Как след плодовете остава красота...

Oвлажняващ крем от люспите на домати, балсам от кожата на гроздето, крем против бръчки от остатъците на плодовете, използвани за производството на конфитюри, „душ гел" от трици.

Ако не става за ядене, може да се използва за разхубавяване - това е новата формула на красотата. Според нея остатъците от растителни храни съдържат ценни съставки, които могат да се използват в козметиката.

"Отпадъците, които ние предпочитаме да наричаме ко-продукти, са по-богати на активни съставки", казва Илария Кавало от университета в Болоня, към чиято катедра по химия е разработена процедурата за извличане на полезните елементи. „Тъй като растението не се движи, то не може да си набави полезни вещества без собствена имунна система в защитния слой", допълва тя.

Става дума за особен вид ензимна екстракция, наречена bioliquefazione controllata". „Активните съставки се извличат чрез ензими, избрани според растителните материали, които имаме на разположение. После се разреждат с вода, без алкохолни или глицеринови разтворители. След като получим активното средство, изучаваме всички козметични формули за производството на кремове с различни свойства, продукти за тяло и специални препарати за коса.", казва Кавало.

С лабораторни изследвания в различни държави е доказано, че освен месото на гроздето и маслото, извлечено от семките му, козметични свойства притежава и кожата на плода. Гроздето има повече от 800 биологично активни вещества, които определят положителното му влияние върху кожата и косата.

Обелките от гроздето, които влизат в състава и на червено вино, съдържат мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Те съдържат "ендотелин 1" - пептид, които допринася за укрепване на артериите.

Обелката на гроздето също така притежава някои хранителни вещества, които тялото може да превърне в анти-ракови агенти.

Новините

Най-четените