Тя обвини Харви Уайнстийн в сексуална принуда, прокуратурата обаче се отказа от историята й

Лусия Евънс се чувства предадена.

Тя е една от жените, които първи отправиха обвинения в сексуален тормоз и насилие на холивудския продуцент Харви Уайнстийн. В крайна сметка обаче прокурорите в Манхатън се отказаха от това да използват нейните обвинения, след като тяхната истинност беше поставена под въпрос.

"Дойде от нищото. Нещото, което разяждаше живота ми през последната година, което имаше своето отражение върху брака ми, семейството ми, кариерата ми – просто свърши. Чувствах се толкова изоставена. Чувствах се предадена", коментира случилото се Евънс по време на скорошно публично събитие.

Нейната история се появява в статия в New Yorker през октомври 2017 г. Евънс твърди, че Уайнстийн я е принудил да го задоволи орално по време на среща, проведена посред бял ден в офиса му в Трайбека, Ню Йорк, през 2004 г.

След като статията е публикувана, трима полицаи от Ню Йорк се появяват на нейната врата и, по нейни думи, й казват, че тя е "единствената", която може да вкара Уайнстийн зад решетките.

Месеци наред Евънс работи с детективите и свидетелства пред журито от съдебни заседатели, което решава на продуцента да бъдат повдигнати шест обвинения.

По-късно обаче прокурорите разговарят със свидетел, от който разбират, че Евънс е разказвала различна история за оралния секс с Уайнстийн – казала е, че не е била принудена, а всичко е станало по взаимно съгласие. Също така попадат на различна версия на историята в чернова на имейл, предвиден за нейния годеник през 2015 г.

С оглед на различните версии, прокурорите решават да се откажат от обвинението, базирано на нейната история. Евънс обаче продължава да държи на казаното, но думите на тримата полицаи със сигурност няма да се сбъднат – дори Уайнстийн да се озове в затвора, то няма да е заради нейната история от офиса в Трайбека през 2004 г.

Бившият продуцент трябва да се яви пред съда на 6 януари във връзка с останалите пет обвинения. Сред тях има и такова за това, че е изнасилил друга жена през 2013 г. и насилствено е упражнил орален секс върху трета жертва през 2006 г. Очаква се актрисата Анабела Скиора да свидетелства за това, че Уайнстийн я е изнасилил през 1993 г.

Адвокатите на бившия холивудски магнат обаче отричат всички обвинения срещу него.

Евънс днес работи в компанията Storified Brands, която има за цел да привлича туристи и пътешественици към хотели чрез сериозна реклама под формата на статии и публикации в социалните мрежи. Наскоро разказа историята около това как е решила да сподели преживяванията си с Уайнстийн по време на публично събитие.

Един от най-трудните моменти за нея е бил онзи, в който от полицията и офиса на окръжния прокурор са поискали тя да посети мястото на предполагаемото престъпление.

"Накараха ме да отида на местопрестъплението в стария офис [на Уайнстийн] в Трайбека. След това просто стоях в метрото със съпруга си, който ми казваше "Всичко ще бъде наред"", разказва Евънс и допълва, че е плакала след това преживяване.

Други актриси са започнали да търсят контакт с Евънс с техни собствени истории, но веднага след като обвиненията по нейния случай са свален, новите й приятелки спират да й се обаждат.

По думите й се е почувствала като продукт за еднократна употреба и като "пионка". Пред Variety казва, че трябва да се бори с болката, но въпреки това отнвоо е открила себе си и е готова да разказва историята си и да помага на други.

"Бях толкова развълнувана да се срещна с [Уайнстийн], мислех, че това ще е големият ми пробив. Знам, че всеки преминава през това. Аз съм една от колко... 100 души, които са преминали през това с този човек и повечето хора имат много по-лоши истории от мен", коментира Евънс.

Тя описва своя път дотук като "оплескан", но въпреки това иска преживелите тормоз или насилие да продължат да споделят случилото им се и да държат на своята истина. Не иска неуспешните битки срещу могъщи мъже да деморализират жените, които искат да се борят.

Самата Евънс продължава да следи делото "Уайнстийн" отблизо и е щастлива, че актрисата Анабела Скиора също е разкрила своите неприятни преживявания с бившия продуцент. Може би защото Скиора е след малкото актриси, които говорят с нея след случилото се.

Делото срещу Уайнстийн трябваше да започне през септември, но именно обвиненията на Скиора доведоха до отлагането му за януари 2020 г.

Новините

Най-четените