Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Те са по-вкусни, ако ги приготвите у дома

Не разчитайте винаги на готовите варианти - опитайте се да създавате храна по изцяло ваш вкус Снимка: iStock
Не разчитайте винаги на готовите варианти - опитайте се да създавате храна по изцяло ваш вкус

Замисляли си сте се защо храната, приготвена от бабите ни, сякаш винаги е някак по-вкусна и притежава онзи специфичен аромат, който винаги ще помним?

Освен че те винаги "поръсват" гозбите си с обич и внимание, зад уменията им стои едно много важно условие - от началото до самия край всичко бива приготвено от двете им ръце. Тестото за любимите мекици, корите за баница, майонезата за руската салата - за нито един от тези продукти бабите ни не са разчитали на готовите им опаковани двойници, в които съдържанието на стабилизатори и подобрители понякога е по-голямо от брашното или яйцата например.

В днешното забърано ежедневие често прибягваме към полуфабрикати в желанието да скъсим значително времето си от печката до дивана. Готвенето се превръща в тягостно занимание, а храненето преминава от акт на удоволствие към просто задоволяване на инстинкта за оцеляване. В тези моменти често се прокрадва мисълта за вкусните, питателни бабини гозби, чийто вкус е много по-различен от който и да е продукт в търговската мрежа.

Нека си признаем честно - има неща, които са в пъти по-вкусни, когато са приготвени у дома, и не, не е трудно да си ги направим сами. Необходими са само няколко съставки, доза търпение и естествено - вдъхновение.

Затова днес ви предлагаме няколко кулинарни идеи, с които да направите ежедневието си по-здравословно и постепенно да започнете затвърждаването на ваши собствени "запазени марки" в кухнята, с които не само да радвате себе си, но и да очаровате близки и приятели:

Картофено пюре

Това може би е една от най-лесните и вкусни гарнитури, които се комбинират с почти всяко ястие. Ако сте способни да сложите на котлона да заври вода, значи сте на половината път от изпълняването на рецептата за картофено пюре.

Нужно е да следвате само тези няколко стъпки - сварете добре няколко картофа, след което ги намачкайте, докато са още горещи. Прибавете постепенно прясно мляко до желаната от вас гъстота и накря няколко бучки масло. Подправете със сол на вкус и - воала! - вашето домашно картофено пюре е готово.

Добре е за целта да се използва подходящият сорт картофи, за да се получи гладка текстура без излишни бучки. Освен това те имат способността да абсорбират по-добре маслото, млякото и подправките, което гарантира перфектния краен резултат - пухкаво и богато на вкус картофено пюре, с което ще впечатлите всеки.

Бульон

Снимка: iStock

Минавайки през супермаркета, винаги може да хвърлите в количката няколко кутийки с различни видове бульони на кубчета. Изборът от вкусове е богат също толкова, колкото и списъкът от елементите на Менделеевата таблица, съдържащи се в тях.

Дори да се абстрахираме от този факт, всеки професионален готвач би разкрил, че тайната във наситения вкус на ястията му се крие именно в бульона, който обаче сам е приготвил.

Макар за направата му да е нужно повече време, подготовката е елементарна и не би затруднила и най-начинаещите в кухнята.

В бульона може да сложите всякакви зеленчуци, остатъци от сурово месо и подправки, след което да ги залеете с вода и да ги оставите да врят спокойно на котлона, докато течността се редуцира. Готовата течност ще е идеална основа за всякакви ястия като супи, яхнии и сосове, а съхранението ѝ е лесно - директно в камерата на малки порции или в бурканчета, които се държат в хладилника.

Майонеза

Снимка: Unsplash

Нищо не може да се сравни с вкуса на домашната майонеза, но много хора я избягват заради съдържанието на сурови яйца и мита за трудното ѝ приготвяне. Всъщност не се изискват кой знае какви умения, стига да не решите да я биете на ръка. Тогава със сигурност трябва поне месец-два да сте посещавали фитнеса и усилено да сте работили за бицепс, трицепс и рамо.

За разлика от някои опаковки в магазина, съдържащи неизброим брой съставки, за домашната майонеза са нужни единствено жълтъци от наистина пресни яйца, олио, сол и лимонов сок. Всички те се слагат във висока купа за пасатор и се пасират, като основата на уреда се поставя на дъното на съда и полека се изтегля нагоре.

Сосът е готов за няколко секунди и винаги може да му добавите допълнителен вкус с лъжичка горчица, малко чесън или пресни билки например.

Дресинг за салата

Снимка: iStock

Омръзнало ви е да овкусявате салатите си по традиционния начин, но не се доверявате особено на готовите дресинги? Решението е много просто - направете си сами и то по ваш вкус. Достатъчно е да имате някаква мазнина, била тя зехтин, слънчогледово или каквото и да е друго олио, киселина - оцет или лимон, и подправки по избор.

Добре е да знаете, че при повечето рецепти за дресинги мазнината се добавя в края, при това на тънка струйка при интензивно бъркане, за да не се окаже плуваща на повърхността. Преди това може да сложите любимите си пресни билки, малко чили за лека пиперливост, а защо не и мед?

Хумус

Снимка: Pixabay

Контролирайки съставките, вие определяте идеалния за вас вкус, което специално за хумуса е много важно - не на всеки допада горчивината на тахана или лютивината на пикантния червен пипер.

Както всичко останало дотук, така и тази напоследък станала популярна разядка може да се приготви у дома без особени усилия. За целта ще ви е нужна една консерва обелен нахут и продукти като чесън, сусамов тахан, кимион и червен пипер. При добавянето на която и да е съставка - опитвайте. Така ще сътворите идеалната за вас рецепта и ще си спестите риска да се окаже, че не сте доволни от крайния резултат, ако опитате произведението си чак накрая.

Миксирайте добре в блендер, а след това намажете смело на препечена филийка. И не забравяйте да го снимате за Facebook или Instagram - всеки може да се хвали с това, което са му сервирали, но посланието е съвсем различно, когато изненадате приятелите си със собствената си кулинарна творба.

 

Най-четените