Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Къде и какво ще ви сервират в първа класа в самолета?

Къде и какво ще ви сервират най-добрите авиолинии Снимка: Getty Images
Къде и какво ще ви сервират най-добрите авиолинии
 Emirates 

От Emirates в бизнес класата сервират петстепенно меню. Ако сте фенове на "удавената" в подправки и сосове храни, това няма да е вашето меню. 

Авиолиниите разчитат на натуралните вкусове и съставки, приготвени по щадящи ги начини като печене на грил без мазнина. Всичко се сервира върху ленени покривки и във фин порцелан. Снимка: Emirates
Emirates

От Emirates в бизнес класата сервират петстепенно меню. Ако сте фенове на "удавената" в подправки и сосове храни, това няма да е вашето меню.

Авиолиниите разчитат на натуралните вкусове и съставки, приготвени по щадящи ги начини като печене на грил без мазнина. Всичко се сервира върху ленени покривки и във фин порцелан.
 ANA All Nippon Airways 

Менюто на ANA е изготвено така, че да съдържа предложения както от традиционната японска кухня, така и от интернационалната. Част от него е топящо се в устата свинско, порции рамен и малки хапки, които в бизнес класа могат да бъдат поръчани по което и да е време на полета. 

За тези, които са на по-стриктна диета, също има достатъчно примамливи предложения. От ANA дори сервират красиво аранжирани "бенто" кутии за деца. Снимка: Instagram @ nihil_anth
ANA All Nippon Airways

Менюто на ANA е изготвено така, че да съдържа предложения както от традиционната японска кухня, така и от интернационалната. Част от него е топящо се в устата свинско, порции рамен и малки хапки, които в бизнес класа могат да бъдат поръчани по което и да е време на полета.

За тези, които са на по-стриктна диета, също има достатъчно примамливи предложения. От ANA дори сервират красиво аранжирани "бенто" кутии за деца.
 Etihad Airways 

При полет с бизнес класата на авиолиниите на Абу Даби можете да очаквате богат избор от блюда, вдъхновени от културата на бистрата, но поднесени по гурме начин.

И тук в основата са първокласните пресни съставки, а ако не сте особено гладни – винаги можете да заложите на горещо кафе и френски макарони. Друга екстра на борда са винените съветници, които ще ви препоръчат правилното вино според избора ви на храна. Снимка: Instagram @ etihadairways
Etihad Airways

При полет с бизнес класата на авиолиниите на Абу Даби можете да очаквате богат избор от блюда, вдъхновени от културата на бистрата, но поднесени по гурме начин.

И тук в основата са първокласните пресни съставки, а ако не сте особено гладни – винаги можете да заложите на горещо кафе и френски макарони. Друга екстра на борда са винените съветници, които ще ви препоръчат правилното вино според избора ви на храна.
 България ер 

От България ер също са в крак с тенденциите при кетъринга в бизнес класа. Този февруари те обновиха менюто си и вече имат предложения като сочни пилешки гърди с аромат на масло и гарнирани със спанак, крехки свински ноазети и гриловани филета върху императорски ориз. 

Към тях прибавят пресни зеленчуци, свежите салати и традиционни български специалитети като баница с масло и сирене. Предстои да бъде обновено и менюто за икономичната класа. Снимка: България ер
България ер

От България ер също са в крак с тенденциите при кетъринга в бизнес класа. Този февруари те обновиха менюто си и вече имат предложения като сочни пилешки гърди с аромат на масло и гарнирани със спанак, крехки свински ноазети и гриловани филета върху императорски ориз.

Към тях прибавят пресни зеленчуци, свежите салати и традиционни български специалитети като баница с масло и сирене. Предстои да бъде обновено и менюто за икономичната класа.
 България ер 

А това са част от ордьоврите, които България ер добави в менюто си – канапета със сирена, смокини и сьомга. Снимка: България ер
България ер

А това са част от ордьоврите, които България ер добави в менюто си – канапета със сирена, смокини и сьомга.
 Qantas 

Австралийският превозвач има претенциите да е „Най-високата австралийска винена изба“ и това не е случайно. А заедно с вина, наградени с медали, ще ви сервират  меню, измислено от Нийл Пери, който е водещ на кулинарно риалити в родната Австралия. Сред най-известните му творения е риба, поширана в кокосово мляко, и яйчени питки с подправки. Снимка: Instagram @ qantas
Qantas

Австралийският превозвач има претенциите да е „Най-високата австралийска винена изба“ и това не е случайно. А заедно с вина, наградени с медали, ще ви сервират меню, измислено от Нийл Пери, който е водещ на кулинарно риалити в родната Австралия. Сред най-известните му творения е риба, поширана в кокосово мляко, и яйчени питки с подправки.
 Austrian Airlines 

Вместо от прословути шеф-готвачи, менюто на Австрийските авиолинии е съставено от DO&CO – кетъринг компания, която гарантира за свежестта на продуктите си. 

Има огромен избор между неща, които са любими на всеки – пици, суши, бейгъли, а всичко може да бъде приготвено според вкуса на конкретния пасажер. Любителите на кофеина избират между 10 вида виенско кафе, предлагани от специална "летяща кафетерия". Снимка: Instagram @ austrian airlines
Austrian Airlines

Вместо от прословути шеф-готвачи, менюто на Австрийските авиолинии е съставено от DO&CO – кетъринг компания, която гарантира за свежестта на продуктите си.

Има огромен избор между неща, които са любими на всеки – пици, суши, бейгъли, а всичко може да бъде приготвено според вкуса на конкретния пасажер. Любителите на кофеина избират между 10 вида виенско кафе, предлагани от специална "летяща кафетерия".
 Cathay Pacific 

Централата на Cathay е в Хонгконг, но те са се опитали да създадат богато на интернационални предложения меню. Въпреки това азиатската кухня преобладава. 

А между ястията ще ви сервират традиционна китайска супа с нуудли, която да прочисти вкуса ви преди следващото хранене. Има и селекция от вина, включително и традиционни китайски сортове. Снимка: Instagram @ cathay pacific
Cathay Pacific

Централата на Cathay е в Хонгконг, но те са се опитали да създадат богато на интернационални предложения меню. Въпреки това азиатската кухня преобладава.

А между ястията ще ви сервират традиционна китайска супа с нуудли, която да прочисти вкуса ви преди следващото хранене. Има и селекция от вина, включително и традиционни китайски сортове.
 Qatar Airways 

Катарските авиолинии не пестят средства и усилия, когато стане въпрос за менюто им в бизнес класа. В съставянето му участват известни шеф-готвачи като Нобу Мацухиса, който има издадени четири книги за азиатската кухня, и Том Айкенс, водещ на кулинарно шоу във Великобритания. 

Сред предложенията са смесено барбекю по ирански, палачинки със спанак класически арабски мезета. Снимка: Instagram @ qatar airlines
Qatar Airways

Катарските авиолинии не пестят средства и усилия, когато стане въпрос за менюто им в бизнес класа. В съставянето му участват известни шеф-готвачи като Нобу Мацухиса, който има издадени четири книги за азиатската кухня, и Том Айкенс, водещ на кулинарно шоу във Великобритания.

Сред предложенията са смесено барбекю по ирански, палачинки със спанак класически арабски мезета.
 Turkish Airlines 

Листата от ястия на турските авиолинии се обновява периодично спрямо последите тенденции в света на кулинарията. Тяхната цел е преживяването на пътниците да се доближава максимално до това в истински класен ресторант. 

Това включва питие за "Добре дошли!" на борда, минимум две сервирания и внушителна селекция от ордьоври и супи, които представят турската кухня. Сервират се и блюда, които обикновено няма да видите в самолет като например шиш-кебап и пълнени патладжани. Снимка: Instagram @ turkish airlines
Turkish Airlines

Листата от ястия на турските авиолинии се обновява периодично спрямо последите тенденции в света на кулинарията. Тяхната цел е преживяването на пътниците да се доближава максимално до това в истински класен ресторант.

Това включва питие за "Добре дошли!" на борда, минимум две сервирания и внушителна селекция от ордьоври и супи, които представят турската кухня. Сервират се и блюда, които обикновено няма да видите в самолет като например шиш-кебап и пълнени патладжани.
 Oman Air 

Храната в Oman Air е смес от традиционна и модерна арабска кухня. Посрещането на борда е с арабско кафе и фурми, след което следват още по-впечатляващи блюда. Сред предложенията са печени меса, табуле, лахмаджун, пълнени зеленчуци. Между храненията се сервира кисело мляко с мента. Снимка: Instagram @ oman air
Oman Air

Храната в Oman Air е смес от традиционна и модерна арабска кухня. Посрещането на борда е с арабско кафе и фурми, след което следват още по-впечатляващи блюда. Сред предложенията са печени меса, табуле, лахмаджун, пълнени зеленчуци. Между храненията се сервира кисело мляко с мента.

Храната в самолета често има лоша репутация и мнозина са убедени, че това не е без основание.

Едно от първите неща, които авиолиниите правят, когато искат да оптимизират бюджетите си, е да одрежат безсмислените разходи за храна - така или иначе пътниците нямат избор, те са "пленени" за час-два или повече.

В последно време обаче храната придобива ново значение - и на земята, и във въздуха. Респективно самолетите полагат много повече усилия, за да впечатлят гостите си, особено тези в първа класа.

Веднъж слезли на земята, пътници говорят за две неща - едното е екипажът, а другото - храната.

Затова и авиокомпании инвестират обратно в менютата си. Силата на Инстраграм и снимките също никак не е за подценяване. В социалната мрежа има много профили, които снимат само храна в самолета.

Да пътуваш в бизнес класа в някои авиокомпании може и да е истинско гурме преживяване, което си заслужава да бъде снимано.

Красива жена в униформа с кокетна шапчица се приближава с поднос и сервира пред вас четиристепенно меню, приготвено по последните тенденции в кулинарията. Всичко е в изящни порцеланови съдове, а към ястието си поръчвате и любимата напитка - пълна нирвана. Чакате отнякъде да изскочи режисьор с клапа и да прекъсне идилията.

Добре дошли в бизнес класата, която не означава просто повече място за краката ви.

Преди няколко седмици и националният превозвач България Ер обяви, че изцяло обновява кетъринга в първа класа. Автор на новото меню е шеф Пламен Стамов, главен готвач в "Ред Канапе" и ресторант " Рапонги".

Концепцията е микс от най-доброто от българската и европейската кухня.

Свежи салати, традиционни български специалитети, в комбинация с гъши дроб и меса в билки, като всичко е съобразено със сезона и крайната дестинация.

В галерията горе ви предлагаме за малко да оставите снимките на котки и забавните клипове с кучета и да се отдадете на доза заслужен food porn.

Ето 10 от топ менютата, които ще ви сервират в бизнес класа, докато сте на няколко хиляди метра надморска височина.

 

Най-четените