Задават се страхотни модели 4х4

Следващите три години се очертават като доста успешни за автомобилните производители, присъстващи на пазара на SUV модели и кросоувъри, но конкуренцията там ще става все по-сериозна - както при най-достъпните, така и при най-скъпите автомобили.

Задвижването 4х4, макар и не постоянно налично, както и не винаги необходимо, вече не се приема като екзотика в оборудването дори на луксозни возила, така че дори и най-лъскавите кросоувъри притежават някакви способности за офроуд придвижване. Което понякога не вълнува собствениците им.

Интересът към автомобилите с повишена проходимост не намалява, а компаниите предлагат все повече и повече варианти на тези модели. И вече е факт навлизането на този пазар на марки, които доскоро се асоциираха със съвсем друг тип автомобили. Примерът с Porsche и Cayenne е успешен, но съвсем скоро германската марка ще трябва да се бори срещу Lamborghini и Jaguar.

Да видим обаче с какво ще ни зарадва пазарът на SUV модели в близко бъдеще.

Jaguar F-Pace

Публиката вече видя F-Pace, като това важи и за посетителите на автомобилния салон в София тази есен. След поредица шпионски снимки и тийзъри от страна на Jaguar, пазарната премиера на модела е съвсем близо - през пролетта на следващата година. Гамата двигатели включва 2-литров 4-цилиндров дизел, по-мощен дизелов V6 и топ версията - 3-литров бензинов V6 с турбокомпресор. Въпреки, че F-Pace ще се предлага със задвижване 4х4, акцентът при създаването му е бил поведението на пътя и стегнатото управление. Все пак, в Land Rover се справят достатъчно добре и сами в офроуда.

Alfa Romeo

След дебюта на Giulia на автомобилното изложение във Франкфурт, бъдещето на Alfa Romeo вече изглежда по-ясно. След около година трябва да очакваме дебюта и на първия SUV модел на марката, който ще е по размери пряк съперник на Audi Q5.

Много е вероятно италианският SUV да ползва някои дизайнерски решения от спортния модел 4С, а двигателната гама ще включва и бензинов V6 с турбо и мощност над 500 конски сили.

Skoda

Skoda постигна впечатляващи успехи с Yeti, а през 2017 ще представи на пазара по-голям SUV модел със седем места. Много е вероятно чешкият SUV да прилича на комби версията на Superb, което ще е отлично решение. Масовата версия на модела ще е с пет места, а моторната гама с бензинови и дизелови мотори ще бъде заета директно от флагмана Superb.

Rolls-Royce Cullinan

Най-луксозният SUV автомобил в историята, дело на Rolls-Royce, трябва да се появи през 2018. От Cullinan се очаква да засенчи Bentley Bentayga и Lamborghini Urus. Очаквайте черти, сходни с тези на Phantom, както и двигател V12 под капака.

Tesla Model X

Model X вече е факт и гамата електрически автомобили на Tesla продължава да расте. Версията P90D ще зарадва собствениците си с мощност почти 800 конски сили и ще е най-бързият SUV в света. От Tesla твърдят, че Model X има пробег 400 километра с едно зареждане, което е най-важната характеристика на електромобилите.

SEAT

SEAT планира да се включи в битката на SUV моделите в средния клас, където модата задава Nissan Qashqai. Първият SUV на марката ще е с по-скромни размери от концепта 20v20, който SEAT показа в Женева, но дизайнът на предницата му ще е почти същият. Моделът ще дели моторната си гама с VW Tiguan, което означава присъствие на 2-литров турбо дизел (да, моторът, вкарал VW в дизеловия скандал) и 1,4-литров бензинов турбо двигател.

Lamborghini Urus

Това не е първото упражнение на Lamborghini при високопроходимите автомобили, но моделът се чака с огромно нетърпение. Предницата ще повтаря формите на Aventador, а профилът на модела ще е като на купе. Най-вероятно това ще е първият хибриден plug-in хибрид в историята на марката. Концептът Asterion беше показан с V10 мотор, работещ с два електромотора и обща мощност 900 конски сили.

Citroen Grand Cactus

В Citroen работят усилено по по-голяма версия на C4 Cactus, а концептът Aircross, показан през април в Пекин, подсказа какво да очакваме. Т.нар Grand Cactus ще е съперник на Nissan X-Trail и ще е първият plug-in хибрид на френската марка.

Land Rover Discovery

Петото поколение на Discovery ще се появи през 2017 и ще е насочено към клиентите на Audi Q7 и Volvo XC90. Дизайнът му ще е близък до този на по-малкия Discovery Sport. Ще има хибридна версия, а гамата мотори ще включва 4-цилиндровия дизел Ingenium, както и бензинови двигатели.

Новините

Най-четените