Домашна лазаня

Здравейте,

За началото на седмицата ще ви зарадваме с една от версиите на нашата домашна лазаня.

Доскоро приготвяхме лазанята с готови кори, но отскоро си ги правим сами, защото имаме машина за паста.

Вкъщи много обичаме всякакви видове паста, но тази лазаня е сред фаворитите ни, защото се приготвя много лесно, а е невероятно вкусна.

Правим я с мляно телешко месо, патладжан, домати, лук, чесън, малко канела и сос бешамел. За запичане отгоре слагаме смес от моцарела и кашкавал.

Консумирахме я със сицилианско вино Nero D'Avola на Cusumano.

Начин на приготвяне

Ако решите да си правите сами корите

Сипете сухата смес в купа, направете кладенче и добавете яйцата. Подправете със сол, добавете зехтина и замесете. Ако тестото е твърдо, добавете малко вода. Завийте тестото с домакинско фолио и оставете да почива, докато приготвите сосовете.

Сос бешамел

В тенджера сложете маслото и малко зехтин. Добавете брашното и запържете до златисто. Дръпнете от огъня и при непрекъснато бъркане налейте млякото. Върнете на котлона, подправете със сол и черен пипер и сварете до желаната гъстота, като бъркате непрекъснато.

За плънката

Запържете в загрята мазнина нарязаните на дребно,лук, чесън и патладжан. Добавете каймата и малко вода и запържете и нея.

Сложете доматите, подправете със сол и черен пипер, добавете захарта и канелата и варете докато се сгъсти.

В този случай ние смесихме соса бешамел и плънката, но може и поотделно.

Редене на лазанята

В подходящ съд редувайте кори и сос, като на 1-2 места сложете и от сирената.

Завършете със сирене и запечете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути. Готова е, когато сирената се зачервят добре.

Добър апетит и успешна седмица.

#1 Aaauaa 02.04.2012 в 15:12:19

Лазаня е италианското наименование на ястието, което в балгарският език е иъвестно като мусака. Но домашна мусака за автора вероятно звучи неевропейски. Между другото ястието присъства във всички средноморски култури.

#3 tougherty 02.04.2012 в 15:38:58

През уикенда (ще ме извините за чуждицата, ама събота и неделя ми е дългичко), пробвахме лучената супа и ризотото - станаха много вкусни. Благодаря и продължавайте в същия дух.

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 02.04.2012 в 15:43:07

Хубава рецепта. Греши първия коментатор. И мусаката и лазанята присъстват в гръцката кухня, като е спорно дали произлизат точно от там, но са си различни ястия.

#5 Aaauaa 04.04.2012 в 17:01:53

Родриго, двете ястия са вариации на едно и също ядене. Разликата е тестото. Исторически произходът им е общ. Съществуват множество вариации ин двете ястия - мусаката и лазанята. Интересно е например, че в италианската кухня широко застъпени са доматите, които се появяват сравнително късно в Европа. Между другото според БиБиСи лазанята е абсолютно британско ястие. Гърците твърдят, че те са я измислили (както и мусаката между другото. Въобще гърците твърдят,че са измислили всичко, но шовинистичните теории са за друга тема.) Добре де, нека да са различни ястия

#6 Frikinstain 09.04.2012 в 21:13:42

ястията от варено тесто произхождат от Италия - известният пътешественик и търговец Марко Поло внася от Китай във Венеция юфката, (както и сладоледа м/у другото) която в последствие се развива от италианската кухня във всякакви форми и размери - пасти, лазани, тортелони, лингуини, равиоли, канелони и тн. Вива Италия !

Новините

Най-четените