Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Излишни ябълки? Ето 6 идеи какво да правите с тях

И не е компот... Снимка: iStock
И не е компот...

Малцина могат да кажат, че ябълките са любимият им плод. За повечето от нас те са храна, която се подхвърля наляво-надясно у дома, докато придобие полуконсервиран вид по естествен път.

Те са в изобилие почти целогодишно, а през есента е пикът, в който са буквално навсякъде и често се чудим какво да правим с появилите се отнейде сериозни количества от плод, който почти не поглеждаме.

Понякога килограмите, дошли от село, двора на кооперацията, вилата и дори пазара са такива, че дори и любителите на ябълки изпадат в затруднено положение и се чудят как да постъпят с цялото това изобилие.

Е, отговорът на този въпрос е лесен, разнообразен, дава възможности за всеки вкус и далеч надхвърля логичните сладко или компот.

Сушени ябълки

Снимка: iStock

Това е чудесен, лесен и здравословен снакс, когато на човек му се похапва нещо сладко, но се пази да не посяга към шоколад и бонбони. Не съдържа добавена захар и може да издържи поне седмица.

Почистете ябълките от семките - не е нужно да ги белите. Нарежете ги на резени. За да не покафенеят, ги напръскайте с вода с малко лимонов сок, а ако сладостта ви изкушава, може да добавите в разтвора и малко мед. Може да поръсите резените и с малко канела за по-специален вкус.

Остава единствено да изсушите нарязаните плодове. Най-лесно това става във фурна, на ниска температура - до 100 градуса, в тава, постлана с хартия за печене. Дръжте ги във фурната за около два часа, като по средата на изсушаването ги обърнете.

След това изключете фурната, открехнете вратата и оставете ябълките вътре, докато печката се охлади напълно.

Сайдер

Снимка: iStock

Това не е най-лесната напитка, но ако имате наистина много ябълки и нула желание да ги готвите или ядете, поне е вариант да опитате да ги претворите в нещо интересно. 

За сайдер са нужни поне 10 кг. ябълки. Важно както да не са прекалено кисели, така и да не са прекалено сладки, т.е. най-добре да има и двата вида. Също така те не бива да се мият или белят, за да не се отмият от кората им естествените дрожди, нужни за ферментацията на сайдера.

Плодовете трябва да се почистят от листа и дръжки, да се избършат с кърпа и да се смелят на пюре. На всеки килограм ябълки се добавят 100-150 гр. захар - според сладостта на пюрето. То трябва да е сладко, но не прекалено. Ако имате захаромер, целевата захарност на кашата е поне 22% за качествена ферментация. 

Сместа се слага в чист и подсушен съд, като не бива да заема повече от две трети от него. Останалата празна част е нужна за протичане на ферментацията.

След като пюрето се сложи в съда - бидон или буркан, гърлото му се обвива с няколко ката марля. Съдът трябва да стои на тъмно и на стайна температура.

Съдържанието се разбърква всеки ден, като още на първия или втория трябва да се появи пяна и миризма от ферментацията.

Когато от ябълките се отдели сокът, той се прехвърля в друг чист съд, в който да продължи да ферментира. Съдът се затваря с тапа с тръбичка, от която да излизат отделящите се газове. Друг вариант е да се сложи гумена ръкавица с дупка на един от пръстите.

Ферменцатията трае от един до два месеца, а процесът е приключил, когато спрат да се отделят газове. Ако съдът е затворен с ръкавица, това се вижда най-добре, тъй като ръкавицата вече не се надува. Друг знак е промененият цвят на напитката - тя е по-светла.

Сайдерът се отделя от утайката, прецежда се и се разлива в бутилки, които се затварят плътно. Дозрява още 3 месеца на прохладно, тъмно място с температура около 10 градуса.

Накрая трябва да имате вино с около 7-12% градуса алкохол. То може да е и доста сладко и е силно препоръчително да се пие в умерени дози, особено при първото опитване, иначе може да си докарате доста неприятен махмурлук.

Ябълкова водка

Снимка: iStock

Ако рецептата за сайдер изглежда прекалено сложна, има и друг вариант.

Нарежете 5 ябълки и си сложете в голям буркан заедно с няколко пръчки канела. Изсипете бутилка водка, разтърсете добре и оставете напитката да поеме ароматите за до 2 седмици.

Може да се пие с лед или в коктейл със сайдер.

Ябълков сос

Снимка: iStock

Чудесен е както за солени, така и за сладки ястия, за закуска или вечеря, освен това може да издържи поне 2 седмици в хладилник.

Рецептата е за 2 кг ябълки, но може да се приготви по-голямо количество.

Ябълките първо се пекат цели, за около час - докато омекнат добре. След това се премахват кожата, семките и твърдата част в средата. Останалото се пюрира в блендер.

След това в дълбок тиган или тенджера се разтопяват около 220-250 гр масло, добавят се пюрето, чаша ябълков сайдер, половин чаена лъжица сол и малко ванилия. Сместа се вари на бавен огън за около 20 минути, докато се стъсти и придобие цвят на карамел. Накрая може да се добави лъжица бърбън.

След като се охлади, може да се премести в бурканче и да се държи в хладилника. С него може да се гарнират кисело мляко, овесени ядки, свински пържоли или картофени палачинки.

Ябълково масло

Снимка: iStock

То се маже като такова, но за щастие, в рецептата няма грам масло. Нужни са 12 ябълки, почистени, включително и от кората, и нарязани, 2 чаши захар, чаена лъжица и половина канела и по половин лъжица карамфил и бахар (може да пропуснете, ако не обичате карамфил или бахар).

Ако имате слоу кукър, може да ги приготвите в него - 4 часа на висока температура и затворен капак, а след това още 2 часа без капак, докато течността се изпари. Накрая сместа се пюрира и се съхранява в хладилник или дори фризер.

Другият вариант е ябълките да се сварят в тенджера, да се прецедят, а след това прецедената течност да се пече в тавичка във фурна, докато се сгъсти и покафенее.

Лесен ябълков пай

Плашещото в сладкишите с ябълки е тестото, което се пече отделно, а след това върху пълнежа се слага друг слой тесто, което дори е добре да бъде оформено с решетка или някакви още по-сложни фигури.

Нещата могат доста да се опростят и пак да стане хубав сладкиш. Ето един вариант, известен като шведски ябълков пай:

Необходими продукти:

  • 5 ябълки
  • 1 чаша захар, плюс една супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица канела
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • ¾ чаша разтопено масло
  • 1 яйце
  • 1 чаша обикновено брашно

Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и нарежете ябълките на резени. Поръсете и разбъркайте с по една лъжица захар и канела и лимоновия сок. Поставете ги в съда за печене.

Разтопете маслото в малък съд. Трябва да започне да покафенява, но не и да загаря. Смесете го с останата захар, докато маслото леко изстине, и след това с яйцето и пресятото брашно.

Изсипете тестото върху ябълките и печете, докато коричката стане приятно кафява.

 

Най-четените