Списъкът ми е много по-добър от списъка ти

Изглежда Иван Гарелов е онази консесусна и универсална фигура, която наричаме „Обединител на нацията". Достатъчно е да погледнем публикувания онзи ден списък на интелектуалци, които го подкрепят за шеф на Националната телевизия.

В него ще видим, ако не цялата нация, то поне нейния цвят - и лявото, и дясното; и града, и селото; и науката, и изкуството... Там начело, разбира се, са вечните академици Антон Дончев, Светлин Русев и Благовест Сендов. Там са интелектуалци от калибъра на Божидар Димитров, Андрей Пантев и Вежди Рашидов.

Там са генералите Димо Гяуров и Богомил Бонев, художниците Георги Чапкънов и Сули Сеферов, учените Борислав Цеков и Димитър Луджев, певците Тони Димитрова и Орлин Горанов, журналистите Виза Недялкова и Джими Найденов, Тошо Тошев и Явор Дачков, Велислава Дърева и Милен Цветков.

Там е рицарят на печалния образ Иван Кулеков - не един, а цели два пъти под №№ 45 и 63. Там е гръцката синдикалистка Костадинка Кунева. Там е даже и Емил Кошлуков, който също е кандидат за „Сан Стефано" 29 и като такъв - конкурент на Гарелов.

Цялата вселена в една капка вода!

Тук и само тук рамо до рамо застават Иво Беров и Петър Волгин, Агент Тенев и арабистът Чуков, Мартин Карбовски и Александър Симов, Валерия Велева, Любослава Русева, Петьо Блъсков и Светослава Рудолф (бивша Тадаръкова). Всички те обединени от каузата „Гарелов".

Но в случая имената на конкретните интелектуалци нямат никакво значение. Дори недейте да ги четете. Важен е принципът.

Какво значи да си интелектуалец? Каква е тежестта на интелектуалческата подкрепа? Изглежда всички са съгласни, че „интелектуалците" са хора от друго тесто, специални хора. Хора със заслуги, които ни изпълват с възхищение. Авторитети, чието мнение е способно да влияе на нашето.

Авторитети, чиито кариери в повечето случаи са направени, започнати или наследени във времената на Тодор Живков - времена на строго контролирана културна среда и централизирано производство на знаменитости. Ако всички те се съберат и се обявят ЗА нещо, много трябва да си помислиш, преди да се изкажеш ПРОТИВ.

Това е стар рекламен трик: „Азис се бърше с тази и тази тоалетна хартия, значи ще се бърша и аз!". Човекът е шимпанзе и над 90% от изборите и решенията му са подражателни:

- Брееей, Антон Дончев е за Гарелов. Тц, тц, тц... Явно това не е случайно, явно Гарелов е нашият човек!

- Но кой е Антон Дончев?

- Как кой! Романът „Време разделно"!

- Ти чел ли си го?

- Не.

Тук трябва да призная, че не ми стана съвсем ясно на кого говорят интелектуалците от списъка на Гарелов. Може да говорят на нас, обикновените хора, и да ни казват: „Ние сме вашият ум и вашето сърце. Гледайте какво избираме ние и правете като нас!".

Но може да говорят и на институциите, в частност на СЕМ: „Ние сме цветът на нацията, ние сме нейните говорители. Каквото казваме, казваме го от името на народа, защото изразяваме неговата воля!". И в двата случая на интелектуалците от списъка се гледа като на някаква тежка артилерия, която ще дойде и ще оправи нещата. Дори част от самите тях да не подозират в какво са замесени.

Такъв ще да е бил потокът на мисълта у Иван Гарелов, когато е организирал тази класическа PR акция. Но защо? Какво печели?

Прегледах регламента на конкурса и той не изисква подкрепа от интелектуалци. Изисква наличие на опит в електронни медии (вероятно все едно какъв), петгодишен трудов стаж в телевизия (вероятно все едно коя) и декларация (NB! - не договор или трудова книжка, а декларация) за тригодишен опит на някаква мениджърска позиция.

Разбира се, най-важното е кандидатът да представи „Концепция за развитието на обществената телевизия". За списъци с имената на подкрепящи интелектуалци нищо не се споменава.

Несправедливо е. Несправедливо е трудът на Гарелов и имената на подкрепилите го политици, журналисти, музиканти, художници, генерали и академици да отидат залудо.

Предлагам от днес нататък списъците с подкрепящи интелектуалци да бъдат официална част от комплекта на конкурсните документи за всякакви длъжности, обществени поръчки, политически позиции, сгради, паметници и всякакви други пърформанси.

Ще има ранкинг (какви думи знам само, а!) за оценка на кандидатите както следва: досегашен опит на съответното поприще - 20% тежест при оценяване; творческо-управленска концепция - 20% тежест; списък с подкрепящи интелектуалци - 60%.

Така всеки, подкрепен от видни общественици, звезди и VIP-ове, ще има шанс да победи.

При равен брой точки се гледа онзи списък, който е по-дълъг и в който има повече академици и генерали, като придобиването на съответните титли преди 1989 г. е предимство.

Разбира се, не всеки ще може да се подписва в подобни петиции, защото иначе къде ще му излезе краят? Ако подкрепящият списък от интелектуалци стане повсеместен официален конкурсен документ, то и „интелектуалец" ще се превърне в официално присъждан статут. Ще се въведе дефиниция, която ще гласи горе-долу следното: „Интелектуалецът е известен човек, за когото сме чули от трети лица, че е принципно заслужил и неговото мнение е ценно".

Ще има специална комисия, която да стандартизира интелектуалците според тяхната популярност и само така те ще мога да се подписват в петиции за едно или друго нещо. Така ще се образува един голям регистър с имената на видни общественици и ако някой търси подкрепа, просто ще трябва да ги прозвъни и да ги пита навити ли са да се подпишат. До няколко месеца Министерство на финансите ще въведе и съответните държавни такси. Тогава усилията на хора като г-н Гарелов няма да отиват напразно, а пък органи като СЕМ няма да се чудят как да се съобразят с мнението на интелектуалците, при положение че нямат никакво формално основание.

Ето тези работи искам да предложа. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

#1 DogWoman 01.08.2017 в 20:20:51

Отлично казано!

#2 Уточнител 01.08.2017 в 20:30:15

Както винаги, Сула е кратък и ясен, като истински римлянин. Нямам какво да добавя.

#4 dedo adji 02.08.2017 в 09:44:17

Подкрепям. Само не схващам каква работа имат генерали и журналисти между интелектуалците. Тогава защо липсват Слави, Николета и Азис? А и на Сендов интелектът е съмнителен, щом от първокласен математик избра да стане третокласен политик.

#5 Winora 02.08.2017 в 10:17:50

Много ми е интересно, дали, ако възложат на нашия Сула да напише концепция за възстановяването и развитието на Картаген, последното й изречение ще бъде същото?

#6 Оби Уан 02.08.2017 в 14:03:15

Брей, за няколко дни втора статия за Гарелов... За другите кандидати нищо! Това или е част от ПР-а или май по-скоро обратното - евентуален избор на Гарелов ще обърка нечии сметки...

#7 Виктория Пенелопова 07 02.08.2017 в 14:27:43

Тези хорица, подкрепителите, са толкова отвратителни! Всеки с дребните си сметчици и дълги списъци с желания, ако техният човек стане. Обещавано е на едро и продажните каракуди кълвят ли, кълвят. Какви интелектуалци, какви 5 лева! Това е сбирщайн от наглеци, които дори не се стараят да обяснят поведението си. Защото не им пука, те си живеят в собсвения, измислен свят на интриги и ВИП-ове. Нима някой, който има чест, може да застане до Богомил Бонев, до Тошо Тошев, до Валерия Велева?? Нима някой, който има достойнство може да се подпише под кандидатура на ДС?? За БНТ плащаме всички ние. Вкл. заплатата на бъдещия директор. А те ни се подиграват.

#8 dedo adji 02.08.2017 в 14:51:08

Победке, гарелов не ми е по-симпатичен отколкото на теб, а с имената, които цитираш не ща да си цапам клавиатурата. Но в списъка има и стойностни мъже, макар и много малко малцинство. Но и най-мъдрият си е малко прост. Защо са се включили, те си знаят, а може и някои да не знаят, че са в списъка, и това не е изключено.

#9 stoy 02.08.2017 в 18:45:51

Поредният добър текст на Стамболов, моите почитания.

#10 Dox 02.08.2017 в 19:18:43

Не мога да разбера какво толкова сте се разревали, че група хора, наречени от автора "интелектуалци" изразили някаква подкрепа за някого си. Защо? Забранено ли е? И нали съгласно регламента, тази подкрепа не би следвало да повлияе на оценката за избор на шеф. Предполага се, че членовете на комисията имат глави на раменете си. А, виж, тук може и да бъркам. Може пък да нямат. Не съм фен на Гарелов и никога не съм го смятал за велик журналист. Но знае ли някой - на този пост пък може да се окаже успешен. Забелязал съм, че има или невероятен усет или предварителна информация от първа ръка, накъде ще задуха вятъра. За това, поне по отношение на политкоректността не би следвало да имаме притеснения.

#11 Виктория Пенелопова 07 02.08.2017 в 21:49:05

Здравей Дедо, моля, би ли посочил "достойните мъже" в списъка на Гарелов?

#12 dedo adji 02.08.2017 в 22:17:38

Здравей, Победке, ти си ми слабост и не мога да ти откажа. Каво ще каж - Костадинка Куневаеш за Антон Дончев, Андрей Пантев и Божидар Димитров. За Божидар знам, ще кажеш, че е бил агент на ДС, той не го крие човекът. Пантев е фурнаджийска лопата, което не му пречи да е много умен мъж и умерен патриот. Към достойните мъже бих добавил и една достойна жена Костадинка Кунева. Нямам данни за нея, но каквато ще да е, е защитавала българи в Гърция, и явно доста упорито и успешно, че да я залеят с киселина. С цялото си уважение към тия хора, не ги подкрепям за Гарелов, но и не знам кой би бил по-добър от него. Предложи ти някой, аз телевизия гледам 1 час на ден, и рядко БНТ.

#13 dedo adji 02.08.2017 в 22:20:45

П.П. Победке, нещо съм се огелпил и се е получила галимация във втория ред, но ти си интелигентна булка и ще се ориентираш. Ако имаш желание да четеш, де.

#14 dedo adji 03.08.2017 в 00:55:19

БНТ ги уважавам, че не излъчват турски сериали и рекламите им са кратки, колкото да се изпикаеш.

Новините

Най-четените