Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Угощенията, които ще ни донесат късмет в Годината на дракона

Пиле, гьоза и още... Снимка: iStock
Пиле, гьоза и още...

Храната е много важна част от посрещането на китайската Нова година.

Въпреки че тя идва чак на 10 февруари, в много домакинства подготовките текат още от края на януари, защото се смята, че ястията, които ще се сервират, имат сериозна символика.

В чиниите трябва да има онези храни и продукти, за които се приема, че носят късмет, благополучие и омилостивяват дракона - знака, под който ще премине следващата година.

А ето и най-късметлийсктие ястия за Годината на дракона:

Цели печени пилета

Снимка: iStock

Витрините в китайските магазини и ресторанти вече са изпълнени със сочно изглеждащи печени пилета със златист загар.

Важно е пилетата да са опечени цели, включително с шийката, тъй като рязането им на порции предварително, преди сервиране, носи лош късмет. Освен това пилето задължително се консумира с кожата, отново според същите суеверия.

Печените пилета са още по-важни в Годината на дракона, защото той обича месо и особено крехко пилешко.

А апетитният кафеникав цвят идва от маринатата на основа на соев сос, джинджифил и подправки, с която пилетата се мажат преди печене и по време на въртенето им на грила.

Дим сум и гьоза

Снимка: iStock

Пълнените тестени изделия са от изключително значение за китайската празнична трапеза.

Първо, защото при приготвянето им обикновено в кухнята се събира почти цялото семейство - един прави тестото, друг реже подправките, трети готви плънката... така гьоза и дим сум се превръщат в ценен символ на единството и семейния уют.

Второ, пълнените тестени изделия символизират богатството и изобилието.

Приема се, че както пастата е богата на плънка и аромати, така домът ще стане богат.

Най-популярните плънки са от мляно свинско месо със зеленчуци, скариди със зеленчуци или само много ситно накълцани гъби и подправки. Тестото най-често се приготвя само от вода, брашно и вода.

Рамен

Снимка: iStock

Рамен, подобно на дим сум и гьоза, се приготвя пипкаво.

Това означава, че точно както и пълнените тестени изделия, така и тази супа събира всички в кухнята. За рамен трябва да се приготви идеален на вкус бульон, да се обработят термично другите продукти - месо, зеленчуци, яйца, и, не на последно място, да се сготвят и нудълите.

След това всичко трябва да се обедини още топло в дълбоки купи и да се поднесе красиво аранжирано.

Рамен и по-точно нудълите са и символ на дълголетие. Колкото и дълги и неудобни за сърбане да са нудълите, те никога не се режат заради суеверията около тях.

И, да, рамен задължително се сърба шумно, за да покажат хората на масата, че им е вкусно.

Кюфтета "Лъвска глава"

Снимка: iStock

Наричат се така заради формата и размера.

Докато в много държави кюфтенцата са малки и се хапват на една хапка, в Китай е важно те да са големи и неравномерно оформени. Кюфтетата "Лъвска глава" се приготвят от свинска кайма, като преди пържене се овалват в галета.

Още горещи, те се овалват в марината от соев сос, оризово вино, джинджифил, чесън, зелен лук и подправки.

Приема се, че богатото на свинско месо ястие дава сили и привлича благополучието и кариерните успехи в дома.

Най-вероятно ястието е изобретено в Шанхай.

Сладки оризови топки

Снимка: iStock

Правят се от оризово брашно, смесено с вода, и понякога имат и пълнеж от сладка сусамова паста.

Заедно с плодовете, те са идеалният сладък завършек на новогодишното пиршество, а името им на китайски е много близко като произношение на думата "единство/ сплотеност".

В някои краища на Китай се ядат целогодишно, в други са характерни за пролетните фестивали.

 

Най-четените