Франция може би има голям проблем. Не е свързан с идеята на президента Еманюел Макрон да праща войски в Украйна, нито с пенсионната реформа или дори с имиграцията.
Засяга нещо изконно - знакови сирена, които са заплашени от изчезване. И най-вече камамбер, символ на Нормандия и едно от най-любимите на цяла Франция. И не само - опасност има и за синьото сирене рокфор.
Причината са прекомерният успех и търсене. Скорошно проучване на Френския център за научни изследвания сочи, че плесенните гъбички, нужни за производството на някои сирена, сред които камамбер и рокфор, стават все по-дефицитни и са пред изчезване в бъдеще.
Проблемът е в голямото индустриално производство на силно търсените сирена.
Използва се вид плесен, който прави млечния продукт такъв, какъвто го познаваме - с бяла кора, копринена текстура и вкус.
Преди десетилетия камамбер се е правел и от други видове плесен, които са му придавали сивкав, зеленикав или по-оранжев вид. Заради по-търговския и привлекателен вид на по-светлото сирене, е селектирана плесен, която, оказва се, не може да се размножава.
"Сините сирена може да са под заплаха, но ситуацията е много по-тежка за камамбера, който е на ръба на изчезването", коментират от центъра за научни изследвания.
При рокфор има възможно спасение - близка по вид плесен от друго синьо сирене, но при камамбер няма решение и проблемът е сериозен.
Това е почти като да изчезнат Айфеловата кула или Лувъра.
"Какъв е типичният образ на Франция? Бутилка червено вино, багета и камамбер. Това е националното ни сирене", казва пред "Си Ен Ен" Ан-Мари Кантин, дългогодишен търговец на сирена и шеф на съдийското жури на Френското национално състезание за камамбер за 2023 г.
Проблемът е при гъбичката Penicillium camemberti.
Именно тя придава характерната бяла кора, и помага за богатия умами вкус и миризмата на мръсни чорапи.
Прекомерната ѝ употреба и десетилетия култивация водят до промени, при които тя не може да продължава да се възпроизвежда асексуално заради липса на генетично разнообразие.
Камамбер се произвежда в Нормандия от поне XVIII век. Първоначално сиренето е зреело в пещери или специални сухи помещения, където спори на естествени плесени са придавали на продуктите синя или жълто-кафява кора.
През XX век в производството се внедрява Penicillium camemberti и тя замества оригиналните плесени. Оказва се обаче, че този вид плесен не е достатъчно генетично богат и не може да се възпроизвежда. Затова и за производителите ще става по-трудно да добиват достатъчни количества от плесента в бъдеще.
Самите те обаче не са толкова разтревожени. "Семейството ми преви камамбер от 1891 г. и никога не съм чул за подобна ситуация", казва Бруно Льофевр, председател на асоциацията на производителите на сирене в Нормандия.
Той самият също не е срещал проблеми с въпросната плесен и не смята, че има паника и сред колегите му.
Дали е така - ще разберем по цените на камамбера.