Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Екзистенциален проблем за Франция - сиренето камамбер може да изчезне

Причината е липсата на специфична плесен Снимка: iStock
Причината е липсата на специфична плесен

Франция може би има голям проблем. Не е свързан с идеята на президента Еманюел Макрон да праща войски в Украйна, нито с пенсионната реформа или дори с имиграцията.

Засяга нещо изконно - знакови сирена, които са заплашени от изчезване. И най-вече камамбер, символ на Нормандия и едно от най-любимите на цяла Франция. И не само - опасност има и за синьото сирене рокфор.

Причината са прекомерният успех и търсене. Скорошно проучване на Френския център за научни изследвания сочи, че плесенните гъбички, нужни за производството на някои сирена, сред които камамбер и рокфор, стават все по-дефицитни и са пред изчезване в бъдеще.

Проблемът е в голямото индустриално производство на силно търсените сирена.

Използва се вид плесен, който прави млечния продукт такъв, какъвто го познаваме - с бяла кора, копринена текстура и вкус.

Преди десетилетия камамбер се е правел и от други видове плесен, които са му придавали сивкав, зеленикав или по-оранжев вид. Заради по-търговския и привлекателен вид на по-светлото сирене, е селектирана плесен, която, оказва се, не може да се размножава.

"Сините сирена може да са под заплаха, но ситуацията е много по-тежка за камамбера, който е на ръба на изчезването", коментират от центъра за научни изследвания.

При рокфор има възможно спасение - близка по вид плесен от друго синьо сирене, но при камамбер няма решение и проблемът е сериозен.

Камамбер е част от образа на Франция. Снимка: iStock
Камамбер е част от образа на Франция.

Това е почти като да изчезнат Айфеловата кула или Лувъра.

"Какъв е типичният образ на Франция? Бутилка червено вино, багета и камамбер. Това е националното ни сирене", казва пред "Си Ен Ен" Ан-Мари Кантин, дългогодишен търговец на сирена и шеф на съдийското жури на Френското национално състезание за камамбер за 2023 г.

Проблемът е при гъбичката Penicillium camemberti.

Именно тя придава характерната бяла кора, и помага за богатия умами вкус и миризмата на мръсни чорапи.

Прекомерната ѝ употреба и десетилетия култивация водят до промени, при които тя не може да продължава да се възпроизвежда асексуално заради липса на генетично разнообразие.

Камамбер се произвежда в Нормандия от поне XVIII век. Първоначално сиренето е зреело в пещери или специални сухи помещения, където спори на естествени плесени са придавали на продуктите синя или жълто-кафява кора.

През XX век в производството се внедрява Penicillium camemberti и тя замества оригиналните плесени. Оказва се обаче, че този вид плесен не е достатъчно генетично богат и не може да се възпроизвежда. Затова и за производителите ще става по-трудно да добиват достатъчни количества от плесента в бъдеще.

Самите те обаче не са толкова разтревожени. "Семейството ми преви камамбер от 1891 г. и никога не съм чул за подобна ситуация", казва Бруно Льофевр, председател на асоциацията на производителите на сирене в Нормандия.

Той самият също не е срещал проблеми с въпросната плесен и не смята, че има паника и сред колегите му.

Дали е така - ще разберем по цените на камамбера.

 

Най-четените