Лео Бианки: Където има храна, винаги има любов

Лео Бианки е от онези хора, родени под щастлива звезда. Част е от сплотено италианско семейство. Работи това, за което е мечтал и му е призвание. И е известен с професията си - повече в новия си дом тук у нас, отколкото в Италия.

Въпрос на време е Лео Бианки да започне да гостува почти всяка вечер и у вас. Той е най-новото попълнение в кулинарното шоу „Мастършеф", където застава рамо до рамо с кулинарните гурута Андре Токев и Петър Михалчев.

Срещаме се с Лео в ресторанта му в тенис-клуб Малееви. Именно там е посрещнал Ерос Рамацоти, Жерар Депардийо, първата ни ракета Григор Димитров и Гаел Монфис, а снимката на Никол Шерцингер в "Леос пица" обиколи всички медии. Много скоро Лео отново ще е на първа линия - в кухнята на най-добрите в новия сезон на "Мастършеф".

"Взимам решенията си сам, за да не отговаря друг за моите грешки. Но когато някой ми каже "трябва да направиш това..." го възприемам като интрига. На 43 години мога да отговоря спокойно: "Не съм дете!"


Да, той е на 43 години, но изглежда младолик, усмихнат и може би някак лек по характер. Достатъчно възпитан, за да замълчи, когато е нужно, но и да постави категорични граници при нужда. Казва, че това, което го вади от равновесие, са нечистите мисли, подмолните действия и злословенето.

Макар да е една от най-колоритните звезди-чужденци от нас, името му никога не е спрягано в скандали. Зает е с доста по-сериозни неща - близнаците Николо и Матиа , ресторантьорския си бизнес и музиката.

Със забавен акцент произнася българските думи. Казва, че най-трудни му били "пожарогасител" и "възглавница".

"Вече около 20 години съм в България и това е моят дом. Затова и когато ми звъннаха от италианското радио, за да си поговорим за участието ми като жури в "Мастършеф", ме попитаха дали съм повече българин, отколкото италианец. Казах, че отвътре съм повече българин, но че не забравям родината си. Просто България ми дава много повече отколкото Италия. Тук съм успешен."

Роден е в град Анкона, Южна Италия. Напуска училище едва 15-годишен.

Решава да търси себе си и започва работа за скромна надница в ресторанти и пицарии. Там пламва и любовта му към кухнята, готвенето и естетиката в храненето. Най-хубавите му спомени за Италия са свързани именно със зимните празници. Те се отбелязват доста по-различно от тези у нас.

"Интересното е как ние празнуваме Коледа например. При нас отдавна не се яде постно. Винаги сме празнували шумно и дълго. Майка ми има 8 братя, всички те имат деца. Събирахме се в нашата къща, тъй като беше най-голяма, и идваха стотина човека. Това прави около 400 подаръка под елхата", смее се Лео. 
И италианската Коледа продължавала с голям обяд на следващия ден, след като всеки е дремнал час-два на някое кресло.

"Това са най-топлите ми спомени от Италия. В България празниците за мен са различни. Тук празнуването е за децата ми Николо и Матиа. Но тук имам любов. Мога да кажа и че където има храна, винаги има любов. Така че освен в дома, силни емоции ще има и в новия "Мастършеф", който за мен е най-важното събитие за отминалата година. Продуцентите ми се обадиха точно когато заминавах за Италия. Трябваше да посетя курс за дизайн на чиния. Разбира се бях поласкан да се наредя след истински шеф готвачи - това е висок ранг. С уговорката, че аз съм ресторантьор, а това е различно от шеф готвач", казва Лео Бианки.

Обещава ни колоритни участници, които не са само българи, както и разтърсващи лични истории.

"Иска ми се участниците да разберат, че могат да отворят големите врати. Хоби готвачи да започнат работа в заведения от  високо ниво - това е шанс за цял живот", казва Лео.

Той самият твърди, че е извървял пътя към успеха под щастлива звезда. Казва, че тайната му е да гледа положително.

"Аз съм от хората, които в цялото черно упорито ще търсят бялата точка, бялата светлина. Освен здраве, друго за успех не трябва, защото той се корени в положителния поглед над нещата. Вярвам в това, защото така надграждам щастие откакто съм в България".

Тук Лео казва, че децата му също са щастливи, хората - обичливи, а приятелите - истински. Разбират го дори, когато изяжда думи и говори твърде бързо, което определя като свой "дефект". Но пък някак е успял да превърне този италиански белег в ефект, без който не би бил истинския Лео. Не слуша чужди съвети, не обича да дава и акъл.



- Лео, какво беше ястието на 2017-а година?

- За мен това са специалитетите, готвени на бавна температура. Записах се и изкарах специален курс, за да усвоя техниката на готвене, защото не само че е по-здравословна, но и по-вкусна. Освен това ястието на 2017-а година се сервира в красива чиния. Дизайнът на блюдото е лайтмотив за отминаващата година. Основен акцент.

- Каква е твоята цел в кухнята за 2018-та?

- Бих искал да науча нова техника на готвене. За това съм сигурен, че ще помогнат шеф готвачите Андре Токев и Петър Михалчев, с които имам честта да застана рамо до рамо.

- Вървят ли си Лео и суши?

- Обичам страшно много суши, но трябва да е сушито на Михалчев. Него предпочитам, защото то е истинското. Останалото е комерсиалното. Както и в рап музиката - хората винаги предпочитат американския рап пред всичко останало, нали така?

- Кое е твоето рап парче номер 1?

- Една моя песен на италиански, посветена на шоубизнеса. Искам всяка година да правя моя песен, защото това е другата ми страст. Когато пея на италиански, засягам социални теми, когато пея на български - с Део, Рафи и Играта, пеем за купон, парти.

- Каква е социалната тема тогава?

- Карнавалният шоубизнес, колко е бутафорен той. Колко маски слагаме всички като в Рио де Жанейро. Научих, че в такива шоу предавания трябва да си готов, че Дявола ще те използва, но да знаеш, че си здравомислещ човек. Така че, когато ти пляскат в студиото, не трябва да вярваш, че си най-добрият. Всяко чудо е за три дни.

- Къде ще пътуваш тази година?

- Искам да посетя хиляди дестинации, но вероятно ще се върна лятото в Сардиния, където оставих капка от моята кръв в морето. Отивам да си я взема обратно.

- Думата на Лео е...

- Бъдеще, при всички случаи добро.

Новините

Най-четените