Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Авокадото и как да го превърнем в лек и здравословен шоколадов мус

Рецептата на Гордън Рамзи за неустоим диетичен десерт Снимка: iStock
Рецептата на Гордън Рамзи за неустоим диетичен десерт

Гордън Рамзи има десетки рецепти за десерти.

Сред тях попадат лепкав карамелен пудинг, коледна шоколадова бомба, малини в домашно многолистно тесто и още, и още, и още. Само че колкото и изкусителни да звучат тези десерти, те никак не се вписват в понятия като "диетичен" и "здравословен".

Оказва се, че шеф-готвач Рамзи е насреща и с една гениално проста идея за диетичен и много шоколадов мус.

Тук за основа се използва първият приятел на здравословното хранене - авокадото.

Този плод отдавна вече не е екзотичен за нас и го влагаме в какво ли не - на тост, в салати, в дипове като гуакамолето или пък го запичаме с яйца, бекон и подправки.

Плюсовете на авокадото са неизброими, но най-важното е, че то търпи импровизации с вкусовете и че е чудесен продукт и за сладкиши.

Снимка: iStock

Плодът има мека, кремообразна структура, която е подходяща за мусове и пудинги.

Най-базовата рецепта, която Рамзи предлага, съдържа:

  • 2 големи много добре узрели авокадо
  • 3-4 чаени лъжици мед
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт (или пакетче ванилия)
  • 50 грама хубаво какао на прах

Начин на приготвяне:

Мусът може да се приготви в блендер, но ако авокадото е добре узряло, може да се намачка и с вилица.

В купата на блендера или в дълбока купа първо се мачка авокадото и после се прибавя медът лъжица по лъжица. Прибавя се лъжица мед и се бърка, докато се усвои добре, след което се добавя още една лъжица.

е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.

Ако искаме по-сладък мус, можем да прибавим и още мед, а ако сме на диета, която изключва въглехидратите, използваме подсладители като стевия, ксилитол, еритритол или малко сироп от агаве.

След като сместа от авокадо и мед е напълно хомогенна, добавяме и какаото, разпределяме в десертни чаши и прибираме шоколадовия мус в хладилника поне за няколко часа, за да стегне и да се сгъсти.

Към десерта може да се прибави щипка сол, която да подсили вкуса на какаото, както и други екстракти, например от ром, кокос или горски плодове.

Малко течна сметана, прясно или ядково мляко пък ще направи муса още по-въздушен и пухкав, ако режимът ни позволява подобни продукти.

---

Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.

 

Най-четените