Бате, ти кой беше

190 на 110. Първото е пенсията на тъщата, второто е сметката за парното, дето тя я плаща. Тъщата е жена с късмет - другите пари й ги оставям, да ги харчи за каквото си поиска. (Като плати и за общите части в блока, ма това не го броя, щото пак с едни 60 лева чисто разполага.)

Късметлийка е, че е при нас. Храним я, поим я, по доктори я водим с шурето, дъщерята й оставя дрехи разни да износва,(жалко, че обувките не може). Два етажа по-долу тъщата на Киро от жепето ги издържа всичките: Киро, че го съкратиха и жена му, дето е пенсионер по болест от години. С пенсията си и парите, дето взема, от сергията за вестници, всичките ги храни, а е на годините на мойта тъща.

Купила си оня ден вафли, дъвче на сергията, и ми вика: "Тука мога да си ги изям, вкъщи нищо не остава!" Тъщата я жали, че е с кръвно, пък работи - 190 на 110 вдига често, с шум в ушите е, не може да събере пари, за да махне пердето на едното око. Не вижда много, ма добре, че хората не я мамят, жалят я, като я гледат.

Бате, всичките сте за народен съд. "До стената, до стената!", вика тъщата, като изпие чаша вино в лимонада. Бате, ти защо се махна? Май се стресна, че може да ти се наложи да им накривиш шапката на разни бизнесмени, дето ви раздават кинти и сте си омешали шапките. Те сега разбрах колко струваш, язък ти за пъченето колко си народен. Народни са ти приказките, ама вече не знам кой може да ти се върже.

Казвам ти, всички сме се вдигнали. Оня ден на 3 март, гледам, в метрото от Люлин кои сме се тръгнали за протестите: Венета домоуправителката, дето е червена бабичка, стар кадър на БСП, хем тя яде месо три пъти на седмица, щото син й взема бая пари и помага; Киро от жепето и жена му, дето е полусляпа от диабета и почти не излиза, щото и пари нямат, пък и де да ходи в Люлин; Зазата от горния етаж, дето ще се маха от блока, взел си е апартамент някъде в Студентски град, поправя улуци и прави изолации, ама и той го закъса с работата, добре, че жилището е заради неква нива от дедо му; две студентчета, дето са на квартира при трето - техните му взели апартамент в Люлин - хем до късно бяха бачкали в съботата - сервитьорчета са в пицария...

Що народ имаше... Шурето звъни и вика: "Батко, като свършите с пенявенето, ела вкъщи да си пийнем и да хапнем преди да се прибереш у Люлин!" Шурето е тарикат, широко скроен човек, както казва Цецка Цачева за Тебе, Бате. На бърза ръка ги ушива хората.

Да не пропусна много важна група - Владо Корема, дилърът в блока, дето от началото на януари раздава в квартала дрога без пари. Така трябвало. Ма що така, Бате, ти знайш ли? Някой знае. С Корема са и още няколко по-дребни, дето, откак завършиха гимназия - има-няма две-три години, все дрога пласират. Един ден свестен труд нямат.

До тях - Янко Пилето, свалил е полицейската униформа, значи е в почивка, нещо си говорят, смеят се. Е как няма да се смеят, нали Корема всеки месец му снася по една пачка. А Пилето оня ден се направил на голямото ченге и арестува един младеж заради малко трева в джоба. Като знам, че майка му е разведена и едва се оправя с никаква заплата, че и два входа чисти, откъде ще вземе пари за адвокат, господ знае.

Абе, Бате, се е имало такива гадове, ама вече не се трае. Иде ми да ви подпаля всичките, ако ще да ви лежа. Опрасихте се от тая власт, а нас помиярите ни яли. Лъгахте ни, ти най-много. Каза, че ще им потърсиш сметка на предишните. Нищо не направи.

Браво, Бате, на оня турчин, дето извади пистолет, верно, газов, ама пистолет, на Доган. Това било езикът на омразата, вика тоя, дето Доган го направи шеф. Ние "Калашници" ли да извадим, за да ви стреснем, или сопи? Ееее, ма то било много хубаво да повикаш, крещи Киро до ухото ми: "Утре пак съм тук, че ми писва да си гледам старата секция вкъщи и телевизора, тук съм човек!"

Те тва е, Бате, ние сме прости, и ти си прост, ама вече не се разбираме. Някои от нас довчера бяха матрял, ама станаха човеци.

Афазия му е майката, казва новото гадже на щерката, дето учи за доктор. (Тва е спираш да говориш и да разбираш какво ти говорят.) Спре ли Борисов да говори, край с него, вика, няма кой да му се връзва. Като се замисля, май е прав, Бате. Като не те чувам секи ден от телевизора, почвам да се чудя... абе ти кой беше.

#1 янаки 05.03.2013 в 11:38:16

Прекалено черногледство. Има и добри страни управлението на Бойко Борисов: „ Покупката на ипотекирани недвижими имоти в София е алтернатива за всеки, който иска да се сдобие с жилище на сравнително по-ниска цена. http://news.expert.bg/n417234/ (В условията на икономическа и финансова криза и високи показатели на безработица, все повече собственици на апартаменти, поради невъзможността да покриват разходите по кредитите си, прибегнаха до продажба на своето ипотекирано имущество.)” Не всичко поскъпва. Най-важното нещо – жилището – благодарение на подкрепата на дребния бизнес от страна на правителството, може да се купи „на сравнително ниска цена”.

#3 янаки 05.03.2013 в 12:04:38

Galina Aleksandrova Опитах се да бъда саркастичен, но останах неразбран. Благодарение на „подкрепата” на Бойко Борисов за дребния бизнес, фирмите фалират, продават им къщите на хората на безценица и забогателите от кризата, знаем кои са, ще увеличат евтинко броя на притежаваните от тях апартаменти и къщи.

#4 Оня Дето Го Трият 05.03.2013 в 12:36:59

Бойко съсипа дребния бизнес, тия следващите се канят да съсипят и едрия бизнес с разни национализации.....и после що народа е беден. А де, що?

#6 mima 05.03.2013 в 13:30:28

Мануелке, тези дето викаха "оставка" бяха платени кадри пратени да подкукурясват тълпата. Не те ли изненада фактът, че медиите заговориха за "оставка" няколко дена преди тълпата да я поиска. Всичко беше добре режисирано и вината не е в обикновения човек. Между другото ти си типичен представител на тази тълпа навън, не разбирам защо се цепиш от колектива. Едва проходила, запомни откъде си тръгнала и имай уважение към обикновения и прост човек. Не всеки има възможност и предпоставки за щастлив живот, за честен труд и печалба. Почитай както умния професор, така и мъдростта на простия овчар - във всеки има нещо ценно.

#7 niemen 05.03.2013 в 13:44:37

Миме, с това "подкукурясват" направи ми изби кътниците.

#9 Govedo13 05.03.2013 в 14:59:58

Гойко разцепи отново. Браво за добрата статия.

#10 mima 05.03.2013 в 15:04:13

Аз нямам много мъдрост, но това което са ме научили е да ценя личността. Като контра мога да ти кажа, че познавам много образовани и успели хора, които обаче като личности са пълни лайна (има ги и сред простите хора). Опитай да погледнеш отвъд повърхността. Подкрепям протестите и не защото не мога да си плащам сметките или ми е лош животът, даже напротив... Обаче ми е кофти да виждам как хората изнемогват, как приятелите ми заминават за чужбина и как баба ми и дядо ми цепят стотинката на 2. Не говоря за онези хора, които не знаят какво е достойнство, а за тези които живеят в мизерия и се борят с трудностите без да се оплакват. Това са хора, които не приемат подаяния и не желаят помощи, а просто шанс за достоен труд и живот. И не си права да искаш от всички да са борци за успеха. Някои са създадени за лидери и предприемачи, а други да бъдат служители - няма нищо срамно. Срамно е когато работиш на пълен работен ден и след като си платиш сметките на края на месеца децата ти остават на подобие на кисело мляко и хляб. Тъжно е, когато това е причината да заминеш далеч да си търсиш късмета. Хората искат справедливост и честност в управлението и търсят начините това да се постигне. Подкрепям ги! България не е бедна, тук много се краде...

#15 Борката 05.03.2013 в 20:58:55

Мануелче, а пък сега да имаш късмет шефчето да ти прочете коментарчето, леле мале - ебати кефа,а?

#16 Оня Дето Го Трият 05.03.2013 в 22:43:02

Петърчо Много е гот да се слееш с народа и да оплюеш всеки по-успял от теб, а? Някак си олеква и те освобождава от всякаква отговорност. За всичко са виновни политиците, чужденците и циганите, а народа винаги е целия в бяло. Българчетата са най-умни, българките са най-красиви, българите най-голям го вадят.....само политиците са им криви. А все някак си се изплъзва въпроса тия политици от кой народ идват, да не е от съседния? Ти Петърчо за кой политик гласува на последните избори? А на предпоследните?

#17 mima 06.03.2013 в 08:28:20

Никой не плюе по успелите хора. Иска се справедливост и честност. Що се отнася до политическата класа, тези които са днес на върха са наследници на онези, управлявали ни 45 години благодарение на руските войски и разузнаване. И не знам защо очакваш кгб-тата да са подбрали честни и родолюбиви българи за управата ни. Избрали са си продажни и лесно манипулируеми пионки, които да ги слушкат. Днешната политическа класа носи същите гени. Не разбирам какви чудеса очакваш да се случат, за да дочакаме честност и справедливост от такива хора. Ние си имаме насадена отвън "аристокрация", подбирана по признак на послушание и лицемерие. И да, отричам целият ни народ да е такъв. Тези горе не са негови представители, те са представители на един чужд режим и чуждо господство.

#18 Оня Дето Го Трият 06.03.2013 в 08:46:56

За аристокрацията и политиците сме го слушали до втръсване. Това което ме притеснва е, че и "народа" който сега се надига отдолу не блести с някакви особени качества и интелект - всяка сутрин гледам по различни ТВ някой си протестен лидер Янко какви тъпотии плещи..... горе долу същия популизъм като на политиците, след някой ден чувствам че ще почна да губя къде е разликата...

#19 mima 06.03.2013 в 09:02:02

Акъл+решителност е много рядко явление. Допускам, че има и доста умни хора по протестите, но те за сега си мълчат. Считам, че ако хората не бъдат изманипулирани, рано или късно ще успеят да излъчат разумни представители и ще намерят верен път. Лошото е, че дълбоко се съмнявам управляващите да оставят нещата да се случат по естествен път...

#20 post deluvian 06.03.2013 в 10:28:26

Подцениха важността на кръчмата за националното психическо здраве. Ако не бяха забранили на хората да пушат по кръчмите и не бяха ги изкарали на улицата, никога нямаше да се стигне до такива масирани протести, това на улицата са хора в абстиненция, на тях им е отнета основна радост в живота, базисно човешко право - да пият две бири вечер в компания на приятели, пушейки и псувайки управляващите. Затова разнасят насам-натам несвързани плакати и не знаят какво искат. Щом разрешат пушенето в кръчмите, вълната от вечерни протести естествено ще стихне.

#21 Антикомунист 06.03.2013 в 13:36:23

Навсякъде има бедни хора,навсякъде,където е имало комунизъм е така. Тези ,които са на власт след 1989 нямат НИЩО ОБЩО със ситуацията. Периодът 1945-1989 ви изяде главите ,не Преходът. Бедните са предимно прости хора от селата и малките градове,измет с 2 пръста чело гласуваща за БСП или Атака ,неизлизала от България,неговореща чужди езици. Това е съдбата ,която заслужават и да можех да я променя - пръст не би мръднал. Всеки от тези на улицата е див лумпен,прост до полуда,вгледайте се в лицата на протестиращите,чуйте ги как и какво крещят - ИЗМЕТ!

#22 Bezpartien 06.03.2013 в 14:43:10

До Антикомунист Казваш че комунизма направил хората бедни!?Аз пък да ти кажа не съм чувал някой да е забогатял при феодализма,освен феодалите разбира се!Но това не прави всички равни или феодали!Защото нео либеризма си е чиста рожба на феодализма!Хора преди да издигате каквито и да е идеи,цели,и каузи помислете какъв е вашия идеал?Едни имат идеал,за демокрация която не разбират,други имат идеал за комунизъм,други идеал за анархия,за национализъм,за фашизъм,за други неща.Но именно идеала стои във основата на всичко,зад което човек застава,и именно идеала ражда своите борци за справедливост!Във историята са познати идеали,за феодализъм,за фашизъм,за комунизъм и социализъм,за анархия,за капитализъм!Кой е правилния идеал който да обедини обществото,народа?Когато даден идеал спечели мнозинство той ще надделее над всичко останало!

Новините

Най-четените