Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Херинга, скариди, канелени хлебчета - как закусват шведите

За летящ старт на деня Снимка: iStock
За летящ старт на деня

Както много други европейски нации, така и шведите възприемат закуската изключително сериозно.

Те приемат, че това е най-важното хранене за деня, което трябва да бъде засищащо, приготвено с пресни и местни продукти.

Освен това закуската е и най-бюджетното хранене, което може да бъде консумирано из иначе не особено евтините шведски ресторанти.

Ето и няколко от най-типичните за Швеция закуски:

Салата със скариди (Skagenrora)

Снимка: iStock

Тази салата може да бъде намазана на филия хляб, да се яде с плосък хляб или с нея да бъде напълнен картоф. Приема се за засищаща и емблематична за Швеция закуска.

Основните продукти са скариди, свежо сирене тип "Филаделфия" и копър. Могат да бъдат добавени и парчета рачешко месо. Подправя се с много малко сол, черен пипер и лимонов сок, но колкото шведски домове - толкова рецепти.

Някои приготвят салатата с по-едро нарязани скариди, други правят консистенцията по-хомогенна и кремообразна. Въпрос на вкус.

Маринована херинга

Снимка: iStock

Маринованата херинга в Швеция е буквално навсякъде.

Предлага се в ресторантите, има я в магазините, като там дори понякога е в една опаковка с черен хляб, с който да бъде консумирана. Освен всичко друго херингата е и неизменна за празници като Коледа и Нова година.

Яде се с удоволствие от шведите и през лятото. Уловката е, че те не ѝ добавят никакви сосове - само херинга и хубав хляб, това е.

Шведите вярват, че маринатата в комбинация с прясната риба е напълно достатъчна за вкусовите рецептори. Има и рецепти със сметана, крема сирене и други, но тогава вече се получава изцяло ново ястие.

Солена палачинка с бекон (Ugnspannkaka)

Снимка: iStock

Някои кулинарни експерти смятат, че рецептите за плътни палачинки, опечени на фурна, идват именно от Швеция.

Там най-предпочитана за закуска е солената палачинка с бекон, която се сервира със сладко, със заквасена сметана или с крема сирене. Приготвя се изключително лесно от яйца, брашно, мляко, масло и бекон, запечени на силна фурна до приятен загар.

Сутрините в Швеция често ухаят именно на тези апетитни печени палачинки. За по-богат вкус и аромат в някои рецепти се прибавят и твърди жълти сирена.

Сладкото обикновено е от горски плодове.

Хляб на шупли (Mjukkaka)

Снимка: iStock

Хлябът се приготвя с много малко мая, затова не бухва много, и обикновено се пече в тухлени пещи.

Кръгъл е и е с размерите точно на една средна чиния. Продуктите са банални - брашно, вода, сол, олио, щипка сол и захар и суха мая. Шуплите се получават от печенето в горещите тухлени пещи, загрети още от ранни зори.

Не се учудвайте, че с него шведите сервират само и единствено масло, което е възможно да е леко подсолено. Хлябът няма нужда от повече добавки.

Ако все пак настоявате за гарнитури, можете да получите малко шунка или херинга.

Бадемов хляб (Mandelkubb)

Снимка: iStock

Това изкушение е на ръба между хляб и сладкиш.

Има горчив вкус от бадемите и бадемовото брашно, с които се приготвя, но се добавя и захар, която балансира усещанията. Отгоре се поръсва със сусам, който допълва ядковия вкус. Бадемовите хлебчета се влагат и в десерти със сметана и пресни плодове.

Сутрин обаче не е необходимо нищо повече от малко неподсолено масло. Някои шведи обичат да топват хлебчето в кафето си или в мляко.

Пакети с бадемовите хлебчета има из почти всички супермаркети.

Канелени хлебчета (Kanelbulle)

Снимка: iStock

Сладки хлебчета с богат маслен вкус и дъх на канела.

Те са толкова на почит в Швеция, че си имат собствен празник на 4 октомври всяка година. Ядат се топли-топли от пекарните, обикновено с кафе или с мляко. Най-често се консумират за закуска по простата причина, че са доста калорични и засищащи и като десерт вече биха били твърде много.

Сутрин обаче дават вкусен, сладък и дъхав старт на деня.

 

Най-четените