Този аромат не може да бъде сбъркан - миризма на лято, море, слънце и добра компания... Миризмата на анасон!
Едновременно свежа и леко тръпчива, тя е позната на всеки и обикновено я свързваме с анасоновите напитки, които са на почит през топлите дни. Но за качествената анасонлийка и нейния примамлив, облачно бял цвят ще стане въпрос малко по-нататък.
Анасонът всъщност е растение с много приложения и дори и да не ви се вярва, е една от най-страхотните подправки, които да внесете в кухнята.
Подходящ е както за солени ястия, така и за неустоими сладкиши, а се оказва и лековит в чайове и отвари. Това не е изненада - ако питате Уикипедия, веднага ще разберете, че растението анасон е от семейството на целината и магданоза - други чудотворни подправки.
Използват се както листата на анасона - пресни или сушени, така и маслодайните му семена. Три супени лъжици анасоново семе например осигуряват необходимата дневна доза желязо. В магазините ще го откриете най-често на прах и малко по-трудно - на семена.
Как обаче да включим анасона в кухнята?
Има два вида анасон - зелен анасон и звездовиден анасон, популярен в източната кухня. Докато звездовидният се ползва за правенето на напитки като пастис и самбука, зеленият, или pimpinella aniseed, ни е по-близък и той именно придава вкуса на Йени ракъ например.
Като подправка за основни ястия анасонът "се обича" с пиле и най-вече с риба и морски дарове. Рецептите за сьомга, пъстърва, миди и калмари стават съвсем различни и много по-интересни с щипка-две анасон.
Рецепта за калмари:
Той прави вкуса им по-изразен и със сигурност ще получите комплименти и въпроси как сте постигнали точно този резултат.
Друг вариант е да добавите анасон към соса, с който ще сервирате основното. Щипка от него е идеална за сметанови сосове и такива със сирена. Дори и обикновеното фрикасе ще ви се стори като ново, далеч по-примамливо ястие.
Анасонът върви и като подправка за сладкиши и то много. Спокойно можете да заместите джинджифила в сладките с няколко щипки анасон и получавате изцяло нов десерт. Анасонът веднага придава по-апетитен вкус и аромат на шоколадовите кексове и маслените бисквитки.
Тъй като е сред любимите подправки по бреговете на Средиземно море, е ясно, че си подхожда с южняшки ястия и десерти. Добавят го в паелята, характерните за Южна Европа маринати за месо и риба и традиционните за Португалия, Испания и Италия сладкиши от тесто и плодове.
Анасонът създава усещане за топлина, а пикантният му вкус е гаранция за добро настроение.
Рецепта за хумус:
Затова в Турция не само го харесват, но и претворяват в една от най-харесваните и популярни алкохолни напитки - Йени ракъ. Тя има почти 70-годишна история и по данни от 2017-а е и най-продаваната анасонова напитка в света. Прави се чрез процес на двойна дестилация само на грозде и анасон, затова ароматът идва от самата дестилация на анасон, а не от анасонов екстракт или други добавени билки, както при други анасонови напитки.
Пиенето на ракъ е ритуал, който трябва да се спазва внимателно, иначе се губи от удоволствието. Питието се консумира с добавена вода, а след това и лед. Трябва е да е много добре охладено, но това се подразбира.
Йени ракъ се пие с приятна компания и внимателно подбрани мезета - те са точно толкова важни, колкото и напитката. Идеални за целта са белите сирена, разядките с кисело мляко и повечко подправки и рибните мезета (чудесно се връзва с калмари). Върви си и с пъпеш и вечната класика по нашите ширини - динята.
Питието задължително се консумира бавно, с удоволствие и една-единствена цел - максимално приятно изживяване в компанията на любими хора.