" след смазващото поражение на конституционния референдум, на който той глупаво заложи политическото си бъдеще.

Незабавната реакция от Европа и света беше, че Италия се е надигнала срещу политическия елит, точно както Америка го направи, когато избра Доналд Тръмп; че това е част от същата крайнодясна вълна, която видяхме с гласуването за Brexit във Великобритания, и която може да наблюдаваме във френските президентски избори следващата пролет. Точно от такива неща се надява да се възползва главният стратег на Тръмп Стив Банън, за да разшири обхвата на Breitbart във Франция и Германия.

Със сигурност има и някои сходства. Това, което Доналд Тръмп е научил от реалити телевизията и нереалното провокиране на масови емоции на World Wrestling Entertainment, той успя да приложи в политиката с шумен успех.

В Италия начело на атаката срещу Ренци е Бепе Грило, груб комедиант, който оглавява анархистичното антикорупционно, антиправителствено, антиглобализационно, анти-ЕС, антиемигрантско движение "Пет звезди". Той призова италианците да "гласуват по инстинкт, не по трезва преценка."

Казвате, че искате революция? Ами всички те искат да променят света.

Но всяка държава, всеки електорат има своя специфика и въпреки че няма съмнение, че противопоставянето на съществуващия елит е във възход, австрийските президентски избори в неделя показаха, че десницата не е единствената партия, способна да се възползва от него.

Норберт Хофер

След повторни преброявания и отлагания още от пролетта, приветливият Норберт Хофер - любезното, възпитано лице на партия, първоначално основана от бивш есесовец - изглеждаше готов да оглави "дясната популистка вълна" и да я доведе до победа. Но явно той е смятал, че може да се отърси от позитивното си и възпитано излъчване в последните дни на кампанията и да подражава на Тръмп, като редовно наричаше противника си лъжец и дори пускаше фалшивите новини, че човекът, срещу който той се бори, някога е работил за КГБ.

Александър ван дер Белен

Дотук с любезния и приветлив Норберт. Категоричният победител в неделя беше Александер ван дер Белен, 72-годишен "професор", който твърдо е за Европейския съюз, но идва от крайнолявата "Зелена партия". Двете основни левоцентристки и десноцентристки партии бяха изхвърлени от надпреварата преди много месеци.

Всъщност трендът "да изхвърлим негодниците" не е фундаментално ляв или десен, което е една от причините съществуващият елит да е толкова объркан, когато се изправя срещу него.

Преди почти две години, когато въобще Тръмп не изглеждаше възможен политически фактор в САЩ, Гърция гласува за крайно лявата "Сириза" и я издигна на власт. А в малката Швейцария, толкова горда с многовековната си демокрация, движение от млади бунтовни центристи, наречено "Operation Libero", отвърна на удара на нацоналистическите ексцесии на крайната десница и обърна резултатите от референдум, който би позволил експулсиране на емигранти, децата им и дори внуците им - за незначителни нарушения от рода на неправилно паркиране.

Начинът, по който политиците представят своя образ - реален или съчинен, винаги е бил важен, но това никога не е било по-очевидно, отколкото сега, когато хората гласуват за или против политиците си като тълпи в Колизеума, които са вдигали палец нагоре или надолу, за да определят съдбата на гладиаторите.

Италианският конституционен референдум беше сложен и скучен - може да се спори дали е бил добра идея или не. За мнозинството жители на страната обаче самият Ренци беше станал невъзможен за подкрепяне, докато Хофер, както някои отбелязват, може би прецака сам кампанията си.

Отделен е и въпросът как да се управлява, когато правителството е свалено от пълни аутсайдери, или казано в още по-прав текст, тотални аматьори. Грило може и да излезе на преден план като големия победител в италианския референдум. Но членовете на неговото движение, избрани за кметове в Рим и Торино, установиха, че е много по-лесно да казват "не" отвън, отколкото да мислят какво по дяволите да правят отвътре, за да решават проблемите. (Самият Грило не може да стане премиер заради присъда в резултат на смъртта на човек при автомобилна катастрофа.)

В холандските избори следващия март, мразещият исляма, провокиращ мюсюлманите и имитиращ Тръмп Герт Вилдерс може също да види как партията му печели повече места в парламента, но ще му е трудно или дори невъзможно да сформира управляваща коалиция. Предишните му опити да се прави на властови брокер не работиха особено добре в негова полза. Той винаги е най-успешен, когато играе извън властта.

Голямото изпитание - всъщност определящото изпитание - за европейската десница и бъдещето на Европейския съюз такъв, какъвто го познаваме, ще са провеждащите се в два тура президентски избори във Франция през април и май.

Въпреки че сегашните социологически проучвания показват, че Марин льо Пен от Националния фронт ще получи само около 34% от гласовете във втория тур, това все пак се равнява на същия шанс (ако заимстваме метафората на американския статистик Нейт Силвър) като този при игра на руска рулетка с два куршума в барабана на револвер с 6 гнезда.

Личната харизма на льо Пен и нейната националистическо-социалистическа (все пак се колебаем да изречем определението националсоциалистическа) платформа е не само антиемиграционна и антиелитаристка, но и е внимателно подготвена така, че да угоди на многото основни интереси и ценности на френските гласоподаватели, които се чувстват предадени от грандиозните глобализирани и паневропейски мечти на елитите. Тя може и да не е сигурен победител - нищо не е сигурно насред сегашните политически трусове - но тя е изградила партия, не само движение, и целият политически спектър се е изместил в нейна посока. (Противниците й са все "дубльори," заявява Льо Пен).

Дори и ако в следващите няколко месеца има нарастващо отвращение към това, че Тръмп е президент в САЩ, което е напълно възможно, би било грешка да смятаме, че льо Пен може да бъде отписана като претендент за поста.

Какво се случва, ако външните лица и аматьорите продължават да печелят избори? Сърцата ни долавят ехо от класиката на Beatles "Revolution": "You say you got a real solution. Well, you know, we'd all love to see the plan."

В крайна сметка човекът с най-ясен замисъл изглежда е руският президент Владимир Путин, изследващ това, което Beatles наричат "мразещите съзнания." Той е изградил собствена популистка база, работеща за олигарсите, които той предпочита, и когато неговата икономика започна да запада сериозно, той стартира "хибридната" си война срещу Украйна, след което премина към Сирия - войната в ранните си фази е известен начин да се сплоти нация около лидера ѝ.

Неговата цел без съмнение е да дискредитира западната либерална демокрация, която той приема като директна, екзистенциална заплаха за това, което може да се нарече Съюз на подмазващите се на Путин републики.

Ако оставим настрана предсказанията на Тръмп за Путин, ясно е, че Бепе Грило харесва спагетите си "а ла Путинеска", силно подправени със съмнителни измислени новини от различни организации. Хофер е голям почитател на Путин и изглежда не вижда противоречие в това да отхвърля ван дер Белен като "кагебист", при все че Путин без съмнение е бил част от тази организация и е довел много от старите си другари оттам в коридорите на властта.

Льо Пен е вземала заеми от ползващи се с подкрепата на Путин банки, когато не е могла да получи такива във Франция. Дори нейният "мейнстрийм" централно-десен опонент, бившият премиер Франсоа Фийон, се е обявявал за почитател на по-топли отношения с Русия, като до голяма степен е игнорирал случилото се в Украйна и случващото се в Сирия.

В следващите няколко месеца като минимум, а може би в продължение на години и десетелитея, изглежда крайнодесните движения срещу елита ще пеят "Кумбая" с Кремъл. И ако те спечелят, Европа ще танцува на тази музика.

#2 7 06.12.2016 в 08:48:20

След антисемитизма на миналия век, в Европа явно е дошло време на антиарабизма...а средностатистическият бял европеец пък явно отново припознава расовата кастовост като нещо изконно правилно...

#3 pixie 06.12.2016 в 08:55:28

Е как какви съюзници? - Втора ръка. Двойният стандарт е и към изискванията към бизнеса, но малко хора го знаят. Единствената ни истинска полза от членството ни е свободното придвижване из Европа, което пък е финансово невъзможно за голям процент от българите. Жалкото е, че нямаме алтернатива. Така че си абсолютно прав, не виждам защо са ти сложили минусите.

#4 Шебек Хасан 06.12.2016 в 09:03:07

С две думи след десетилетия на манипулативно и почти насилствено налагане на "евро-атлантически ценности", започва естествен процес - народите на Европа започват да се съпротивляват на този чужд и вреден вирус.

#5 7 06.12.2016 в 09:22:15

Добре е да не забравяме, че всяка затворена система е обречена...

#6 Bai Hoi 06.12.2016 в 11:55:07

Явно много хора имат грешна представа какво е ЕС. Или като чуят за съюз и се сещат за един друг съюз. Хора, вариант в който ти си неучил, прост и съответно беден, ама понеже си в някакъв съюз, и само да си отвориш гладната уста и някой да ти дава, и да ти направят пенсиите и заплатите като техните, няма как да стане. ЕС е икономически съюз, който дава възможности. Бивши соц държави като Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Словакия, Унгария, отдааааавна са ни задминали по всички съвременни параметри за измерване благосъстоянието на населението. Т.е. причината не е в ЕС, а в нас. Защото тук все още не искаме да скъсаме с миналото - още си искаме Тато, избираме си бодигарда му, харизваме милиарди на руски фирми за мними енергийни проекти, източват ни банки, съдебната ни система е трагедия, администрацията ни е ужасно тромава, което ни прави непривлекателни за каквито и да е инвестиции, които да дръпнат растежа - за тези неща ли е виновен ЕС? Че не можем да си оправим къщата? Единственият грях на ЕС спрямо нас е, че поради възможността за свободно движение на хора, 1 млн. млади българи избягаха, защото не им се живее в пост съветска кочина, където съветите се пребоядисаха и пак искат да ги яздят. Точно тези хора липсват тук сега, за да се достигне някаква критична маса от хора, искащи истинска промяна.

#7 citizen z 06.12.2016 в 11:55:27

Стига с този Тръмп,.... по-скоро, какъв беше зорът да бъде номинирана Хилари, след като Тръм победи, значи всеки друг републиканец щеше да я победи, дори с повече.

#8 Bai Hoi 06.12.2016 в 12:00:50

А тази френско-руска застаряваща проститутка от първата снимка като я видя ми става лошо! Дори баща и се отрече от тази и пак има бая лумпени, които и вярват.

#10 7 06.12.2016 в 12:05:48

ще паднат вкупом True, true...

#11 Nikkor 06.12.2016 в 12:44:23

Бай Хой, ти на малкия пръст на Марин льо Пен не можеш да стъпиш. Га направиш партия и постигнеш това де тя го е постигнала тогаз ще я коментираш. Баща й се отрече от нея защото тя не споделя антисемитизма му и не приема твърденията му че холокостът бил измислица. Същото се отнася за Герт Вилдерс. Гледал съм интервюта със него. Най-нормален човек. Не крещи, не вика, не изпада в истерия като цялата либерална левица. Просто говори истината, което вие не можете да приемете. Иначе много държите на плурализма, обаче а някой ви каже нещо различно и край. Пък за аФтора дето нарича тези партии "национал - социалистически" ли беше??? просто да не говорим.

#13 dedo adji 06.12.2016 в 14:04:22

Бай Пут, ти от европейския съюз ли гилееш тия глупотевини или от Горско Сливово? Макар да си прост и недоучил, (цитирам тебе) все пак си се ориентирал правилно. Любимият ти европейски съюз е копие на СИВ.

#15 Bai Hoi 06.12.2016 в 15:46:42

dedo adji | 06.12.201614:04 Бай Пут, ти от европейския съюз ли гилееш тия глупотевини или от Горско Сливово? Макар да си прост и недоучил, (цитирам тебе) все пак си се ориентирал правилно. Любимият ти европейски съюз е копие на СИВ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Отговор на класически озлобен форумен тъпанар. С нещо ако не си съгласен, има достатъчно нормални начини да реагираш, всеки има право на своето мнение. Такива папардаци като тебе изкараха Великобритания от ЕС, нещо което точно тях засяга най-малко.

#18 dedo adji 06.12.2016 в 18:47:38

Бай хой, изрично съм писал, че те цитирам. Сметнах, може би погрешно, че за "неучил, прост и беден" смяташ себе си. Аз съм учил и не съм беден. За което не дължа благодарност нито на СИВ, нито на ЕС. Не разбрах кого ожалваш за брекзит Великобритания или ЕС.

#21 Dox 07.12.2016 в 00:12:01

Бай Хой, С тия клишета от брюкселския новоговор, с които си се натъпкал, знаеш ли на какво мязаш? Сигурно не, та да ти кажа - на лайно с витамини. ЕС, казваш, бил "съюз" дето давал възможности. Сигурно го казваш, надявайки се никой да не се замисли върху това. Я дай да видим, сине майчин, какви "възможности" дава ЕС: Ти спомняш ли си какви бяха условията Му, за да ни приемат? Първо - влезте в НАТО. Ама чакайте бе, това значи да сме против Русия и заедно с Турция, принципно! Е, сега, искате ли да сте член на ЕС или не?! Второ - затворете си 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ-а. Ма защо бе, нали от МААТЕ, МАГАТЕ, МАПАТЕ и МАВАБАТЕ казаха, че са напълно надеждни и нищо им няма!? Абе сега .... нали искате ЕС? Какво се пазарите? Ама защо, какво им е на реакторите? Какво ли - ами произвеждат евтин ток, при това много - на 4 цента киловатчас. Сега разбрахте ли какво не е наред? Не само вас ви оправя, ами и изнасяте и печелите. А на нас това не ни харесва. За това - спирайте ги, а ако спрете цялата АЕЦ, ще бъдете отличници. Ще произвеждате скъп ток - от ТЕЦ Марица-Изток и от фотоволтаици. А ако случайно не ви е нужен толкова много скъп ток, и по тази причина не го произведете, разликата до договореното количество /според договора от времето на Костов/ ще го покрива държавата. Освен това - оплюйте националните си герои - какъв Ботев и какъв Левски бе!? Това са отживелици. Махайте ги тия. Иначе няма да може да "затворите глава "Култура и образование". Само с едно съм съгласен с теб, Бай Хой - че ние въобще не се противихме на тези "възможности", т.е. сега никой не ни е виновен. Нахендрили сме се така, че сега само Бог може да ни помогне, ако Му скимне, разбира се. А ЕС, за кой ли път го пиша, е почти копие на СССР и САЩ, поне що се отнася до контрол върху територии с голям брой население. В този си вид той е замислен от Троцки и Ленин, Шарл де Гол, Вили Бранд и др., го мислеха иначе. И ние, по-старите го знаем, но уви, не стана, за съжаление. Бяха "взети крути мерки" за това.

#23 SamVaims 07.12.2016 в 10:49:08

>"А ЕС, за кой ли път го пиша, е почти копие на СССР и САЩ, поне що се отнася до контрол върху територии с голям брой население." Може би си прав само, че в единият случай имаш контрол упражнен чрез груба сила и страх а в другия имаш взаимноизгодни международни споразумения. Щом си достатъчно дърт значи помниш, че през соца: 1. Определени теми никога не се обсъждаха публично. 2. Прилагахме яка самоцензура на речта и поведението. 3. Имахме нереална представа как и защо ни е сполетял такъв обществен ред. 4. Органите на реда имаха неограничена власт над индивида. 5. Не си давахме сметка за основната разлика между власт-имащи и власт-нямащи. За икономика и жизнен стандарт дори няма да отварям тема. Горните 5 точки са характерни за общество живеещо в робство и не са присъщи за свободолюбив човек. Прекрасно разбирам, че има хора на които им липсват, което говори красноречиво, че робската психика при нас българите, насаждана през годините се изкоренява много трудно.

#24 SamVaims 07.12.2016 в 10:55:10

Я, докато съм писал Прякора също е написал поредния бисер: "Вижте Сърбия - не влиза в НАТО нито в Евро Съюза. Да , зле са , да изостанали са , но са горди и не им пука. Лидерите им не са продажни свине." Да ти имам мисленето сбъркано. Критерии за добър лидер е лидер, които осигурява добър живот на хората в държавата на която е лидер. В противен случай е лош лидер.

Новините

Най-четените