Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сушата в Испания - руини “извират” от пресъхнали язовири, слаби реколти застрашават храната на Европа

А водата от океана не е достатъчно решение Снимка: Getty Images
А водата от океана не е достатъчно решение

Руините на потопени преди десетилетия градчета отново се появиха на бял свят в Испания през последните седмици. Причината е в сушата, която измъчва страната и която води до намаляването на водата в язовирите до опасен минимум.

Изкуствените водни басейни са запълнени на средно 35% от капацитета си, което е най-ниската стойност от 1995 г. насам.

Най-засегната е южната автономна област Андалусия, където язовирите са запълнени средно на критичния капацитет от 25,7 процента. Основният язовир на провинция Малага е с едва 11% запълнен капацитет - нещо, което не се е случвало от изграждането му през 80-те години на миналия век, посочва испанското англоезично издание "Олив Прес".

Това едва ли ще се промени - метеоролозите предвиждат оставащите месеци от годината в Малага да са с малко валежи и да са по-топли от обичайното. Нещо повече, за Малага и провинции като Кордоба, Севиля, Кадис и Уелва се очакват с 33% по-малко дъжд от средното.

Десетки някога потопени в язовирите обекти - църква, гробища, мостове, пътища, руини от отминали времена - вече се подават над водата, а на някои места могат да бъдат достигнати пеша и човек да се разходи сред тях.

Снимка: Getty Images

Например църква от XI в., намирала се в потопеното през 1965 г. каталунско градче Сан-Рома-де-Сау, се появи отново, макар обикновено само камбанарията ѝ да се е подавала над водата.

Със сушата вървят и пожарите. През 2022 г. в Испания е имало най-много пожари за последните 14 години и най-много щети, нанесени от тях. 417 са били пожарите, а обгорена територия е 2,97 млн. декара, сочат данните на Европейската система за горски пожари.

Котва се е показала, след като сушата е довела до оттегляне на водата в язовир. Снимка: Getty Images
Котва се е показала, след като сушата е довела до оттегляне на водата в язовир.

Заплахата е не само за Иберийския полуостров. Сушата в Испания може да има и глобални последици, тъй като говорим за страната, която традиционно е най-големият производител на плодове и зеленчуци в Европейския съюз.

Особено застрашен е добивът на маслини, а страната осигурява около половината от световните количества зехтин. Добивът за тази година е с една трета по-малко и не се очертава дъжд, който да оправи ситуацията.

"Трябваше да са изпълнени с маслини сега, близо до беритба. Но не са", казва пред "Би Би Си" фермерът Франсиско Елвира, докато показва маслиновите си дръвчета. "А това е реколтата, която трябва да произведе олиото за супермаркетите следващата година", обяснява той.

Снимка: Getty Images

Фермерите се ориентират към слънчогледите, за да покрият недостига на олио от ангажираната с войната Украйна - най-големият производител на такова. Но слънчогледите също се нуждаят от дъжд, а липсата му няма как да доведе до силна реколта.

Понякога необходимостта от вода за поливни нужди води и до влошаване на екологичната обстановка.

Пример за това е най-голямото постоянно езеро в Испания - Сана Олала, намиращо се в националния парк Доняна, което се превърна в кална локва това лято. Години суша и прекомерно използване са нанесли своите щети на водната площ, която традиционно не пресъхва през най-горещите месеци.

Езерото е пресъхнало за пръв път от 50 години, съобщиха експерти от испанския Национален изследователски съвет на 5 септември т.г.

Сред причините са климатичните промени и минно замърсяване, но и изсушаването заради земеделие около Доняна.

Призивите на активисти бяха пренебрегнати и по-рано тази година още 14 хиляди декара земя край националния парк бяха вкарани в регулация, което доведе и до нови незаконни кладенци, с които фермерите опитват да поливат новите си земи.

Още през 2007 г. Световният фонд за природата предупреди, че ягодовите ферми край парка могат да му нанесат катастрофални поражения. 95% от испанските ягоди обаче се произвеждат именно в този район. Вредата от тях идва от използваните пестициди, но и от незаконните кладенци.

Руините "изплуват" от пресъхнал язовир край Иснахар, Испания. Снимка: Getty Images
Руините "изплуват" от пресъхнал язовир край Иснахар, Испания.

В тази сложна ситуация испанските власти обръщат поглед към океана.

В момента се разширяват станции за обезсоляване на океанска вода и се строят нови такива, макар на това да не може да се гледа на цялостно решение на комплексния проблем със сушата.

В тези станции, намиращи се край брега, се изпомпва вода от океана, половината от която се обезсолява, а изкараната от нея сол се вкарва в другата половина, която след това се връща обратно в океана без щети за околната среда.

Една такава станция в град Алмерия в момента произвежда по 90 хиляди кубични метра пречистена вода дневно, но е получила заповед в рамките на четири години да увеличи добива на 130 хиляди кубични метра дневно.

А докато изсушаването на Иберийският полуостров продължава, има риск потребителите в дори по-отдалечените краища на Европа постепенно да започнат да усещат отражението му и върху собствения си джоб.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените