Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тя готви 100 часа нонстоп и разби световния рекорд

Нигерийката Хилда Бачи прикова вниманието на цялата страна за дни наред Снимка: Youtube/Hilda Baci Cookathon
Нигерийката Хилда Бачи прикова вниманието на цялата страна за дни наред

Светът е пълен със странни и абсурдни рекорди. Да издекламираш монолога на Хамлет за под 24 секунди, 40-часово стенд ъп представление, да наредиш кубчето на Рубик 500 пъти за 40 минути на скейтборд...

Затова постижението на шеф Хилда Бачи от Нигерия си е направо мейнстрийм - тя готви нонстоп в продължение на 100 часа - от четвъртък миналата седмица до този понеделник.

Така тя успя да подобри с доста досегашния рекорд на Гинес от 87 часа и 45 минути на готвач от Индия - Лата Тондон.

Представлението на 27-годишната Хилда се състоя в столицата на Нигерия - Лагос, и беше записвано и излъчвано онлайн. Самата Бачи бързо се превърна в национален герой и събра хиляди хора на живо, които я подкрепяха и дори пяха в нейна възхвала, след като тя най-накрая изключи печката.

На самия опит не присъстваше представител на Световните рекорди на Гинес, но от организацията оповестиха в Twitter, че знаят за него. Оттам поясниха, че ще прегледат всички данни, преди да потвърдят постижението официално.

Самата Хилда обяви преди да започне изтощителното готвене, че цели да покаже колко здраво и отдадено могат да работят младите хора в Нигерия, както и че цели да насочи вниманието към младите жени в страната.

"Когато става дума за брандове, с които искаш да работиш, усещането е, че трябва да извървиш още един допълнителен километър, за да те вземат на сериозно", обясни тя, цитирана от АП.

Естествено, Бачи иска също така да представи на света нигерийската кухня. Хилда готви 100 часа основно това - десетки нигерийски специалитети - от супи до задушено, доста паста, ориз и яхнии, използвайки различни видове протеин.

Не се мина и без звездата на кухнята на Западна Африка - ориз Джолоф - пикантен ориз с домати и месо. Хилда направи и популярната местна улична храна акара - пържен боб.

Младата готвачка приготви над 100 ястия, които се раздаваха на гостите. Първоначалният ѝ план беше опитът за рекорд да продължи 97 часа, но събралата се тълпа я насърчи да продължи още часа, за да закръгли до 100.

Хилда си даваше по 5 минути почивка на всеки час готвене - за тоалетна, кратък отдих или медицински проверки на състоянието ѝ. Към края на изпитанието тя беше доста отпаднала, наложи се да слага студени компреси на главата си, както и да получава масажи на краката по време на паузите.

По време на дългите часове наоколо се събраха хиляди хора, които я насърчаваха денонощно, а още повече я наблюдаваха онлайн. Лично се появи и губернаторът на Лагос Бабаджиде Санво-Олу, както и още политици, известни актьори и музиканти от страната.

В момента, в който Бачи подобри настоящия рекорд от над 87 часа готвене, лично президентът на Нигерия Мухамаду Бухари написа в Twitter, че това е велик ден за страната.

"Амбицията и силата ѝ донесоха голям интерес и привлякоха вниманието към уникалността на нигерийската храна", допълни той.

Е, вероятно и към собствения ѝ бранд за ресторанти, кетъринг и доставки на храна.

 

Най-четените