Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пазаруване, храна и препарати: Трябва ли да дезинфекцираме всичко, което купуваме?

Не мийте зеленчуците с веро и сапун! Рискувате да си навредите сериозно. Течащата вода е достатъчна. Снимка: БГНЕС
Не мийте зеленчуците с веро и сапун! Рискувате да си навредите сериозно. Течащата вода е достатъчна.

Информацията за почистването и дезинфекцията в интернет е доста противоречива и може да ви обърка.

Може би най-често задаваните въпроси са: Трябва ли да дезинфекцирате хранителните продукти (опакованите и тези като плодовете и зеленчуците)? Добре ли е да се поръчва храна за вкъщи и какви рискове може да донесе това? А какво става с повърхностите у дома, които постоянно докосваме?

Днес ще ви дадем няколко решения, хвърлящи светлина върху тези и други често задавани въпроси.

Ще започнем с това как можем да се заразим с коронавирус - повтаряна, но много важна информация.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), се смята, че вирусът се "разпространява главно от човек на човек." Две основни форми на предаване според CDC са между хората, които са в близък контакт помежду си (на по-малко от 2 метра разстояние) и чрез капчиците, които се образуват, когато заразеният човек кашля или киха. Те могат да попаднат в областта на устата или носа и евентуално да бъдат вдишани.

Ето защо спазването на физическа дистанция, редовното миене на ръцете и почистването на средата, в която се намираме, са толкова важни за спазване.

Ако се замислите колко неща докосвате на ден, наистина ще се изненадате, затова и не можем да изброим всички. Това не значи, че всеки ден трябва да дезинфекцирате всеки предмет в дома и колата си например, но е препоръчително да се насочите по-внимателно към зоните, които докосвате най-често.

Добре е почистващият препарат да съответства на повърхността, която ще третирате, за да може ефектът да е по-голям и дълготраен.

Коронавирусът и супермаркета - да дезинфекцираме ли храната си?

Събирането на много хора в супермаркетите крие риск. Особено когато хората влизат без предпазни средства (маска и ръкавици), защото така се увеличава рискът вирусът да попадне върху повърхност, която след това може да бъде докосната от друг човек.

Но добрата новина е, че рискът да се заразим от опаковката на храната е нисък, което, разбира се, не трябва да ни успокоява напълно.

Насоките на американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) по повод безопасността на храните и COVID-19 не включват дезинфекция на бързоразвалящи се и нетрайни хранителни стоки. В изявление от 24 март Франк Янас, заместник-комисар на FDA, каза, че "няма доказателства човешката или животинската храна или опаковки от нея да са свързани с предаване на коронавирус".

Някои независими експерти съветват да не използвате веднага опакованите продукти, а да ги оставите да престоят 72 часа.

Ако не ви се чака, може да обработите пластмасовите и стъклените опаковки с разредена белина (за ваша безопасност винаги четете упътването на препарата). Тя ще премахне всякакви замърсявания в рамките на една минута.

За прясната храна, като плодове и зеленчуци, които не са опаковани, експертите препоръчват да се измиват добре на течаща вода без сапун, защото случайното му попадане в организма може да предизвика диария, гадене и повръщане. Все пак той е предназначен за ръце.

Когато приключите с измиването, продуктите се оставят да изсъхнат.

Торбите, с които ходите на пазар, също е добре да се почистват поне веднъж седмично - памучните може да перете в пералнята, а тези от найлон или друг подобен материал може да третирате с антибактериални кърпички или дезинфекциращ препарат.

Опасни ли са за здравето доставките до вкъщи

Доставката до дома ви е по-безопасна от ходенето до магазина, защото така избягвате контакта с други хора. Рискът тук е свързан с две неща - ако опаковката или самата храна е докосвана от заразен човек или този, който ви я доставя, е носител на вируса.

При нежелание да се срещате с когото и да било, бихте могли да помолите доставчика да остави покупките ви пред вратата, като му оставите бележка. Така ще може да вземете продуктите си сами и безопасно.

Да поръчваме ли храна за вкъщи?

В този период много ресторанти работят само като приготвят храна за вкъщи.

Добрите заведения би трябвало да са наблегнали на хигиената и безопасното приготвяне на храната, така че рискът от заразяване би следвало да е сведен до минимум (все пак няма такова нещо като "нулев риск").

Може би в този момент е добре да поръчвате топла и прясно сготвена храна и да избягвате студените предястия и суровите продукти. Експертите съветват, че е хубаво след като храната вече е у вас да я пресипете в чиния, а след това да хвърлите опаковката и да измиете старателно ръцете си преди ядене.

Също така е добре да се храните с нож и вилица и да избягвате яденето с пръсти.

Агенцията за стандарти за храните във Великобритания подчертава, че рискът да се заразите от храната е нисък и че няма причина да се избягва доставката на готова за консумация такава, ако тя е приготвена и обработена правилно.

Не се паникьосвайте - това е най-важното. А ако спазвате препоръките на компетентните органи, всичко следва да премине гладко и спокойно. 

Най-четените