Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пикникът като здравословно кулинарно угощение с тези пет идеи

Вкусни ястия за излета, които са хем лесни за хапване, хем приготвени с мисъл за добрата ви фигура Снимка: iStock
Вкусни ястия за излета, които са хем лесни за хапване, хем приготвени с мисъл за добрата ви фигура

В топлото и приятно време едно от най-големите уикенд удоволствия е да разпънеш някъде одеялото за пикник, за предпочитане сред много зеленина и природни красоти.

Често обаче храната за това иначе прекрасно малко бягство от градската суматоха се свързва с поизсъхнали сандвичи, колбаси и куп пакетирани чудеса на хранителната индустрия. Всеки се притеснява да не сложи в кошницата или раницата си нещо, което цапа и е неудобно за ядене без прибори, затова обикновено залагаме на не особено апетитни храни.

А пикникът може да се превърне в истинско кулинарно угощение, при това здравословно.

Необходима е само доза изобретателност, за да приготвите вкусни ястия за излета, които ще са хем лесни за хапване дори и само с ръце, хем ще са приготвени с мисъл за добрата ви фигура и перфектна форма.

Предложенията ще са от нас, а изпълнението - от вас. Ето няколко идеи:

Влез във форма с нас!

Този текст е част от Get in Shape Vol.2 - второто издание на инициативата на Webcafe.bg, с която искаме да ви мотивираме да спортувате повече и да водите по-здравословен живот.  Партньори на инициативата са:

Next Level Fitness Club, Asics, DEVIN Минерална, ABOPHARMA, Кройтерхоф Спорт, Спорт Тото

Пролетни рулца

Те са ни познати предимно от китайските ресторанти, но са лесни за приготвяне и в домашни условия и разполагат с две неоспорими предимства - хапват се с пръсти и можете да импровизирате със съставките.

Единственият задължителен продукт е оризова хартия за готвене, която вече има във всички по-големи супермаркети, както и в специализираните магазини за екзотични храни.

За да са здравословни рулцата, решаваме да не ги пържим, а да ги хапваме сурови, само леко накисваме оризовата хартия в топла вода, за да е лесна за прегъване. Пълнежът може да всякакъв, но в сезона на изобилието от пресни зеленчуци избираме краставици на ивици и резенчета авокадо за по-плътен вкус.

Ако все пак искате да добавите и месо - пилешкото и пуешкото, отново на резенчета, са чудесен вариант.

"Дяволски" яйца

Снимка: Pixabay

Зад това наименование се крие едно страшно вкусно и нискокалорично мезе, което става и за пикник. Необходими са ви продукти, които се намират във всеки хладилник - яйца, лъжичка горчица, малко крема сирене или друг вид меко сирене, което е лесно за намачкване с вилица.

Твърдо сварените яйца разполовявате и вадите жълтъците, които разбърквате с горчицата, сиренето и подправки на вкус. За да са истински "дяволски" яйцата, слагате лют пипер или чили, а защо не и малко табаско или друг пикантен сос. Пълните белтъците със сместа и сте готови.

Фритата

Снимка: Pixabay

И докато сме на вълна яйца - още една рецепта, която е хем елементарна за изпълнение, хем невероятно вкусна, хем и лесна за пренасяне и ядене без прибори. Фритата е италианското тълкувание на омлета, към което са добавени зеленчуци, колбаси и сирена, докато се получи една богата кулинарна фантазия.

Тъй като се придържаме към идеята хапването да е и здравословно, препоръчваме ви да се придържате към добавки като филе, шунка, пилешко месо, чушки, маслини. Не е необходимо напълно да се лишавате от сирената - по-нискокалорични са моцарела, пармезан и чедар.

Самото приготвяне е бързо и лесно - разбърквате добре всичко в голяма купа и изсипвате в леко намаслен тиган. Изчакайте фритатата да се запече хубаво от едната страна, след което обръщате и повтаряте упражнението и от другата.

Този италиански омлет можете да нарежете на триъгълници или на хапки и да пренесете до мястото, на което ще е пикника.

Кюфтенца

Снимка: Pixabay

Трябва си и нещо за любителите на месото, а какво по-хубаво от малки, сочни кюфтенца, които се ядат на една хапка? За да са здравословни, вземете кайма от немазно свинско месо или кайма от пилешко, която да омесите с любимите си подправки - пипер, кимион, чубрица, а защо не и малко риган или розмарин за повече свежест.

Оформяте кюфтенцата с добре намокрени ръце, подреждате в широка плоска тава и ги пращате във фурната на 180 градуса, докато придобият приятен апетитен загар.

Освен че не са ви необходими нож и вилица, хубавото на тези месни хапки е, че можете да експериментирате с подправките, а на пикника да вземете със себе си и някоя любима добавка в бурканче - кетчуп, горчица, барбекю сос или друго.

Шишчета от скариди и морски дарове

Снимка: iStock

Дребните скариди, които се продават замразени в пликове и са съвсем достъпни, са идеални за това пикник предложение. Освен това са здравословни, нискокалорични и не съдържат почти никакви мазнини. Нямат нужда от дълго размразяване или готвене - просто ги залейте с вряла вода и ги отцедете старателно.

След това ги нанизвате на шишчета, като можете да редувате с рулца от раци, разнообразни зеленчуци или дори плодове. Скаридите си вървят прекрасно със сладки плодове като пъпеш, праскова и ананас.

А на пикника си хапвате тези шишчета без никакви угризения, че можете да прекалите с калориите и да нарушите режима си на хранене.

Е, подготвихте ли вече кошницата за пикник, одеялото и доброто настроение?

 

Най-четените