Най-вероятно мнозина от вас са ходили на мидената ферма край Дълбокa и са опитвали техните прословути "Миди по Бургаски".
Нашите миди с ориз са по различни, но не са по-малко вкусни. "Кузинските" ни миди са с гръцки произход, Извадих душата на хората от рибния магазин до Кауфланд в Люлин, да ми намерят пресни, да ги почистят и т.н., но те са справиха чудесно и намериха прекрасни миди, за което им благодаря.
Прекарал съм голяма част от летата си в селото, което е точно до мидената ферма - Българево. И моят чичо приготвяше невероятни миди, които поръсваше с пресен девисил, който береше директно от градината.
Днешната ни рецепта е по близо до неговата с малко елементи от нас.
Надяваме се да ви хареса. Опитайте я с един хубав совиньон блан, ние така направихме.
Наздраве и добър апетит.
Начин на приготвяне:
Мидите трябва да са добре почистени, най-добре (както в нашия случай) помолете да ви ги почистят в магазина, защото е доста трудоемко и отнема време, ако не сте го правили.
Сложете в блендер праза, лука, моркова, чушката и чесъна.
В голяма и дълбока тенджера загрейте 3-4 с.л. зехтин и задушете зеленчуците за няколко минути.
Добавете ориза, разбъркайте и налейте малко вода. Варете около 20 минути, посолете и подправете с черен пипер. Сложете част от виното и маслото. Настържете кората на един лимон и сложете малка част от девисила. След това добавете мидите, разбъркайте добре и сложете останалото вино и марслата. Захлупете с капак и варете докато оризът и мидите странат готови.
Готовото ястие изсипете в голяма купа и украсете с девисил и много лимон, нарязан на колелца.
Може да отцедите част от бульона, останал при приготвянето на ястието. Към него добавете малко сметана и малко масло, разбъркайте и използвайте като сос да залеете мидите и ориза. Опитайте с пресен, още топъл хляб с коричка и мек отвътре.
Това е храна, която не се забравя:)
Добър апетит!
кажете, къде в софия се продават хубави миди, пресни, какви висове и т.н.?
*видове
в "пикадили" , ама са български от бургаско...