Милост за Борисов!

Нали всички сме наясно, че не избираме ангели, а хора във властта? От плът, кръв, зависимости, биография...

Хайде един път да мислим и да не позволим воя на СРС-ата, записи, яневци и бесеписти да заглуши рациото на собствената ни мисъл. В момента едни хора пуснаха сирени над държавата, които пищят  толкова пронизително, че няма как да чуем мислите си - стига да ги има.

За първи път в историята на прехода се удря толкова здраво по един премиер. Когато ударът е толкова силен, няма как да не се запитаме: Защо? Толкова ли пречи на нечии интереси Борисов...

Да видим. Излязоха едни разговори, в които премиерът Бойко Борисов казва, че обещал да не закача Мишо Бирата. Да видим фактите, преди да чуем от прокуратурата монтаж или не-монтаж са СРС-ата. Което е без значение, защото ако се произнесат, че са монтаж, на бял свят ще излязат други, които няма да са и т.н.

Въпросният бизнесмен обаче е останал без лиценз при акция "Совите". Върнал му го е съдът през юни м.г., близо половин година след акцията. А пивоварната от Мездра към момента е с половин милион лева задължения към работниците си - ето за това трябва намесата на социалния министър Тотю Младенов. Всъщност, Младенов би трябвало да е наясно - нали преди да оглави министерството, беше кмет на Враца? Няма кмет, който да не си познава територията, за която отговаря.

Да караме нататък. Допускаме хипотезата, че правителството пада. Следва служебно правителство, което по Конституция назначава президентът Георги Първанов. Логично  отбелязано от Стефан Гамизов вчера по "Сеизмограф".

Служебното правителство идва точно когато трябва да дойде - до средата на тази година трябва да сме наясно с: финансовия инструментариум за АЕЦ "Белене", цените, по които Русия ще ни доставя природен газ в близките години, конкретиката по договора за газопровода "Южен поток" - особено в клаузите за собствеността върху старата и нова газопреносна мрежа.

Така и президентът ще довърши шлема и ще спази заявените от него добри намерения, че би могъл да посредничи за цените на газа и окончателната цена на АЕЦ "Белене"...

След това вече могат да се назначат предсрочните избори. Служебниците ще са си свършили работата.

Кой заговори за предсрочни избори? Румен Петков и Румен Овчаров, на вчерашния пленум на БСП. Весело им е и удобно - защото никой не ни е позволил да чуем записи от разговори за "Цанков камък" или пистата за Формула 1... А особено онези от разговора на Петков и братя Галеви на басейна "Спартак", дето уж Цветанов твърди, че били унищожени. Не за друго, а да се убедим, че Ваньо Танов не е прав да казва, че са договаряли разпределението на наркопазара.

В същия ден по Дарик се обади и бившият депутат от НДСВ (имаше такава партия), Минчо Спасов, с откритието си, че ако прокуратурата, видите ли, отстрани Борисов заради записите, премиер трябва да стане не кой да е, а ... Симеон Дянков. Защото "в цялата тази работа излезе един положителен герой и това за изненада може би на всички е финансовият министър Дянков, когото не всички хора обичат".

Дянков - премиер? Пред подобна алтернатива как няма да застане човек зад Борисов. Има ли нещо по-удобно на този свят от слаб министър-председател, бил той и положителен герой...

По едно време през седмицата глас надигна и Стефан Софиянски, който каза нещо в смисъл, че Борисов се справял по-добре като кмет. Вероятно защото работеше с неговия екип - и особен с Минко Герджиков.

Разни изводи се налагат от досега изтеклите записи - Дянков е положителен герой, Танов - целият в бяло и верен на Шефа, Владислав Горанов - очевидно опипващ почвата в полза на Цветанов, обаче къде е самият Цветанов? Явно всички го мразят, защото той пречи...с желанието на МВР и то да се "бори" с контрабандата?!!

(Разговор на Цветанов обаче не е изтекъл. Въпреки че министърът на вътрешните работи даде "пример" как могат да се употребяват едни СРС - при това не за целите на разследването, за което ЕДИНСТВЕНО могат да служат по закон.)

А всички разговори, и без прокуратурата, май е ясно откъде излизат - от "къщичката" на Цветанов. Макар че на практика могат да изтекат от няколко места: МВР - ДОТИ, ДАНС, прокуратурата и от мобилните оператори, където стои апаратурата, която те бяха задължени по закон да осигурят за нуждите на МВР - т.е. националната сигурност.

Искаме ли предсрочни избори? Спомнете си хаоса и краха през 1997 г., когато цял народ плати жестока цена, а спечелиха само тези, които малко преди срива напазаруваха по даден знак български брейдита (книжата по външния ни държавен дълг), защото после ги препродадоха с огромна печалба.

Сега отново някой ще спечели. Но няма да плати сметката.

Едно е безнадеждно вярно - не можем да си позволим правителството да падне в толкова важен за държавицата ни момент. Борисов не е ангел. Обаче совите почнаха да летят и по светло.

#1 ivorad 16.01.2011 в 13:28:11

"Да видим фактите, преди да чуем от прокуратурата монтаж или не-монтаж са СРС-ата. " Никакви приказки за "фактите" не могат да бъдат приети, преди да се установи достоверността на записите. Ако те се окажат "пипнати" - пипалковците трябва да бъдат ударени с цялата сила на Закона за действия срещу държавността. Ако се окажат достоверни - следва г-н ББ да си подаде оставката. Ако той се позабави, вероятно ще му я подадат. От ЕС, подобни номера не минават там. Всъщност - статийката тук е насочена към третия вариант - в който записите се оказват достоверни, но по политически причини ЕС не пожелава да отсвири ББ, вероятно заради липсата на алтернатива в момента и опасността от дестабилизация на България, ако той падне. При сложната обстановка в ЕС, кризата в Гърция, Ирландия, Португалия и други страни-членки, твърде вероятно е ЕК да си затвори очите за истинското лице на г-н Борисов. Е, в такъв случай ще трябва да се самоуспокоим с шербети като горния текст. Чиято единствена цел е да размътят и без това размътеното съзнание на българина! Белким на черното се рече бяло без някакъв особен катаклизъм. Това е.

#2 Haha 16.01.2011 в 14:11:48

Мале, мале!!! Ма, човещинка, какво толкоз? Какво тук значи някакъв си Мишо Бирата? Ей, вие кво, на мене ли шъ вярватате или на ушите си?!?

#3 el viejo 16.01.2011 в 17:14:17

Нищо случайно няма! Сега топката се бави, защото Главният Прокурор е изправен пред дилема която е безусловна! Ако обяви, че записите са правени по законовият ред, то колкото и да са манипулирани, той е длъжен едновременно с това да повдигне поне две наказателни обвинения срещу Премиера, за Търговия с влияние и за препятстване на държавата да върши работтата си в полза на трети лица! Колкото и да са манипулирани записите, то уликите за тези престъпления в тях са непоклатими! Най-вероятно Глваният Прокурор, няма да има куража да направи такова нещо, помнейки как изкараха предшественика му луд, че си позволи да обвини Премиера Костов и министри от кабинета му! Практически, кой би защитил Б.Велчев, ако Б.Борисов се изправи с цялата си власт и мощ срешу него! Най-вероятно и лесно е Б.Велчев да оповести, че тези записи са на частни дедективи и те имат само морална стойност. А, съда по закон не може да ги ползва! Всичко ще се разводни, както обикновено и на Б.Борисов ще порасне рейтинга! Това е удобно и за партньорите ни от ЕС и САЩ! Този Премиер и това правителство са им по мярка! Много са им удобни, като мека, топла обувка!

#4 district17 16.01.2011 в 17:45:51

булшит предсрочни избори, а на тях - празна бюлетина бог да прости българия

#5 ivorad 16.01.2011 в 19:11:05

"Колкото и да са манипулирани записите, то уликите за тези престъпления в тях са непоклатими!" Е, появи се и червен идиот. Очаквано!

#6 simo_haihe 16.01.2011 в 19:59:52

извинявай, авторке, ама Борисов се удари сам. ако враговете му се чудеха какъв компромат да му спретнат - очевидно им пречи на рахатлъка. тогава може да се предположи, че всъщност е много успешен премиер, който силно е настъпил интересите на "лошите". но - НО! случаят не е такъв. л*йната, в които се дави ГЕРБ, и Борисов лично, са си техни, собствени. за "лошите" и "враговете" остава само да си вземат бира и пуканки, да се настанят удобно, и да се наслаждават....

#8 aissan 17.01.2011 в 08:49:40

По-слагаческа статия не бях чел ! Абе Вие за толкова малоумни ли ни имате ? Трай Пенке ,щото ако не ме траеш ще дойде един лош чичко дето пък него хич няма да мое да го траеш ??? Хич не ме интересува , нито Първанов , нито съветските му тръби ! моите проблеми са свързани с физическото ми оцеляване ДНЕС, ,ТУК И СЕГА ! И никой няма право да злоупотребява с властта дадена му от народа, за да опъва чадъри над разни Бираджии и сигурно още хиляди такива като него , за които не знаем ,единствено поради липсата на толкова много Флашки ! Който е сгазил лука , да яде ШУТА ! ВЕДНАГА !!! Щото 1/3 от този мандат мина , а аз не съм видял НИЩО хубаво и НИКОЙ в затвора ! И още нещо МНОГО ВАЖНО :Оправданията с Приказките за тройната коалиция вече омръзнаха на всички !!!

#9 boris 17.01.2011 в 09:16:38

Рядко интелигентна статия е тази. За първи път виждам нещо подобно. някой журналист на започне да вижда малко по далече от носа си. Но не се притеснявайте за развоя на събитията, служебно правителство, на този етап е трудно са появи, просто защото няма да мине през парламента. Но големите и важни неща са видими - за първи път и леви и десни вият в един глас - ясно доказателство за единната им природа на ниво - приближени фирми, зони на икономическо влияние и прочие. А нали точно това искаше българският избирател- промяна на установеното от двадесет години статукво. (друг е въпросът доколко подобно желание макар и някога да бъде изпълнено ще реши проблемите на брата българин) Е това се случи- СДС и БСП са като бесни кучета, вият на умряло и изпадат в истерия. ДПС потъна в дън земя. Не знам дали е успешна борбата с престъпността, ама май, драги сънародници, много бързо забравихте че само до преди три години имаше по едно показно убийство в центъра на София на всеки две седмици и по едно публично извършено отвличане всеки месец. Тъй че въпросът въобще не опира до това дали правителството на Борисов е добро или лошо, а до това с какво можем да го заменим ако решим, че е лошо.А да си зададеш този въпрос е въпрос на поемане на отговорност. Че за да получиш нещо и на нещо трябва да се съгласиш. А брата българин не е свикнал на това, той иска да може да си мрънкя и да си псува онези горе. Той не е свикнал да поема отговорност и да изразява позиция която да го прави и него отговорен за съдбините на държавата му.

#10 Ateista 17.01.2011 в 10:03:45

Пълна подкрепа за ББ,независимо,4е е селяк по манталитет! Никога пове4е комунизъм! Никога! БСП - да лежат по затворите,жалко за идеята СДС,явно са станали,като 4ервената измет. Така,4е само с ББ!

#11 Kanzler 17.01.2011 в 10:19:17

Аз пък съм за Дянков . Симпатичен е някак си ... по свой си начин .

#13 Rowan 17.01.2011 в 13:37:46

Настане ли глад, хиените се самоизяждат. Ако някой не го мързи, да отвори всички предишни статии на авторката, и ще види колко червено и антиправителствено са написани. Тази е нещо различно. Защо ли? Варианти: 1. Авторката е получила просветление и е дошло на ума, че правителствена криза в момента, ще ни върне в предучилищна; 2. Спонсорите и са я откачили от хранилката. Логично е, при свиващия се бюджет на Партията, първо да отпадат най-маловажните журналисти, все пак сайта не може да се мери по посещаемост с пресата и телевизиите. Някой ако се сети за трети вариант, да каже.

#14 stizi 17.01.2011 в 14:13:53

Сигурно в мен е вината, но искаш да кажеш, че по- добре да имам ДОКАЗАНО корумпиран министър председател (плюс някой други отрицателни негови характеристики, като интелект и т.н.), отколкото който и да е друг в това число и всички други партии са комунистически отрепки (леви, десни, средни не са ли ББ, все тая) ))) айде да спрем да купуваме статии в неправилни медии. придържайте се към 24-часови и Трудови жълтакави боклуци, там поне четящите няма да им стигне капаците да разберът какво точно им казвате.

#15 Lara Croft 17.01.2011 в 14:37:18

Мда, странно е присъствието на тази статия в уебкафе. Но не вярвам да са получили просветление. Да не би пък Герб да са изоставили политиката си да карат на собствена харизма и да не плащат на журналисти.

#16 LaForce 17.01.2011 в 15:54:27

Хехе парите говорят... то нали за това са журналистите - да зимат пари за статиите, който пишат... само да знаете по един или друг начин парите, който идват във ваше владение са в крайна сметка на народа.... или поне на държавата.... или поне на МВФ... абе носите отговорност пред хората, а мислещите хора рядко забравят, кой ги лъже... и никога фурнаджииските лопати...

#17 MacAllister 17.01.2011 в 16:18:31

Не мисля, че оставането на Борисов на власт в сегашния формат е добро за България. Само обезсилен ГЕРБ, без бандата на Цветанов, хора като Фидосова и още няколко шумни лица би могъл да бъде приемливо временно решение, което да превърне шовека хаос (ББ) в полезен владетел на промеждутъка. Най-важното е да се елеминира законодателната инициатива на сбиротака от първосигнални преследвачи на слава и тарикати под прикритие, в това отношение едно стабилно служебно правителство за 2-3 години би било по-добро решение, но за съжаление служебните правителства не се предполага да са на власт толкова дълго. Подчертавам законодателната инициатива в случая е най-важното, защото "полицейщината" или казано по-общо прекормерното влиание на изпълнителната власт върху законодателната и съдебната, започна отдавна и плавно се разви видимо от времето на тройната коалиция като прерастна в открита политика при ГЕРБ. PR кампаниите придадоха на това друга окраска и успешно прикриха от мнозинството в народа натидемократичния процес, който съвсем гладко без трусове премина от предишното правителство в сегашното. Така наречената борба с корупцията се загуби под борбата с престъпността и в крайна сметка избирателят, недоволен от свободията на управници и чиновници е награден с мерки срещу самия него, а действията в рамките на властта и държавните структури са минимални. Обърнете внимание на еволюцията на представата за копрупция, която се създаде - от понятие дефинирано именно за властта, то чрез пропаганда в рамките на мандата на миналото и сегашното правителство днес се възприема като присъщо главно на частния сектор, на криещия ДДС, на неплащащия осигуровки, на контрабандиста (това си е частна дейност, незконна, но частна), на неспазващия лицензи, крищия акцизи и накрая и обикновения гражданин крадящ толинна енергия без право на отказване от договор, ощетващ общината защото последната не си прави труда да му продаде билет за градски транспорт, укриващ данъци (без значение дали го прави от нямане или по друга причина). Спрете се за миг обърнете се назад и вижте как се е променило мисленето ви и ще забележите внушението за безгрешната и идеализирана държава като добрия герой и частника, свободната професия и в крайна сметка гражданина - лош материал. Ето това е, което не бива да се допуска да се превърне в законно установен ред, защото корупция и нарушения съществуват не поради инициативите на гражданите, а заради податливостта на държавните служители на изкушенията и малко по малко ние биваме въдеждани в заблуда, че не той, а ние сме отговорни за проблемите създадени от това. Колкото и да е неприятно за българина, свикнал с надеждата в държавата, единствения сигурен начин да разчупим затворения кръг е да премахнем изкушенята. Иначе изпадаме в положение да даваме право на 5-то асо на някой който ни обещава с него да премахне измамника с 5-ти поп в ръкава, но му оставяме асото завинаги и променяме правилата така, че това да не се води измама в крайна сметка никога.

Новините

Най-четените