Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кои са най-често срещаните храносмилателни проблеми и как да се справим с тях?

За наш голям късмет природата разполага с редица лечебни растения в помощ Снимка: Bigstock
За наш голям късмет природата разполага с редица лечебни растения в помощ

Потърсихме Магистър-фармацевт Венелин Георгиев, за да ни разкаже повече за често срещаните симптоми при храносмилателните заболявания, как да се храним, ако страдаме от проблеми с храносмилането, каква е превенцията и съществуват ли доказани и ефективни природни средства при храносмилателни проблеми - подуване, метеоризъм, тежест в стомаха...

Магистър-фармацевт Венелин Георгиев е със задълбочени познания и интереси в сферата на хранителните добавки, лечебните растения, фармацевтична ботаника, фармакогнозия, взаимодействия между храни, добавки и лекарства.

Притежава голям опит в консултирането на пациенти и клиенти за продукти и здравни проблеми.

  • 1 от всеки 4 човека страда от храносмилателни проблеми. На какво се дължи това, според Вас?

Редица фактори могат да доведат до храносмилателни проблеми.

Сред тях са лоша диета и хранителни избори, нездравословен начин на живот, стрес, хранене на крак, прием на някои лекарства, хронични заболявания. Не трябва да забравяме и нискокачествената храна, употребата на алкохол и тютюнопушенето.

  • Какви видове храносмилателни проблеми се срещат и каква е тяхната симптоматика?

Сред най-честите проблеми са запек, диария и газове. При тях често се среща болка, подуване и дискомфорт.

Много хора страдат и от киселини в стомаха. Те се асоциират с парене в хранопровода и зад гръдната кост, като оплакванията са най-често след хранене и в легнало положение. Нерядко може да се стига и до гадене и позиви за повръщане.

Когато споменаваме храносмилателни проблеми не бива да пропускаме и проблемите с жлъчката и черния дроб. Болка и възпаление в жлъчката засягат много хора, като се срещат предимно при жените.

Проблемите с черния дроб също са често срещани, но при тях невинаги могат да се усещат симптоми, а откриването им става предимно при рутинни прегледи и кръвни изследвания. Става дума за омазняване, токсични увреждания и възпаления вследствие на прекарани заболявания, прием на лекарства, алкохол и високомазнинна диета.

  • При какви храносмилателни смущения трябва да потърсим лекарска помощ?

Редно е да търсим лекарска помощ когато смущенията продължават повече от седмица или симптомите са силно изявени - болка, силно парене, повръщане.

Откриването на кръв или слуз в изпражненията е сигурен знак, че трябва незабавно да се потърси консултация с лекар. Същото се отнася и при загуба на тегло, редуване на запек с диария.

При бременност и в детска възраст отново е разумно да се консултираме с лекар преди да започнем самолечение.

  • Каква храна да приемаме, ако страдаме от храносмилателни проблеми? И каква да избягваме?

При храносмилателни проблеми е редно да се избягва силно пикантна и мазна храна - пържено, тлъсти меса, сметана. Това се отнася и за силно солени храни. Най-често жлъчните кризи възникват именно след прием на пикантна, мазна и солена храна.

При някои хора приемът на млечни продукти, най-вече на прясно мляко може да води до газове и диария. Не на всеки понасят и бобовите култури. Те са сред най-честите причинители на газове, подуване и болка в корема. Начинът на приготвяне е от основно значение, за да се избягват проблемите.

Задължително трябва да споменем и газираните напитки в това число. За дискомфорт и смущение в храносмилането допринасят и високопреработените храни, тестените изделия, високо съдържание на прости захари и различните подобрители в храните.

Желателно е да се приемат повече зеленчуци, плодове, фибри, храни в по-близко до естественото им състояние и по-малко преработени. Необходим е висок прием на течности, а алкохолът да е сведен до минимум.

  • Каква е превенцията на проблемите със стомаха и храносмилането?

На първо място това е да избягваме или поне да намалим приема на храните, които могат да предизвикват смущения в храносмилането. Същото се отнася и за алкохола и тютюнопушенето.

Желателно е да се приемат повече фибри и вода. Нещо, на което малко хора обръщат внимание, е да се храним бавно и да дъвчем повече. По този начин значително се облекчава работата на храносмилателната система.

Освен това така до мозъка стига сигнал за ситост от по-малко прието количество храна и се избягва преяждане.

  • Съществуват ли доказани и ефективни природни средства при храносмилателни проблеми - подуване, метеоризъм, тежест в стомаха...

За наш голям късмет природата разполага с редица лечебни растения в помощ при храносмилателни проблеми.

Успешно могат да се използват билки, които посредством стимулиране на двигателната и секреторна функция на различни части на храносмилателната система подпомагат храносмилането, улесняват изпразването на червата, действат апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително.

Други растения пък оказват спазмолитично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. По този начин успешно могат да се справят със симптоми като подуване, тежест, газове, запек, спазми и други неприятни усещания.

И нека не забравяме, че лечебните растения се характеризират с безопасност и добро съотношение полза-риск.

  • Кои са най-ефикасните билки срещу проблеми с храносмилането?

Лайката има силно изразено противовъзпалително и спазмолитично действие върху стомашно-чревния тракт. Оказва добро действие при болки, колики, спазми и раздразнение на лигавиците.

Копър, резене, кориандър традиционно се използват при газове и колики, включително и при бебета. Коренът от джинджифил подпомага секрецията на стомашен сок, действа газогонно и клинично доказано помага при гадене и повръщане, оказва и противовъзпалително действие.

Билки, които съдържат полизахариди, намират приложение при възпаления и раздразнения в стомаха. При контакт с вода те образуват нежен покривен слой, който защитава лигавиците и подпомага оздравяването. Такава билка например е ружата.

Освен това полизахаридите имат нежен омекчаващ ефект, който помага при запек, без да води до спазми.

  • Защо да предпочетем билкови екстракти? Какво е тяхното предимство?

Предимство на екстрактите е, че те представляват концентрирани извлеци от лечебните растения. По този начин се засилва търсеният ефект.

Освен това, чрез различни технологични процеси могат да се концентрират определени желани компоненти в тях и да се премахват други, за които се знае, че не оказват ефект, това са така наречените стандартизирани екстракти.

Високопречистени и стандартизирани екстракти с дефиниран химичен състав винаги са за предпочитане.

  • На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти. Как да се ориентираме кои са качествени?

Както стана ясно, за предпочитане е да търсим такива, в които лечебните растения са включени под формата на екстракти. Това гарантира по-силен ефект от такива, в които билките са стрити под формата на прах.

Не без значение е фирмата производител. От съществено значение е спазването на Добра производствена практика, гарантиран произход на суровини, сертификати за GMO.

Nature's Way е сред компаниите, които предоставят именно такова гарантирано качество и високи стандарти.

Гастритикс на Nature's Way е билкова формула, с доказани ползи при образуване и отделяне на газове, подут корем, стомашни киселини, гастрит, синдром на раздразненото дебело черво, нарушено храносмилане.

Съдържа екстракти от 6 билки, познати от древността в природната медицина: семена от копър, джинджифил, див ям, червен бряст, лайка, медицинска ружа.

Търсете Гастритикс на Nature's Way в аптеките или онлайн на revita.bg

 

Най-четените