Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Новата бяла дрога се нарича... сирене

Обичате пицата? А дали не е заради видовете сирене в нея? Учените са единодушни: точно затова е. Или поне заради сиренето сте пристрастени към нея
Обичате пицата? А дали не е заради видовете сирене в нея? Учените са единодушни: точно затова е. Или поне заради сиренето сте пристрастени към нея

Случвало ли ви се е да ви се прияде не нещо друго, ами именно сирене? Оказва се, че този симптом на особен глад е добре познат не само на бременните жени, но и на повечето хора.

Затова не е съвсем неочаквано, че изследване, проведено от университета в Мичиган, доказва научно, че сиренето действа пристрастяващо.

Резултатите от проучването, в което участват и департамента по медицина от Центъра по изследване на затлъстяването в Ню Йорк към болница Маунт Синай и болница Сейт Лукас, Ню Йорк, са публикувани в U.S. National Library of Medicine.

В научния си труд учените разглеждат кои храни биха могли да бъдат пристрастяващи и заключват, че някои от нещата, които ядем, ни карат да искаме още и още от същото не толкова заради вкуса, колкото заради начина, по който са приготвени.

Например, колкото по-пържена и колкото по-мазна е храната, толкова повече тя води до пристрастяване.

Точно обратното се случва с храни като сьомгата и кафявия ориз, за които няма данни, че водят до "пристрастяване", за разлика от пържените картофи и чипса.

Най-изумителната част е, че независимо, че голяма част от хората определят пицата като любимата си храна, всъщност те я харесват толкова много основно заради сиренето в нея.

За да разберат дали някой е пристрастен към определен вид храна, учените са приложили класически тест на университета в Йейл, който са раздали на 500 студента.

Подобен примерен тест може да си направите и вие.

Но каква е тайната именно на сиренето, което прави любимата храна на всички хора - пицата - толкова привлекателна?

Различните видове сирене и неговите производни са сред най-любимите храни на мнозинството от хората основно заради млечния протеин, наречен казеин - единственият протеин в природата, чиято първа и основна функция е хранителна, а не структурна или метаболитна.

Млякото съдържа малко количество казеин, но за да се произведе сирене от какъвто и да е вид, са необходими големи количества мляко. А субстанцията, която отделя мазнините и водата едни от други - неслучайно отново се нарича казеин.

По време на храносмиляне, казеинът отделя пептиди, наречени казоморфини, които действат подобно на опиум за организма и които ни карат да чувстваме задоволство и... пристрастяване.

"Казоморфините са свързани с рецепторите, отговарящи за допамина - известен и като хормон на щастието. В тях определено има пристрастяващ елемент, коментира диетолога Камерън Уелс пред изданието Mic.

А вие измислихте ли какво ще обядвате днес? Защо да не е пица "Куатро Формаджи"?

Британският престолонаследник Чарлз и дукесата на Корнуол Камила опитват различни видове сирене на пазар в Лондон, снимка: Getty Images

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените