Обичайната диета на западните общества се оказва по-вредна за здравето от тютюнопушенето и високото кръвно налягане, сочи ново изследване, проведено в 195 държави и финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.
Според него за около една пета от всички смъртни случаи в света е отговорно лошото хранене, което е основна причина за сърдечно-съдови болести, рак и диабет.
Нездравословните хранителни навици са все по-често срещано явление и се изразяват в по-честа консумация на месо, но по-малко зеленчуци. Проблем е и нарастващото похапване на бързи закуски.
През 2017 година вредните хранителни навици са довели до смъртта на 11 милиона души, като това се равнява на 22 процента от жертвите в световен мащаб. В сравнение, тютюнопушенето се счита за причина за смъртта на 8 милиона души, а високото кръвно налягане - за тази на над 10 милиона души.
Разбивка на анализа показва, че редкият прием на пълнозърнести храни и плодове и голямото количество на консумирана сол е отговорно за над половината от смъртните случаи, причинени от лошо хранене. Друга причина е консумацията на червено месо и месни продукти, подсладени напитки и храни, съдържащи трансмазнини. За смърт, причинена от лоша диета, се възприемат много от случаите на сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2. Лошото хранене е довело и до редица физически увреждания, става ясно от доклада, публикуван в медицинското научно издание The Lancet.
Оказва се, че онова, което не ядем, е по-голям проблем от вредната храна, която поглъщаме.
Недостигът на храни, богати на фибри, плодове и зеленчуци в диетата води до повече проблеми от консумацията на бързи храни.
Хранителни режими, които в най-голяма степен застрашават живота, са тези, богати на натрий (като солта) и бедни на Омега-3 киселини, ядки, семена и плодове. Всички тези фактори са отговорни за над 2 процента от всички смъртни случаи в света.
Според професор Уолтър Уилет от Харварския университет, изследването потвърждава резултатите от друго, посветено на сърдечно-съдовите заболявания, според което месото в диетата трябва да бъде заменено от растителни протеини. Друга организация - комисията ЕАТ, наскоро обяви, че западните общества трябва рязко да намалят консумацията на наденички, бургери, а използването на червено месо трябва да спадне с 80 процента, за да се спасят планетата и здравето на хората. Според комисията приемането на повече соеви храни, бобови храни и други растителни източници на протеин ще имат важно значение и за човешкото, и за планетарното здраве.
Световен фонд за изследване на рака посочва, че лошите хранителни навици увеличават не само риска от затлъстяване, но и опасността от 12 различни вида рак. Организацията призовава правителствата да предприемат политики, които да насърчат хората към по-здравословен избор на хранене.