Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тя е "Кралицата на пастата", обожава "Путанеска" и няма нищо против спагетите от магазина

Надя Катерина Мунно използва по 3-4 килограма паста на седмица Снимка: Getty Images
Надя Катерина Мунно използва по 3-4 килограма паста на седмица

Пастата за италианците е въпрос на чест. Религия. Култ, към който се подхожда с почитание.

Затова да те нарекат "Кралицата на пастата" на Ботуша говори наистина много за уменията в приготвянето на паста. С тази чест се ползва Надя Катерина Мунно - жена, която превръща талиателите, спагетите, пеннето, корите за лазаня в неустоими кулинарни изкушения и ги показва в профилите си в TikTok, Instagram и YouTube.

Тя е родена в Рим, но прекарва огромна част от детството си при бабите си в италианската провинция около Неапол, където наблюдава по цял ден как те готвят типичните за страната рецепти.

Семейство Мунно има и наследствена любов към пастата - прародители на Надя са имали фабрика за макаронени изделия.

Парадоксално, но истинската страст към приготвянето на пастата и въобще на италианска храна не идва при Надя в Италия, а чак след като през 2015 г. се мести във Флорида. Италианката обожава да събира големи компании приятели на традиционните за родината ѝ вечерни партита с обилно похапване и вино.

Пастата, лазанята, пицата и другите простички италиански рецепти са чудесно решение за гладните приятели на Мунно. Никой друг освен тях не подозира колко вкусно готви Надя и какъв майстор е именно на ястия с паста.

След това обаче настъпва пандемията и италианката се оказва затворена с брат си и един от братовчедите си. "Имахме много свободно време и така започнахме да снимаме", разказва Мунно в подкаста "Talking With my Mouth Full".

По време на най-строгия локдаун тя успява да пуска ново видео всеки ден, макар че не си го е поставила за цел.

За пет месеца Мунно натрупва 1 млн. последователи, които обожават непринудения ѝ стил на готвене без точни мерки, без сложни техники и с изумителен краен резултат.

"Готвенето е интуитивен процес. Трябва да се забавлявате в кухнята и да добавяте съставките според настроението, в което сте през този ден", пише Надя в блога си. За нея най-важни са качествените съставки с ясен и проверен произход.

Препоръката ѝ е продуктите да са от фермерски пазари или от местни фермери, а съдовете за готвене да са медни, особено тези, в които се вари пастата. Други нейни трикове за перфектната паста са хубавата, нерафинирана сол, и качествения екстра върджин зехтин.

Оттам нататък понякога на Мунно са ѝ необходими само консерва домати и босилек, който тя си отглежда в саксии на терасата.

Надя пише още, че с постовете си в социалните мрежи иска да насърчи своите последователи да готвят домашна храна за близките и приятелите си и да не се страхуват да се развихрят в кухнята. "Всеки може да се научи да готви паста - толкова е лесно!", добавя тя.

Мунно също така не е от готвачите, които предпочитат прясната паста пред сухата от магазина, и е категорична, че и с последната могат да се получат вкусни ястия.

Любимата ѝ форма на паста са спагетите, защото ги намира за универсални, а топ рецептите, които обича да приготвя и да хапва, са за спагети с лимонов сос и такива със сос "Путанеска" - домати, аншоа и маслини.

Нейните последователи пък си падат най-много по рецептата за "Пастата на мързеливата принцеса" - комбинация от къса паста, грах и много пармезан. Друг техен фаворит е "Пастата на дявола", при която в доматения сос се сипва чашка водка и малко (или повече) чили.

Надя продължава да е невероятно активна в профилите в платформите си и вече смята, че печели предимно от тях, а не от истинската си професия (която отказва да разкрие).

Тя вече има една кулинарна книга и подготвя втора, a в сайта ѝ се продават разнообразни стоки - блузи, тениски, кухненска посуда. Освен това отскача все по-често до родната си Италия, за да черпи вдъхновение за нови и нови рецепти.

"Обожавам, когато италианец ми каже, че не знае дадена рецепта", признава Надя.

Въпреки това в клиповете ѝ няма да видите твърде американизирани ястия или грехове към пастата като сметана в "Карбонара", кетчуп, долнопробни сосове и странни добавки като ананас например.

Почти всички видеа са с по няколко съставки, макар че за подкаста "Talking With my Mouth Full" споделя, че на седмица в дома ѝ се готвят между 3 и 4 килограма паста.

Все пак Надя уточнява, че яде и много зеленчуци, салати и риба, а порциите ѝ с паста винаги са малки, за да поддържа формата си.

"Е, имам бедра на жена, която обича спагети, но какво от това - повечето италианки имат", шегува се Мунно.

 

Най-четените