И аз там бях, и бира пих

Пищни сервитьорки разнасят халби бира, наденици и пържени картофи из дълги, гъстонаселени маси. Във въздуха се носи аромат на хмел и скара, наоколо обикалят веселяци с баварски носии. Глъч и музика отвсякъде. Така започват повечето разкази за Октоберфест, чието издание за тази година приключи вчера в Бавария, за пореден, 202-и път.

Прочутият Октоберфест, най-масовият народен празник и най-голямата бирена вакханалия в света, този път привлече половин милион по-малко посетители в покрайнините на Мюнхен.

Равносметката: 6.4 милиона души са погълнали 6.9 милиона литра пиво от 22 септември до вчера, когато празникът бе тържествено закрит. Причината вероятно е в цената на бирата - до 9.5 евро за литър, колкото струва пивото в специалната за фестивала халба.

"Октоберфест приключи. Беше прекрасен празник, както винаги, но времето беше колебливо. Много дъжд и ниски температури попречиха на веселието да се изнесе извън шатрите", разказва Марк Занзиг в блога си. Като истински фен, той очаква с нетърпение следващото издание на бирфеста.

Въпреки неуспеха за нов рекорд, организаторите отчитат успешен фестивал. По традиция всичко започва с ритуално "пукане" на буре с бира и завършва от две седмици до 16 дни по-късно с топовни салюти.

Освен специално приготвена бира с носталгична нотка към вкусовете от миналото, посетителите могат да опитат и традиционни немския ястия от месо, картофи и сирена.

Миналата година 7.5 милиона любители на бирата и вурстчетата са се веселили на Октоберфест.

#1 Borracho 08.10.2012 в 14:34:04

Аз лично не го разбирам тва. Сигурно е било супер яко до преди да се комерсиализира зверски в последните години. 9.5 евро за литър бира си е висока цена, особено когато става дума за събитие от което бирата е основната част! Да беше някаква непопулярна екстра - да искат повече пари, ами то за бира?!?! Наденичките и те сигурно ще са по 10тина евро чинийката. Значи за един фен на бирата и наденичките едно едноседмично изкарване на Октоберфест ще стъпи на около 1000 евро поне (все пак и квартира нали някаква трябва да има да спи по 4-5 часа).

#2 fALLEN 08.10.2012 в 15:38:55

мда, бил съм 1-2 пъти, яка скъпотия е, и е така от много години, не е от скоро. общо взето за да ядеш най-мизерните и селски храни и да пиеш бира, които тука биха ти излезли не повече от 5-10 лв. и то на морето, например, трябва да се бръкнеш едно 50-100 евро, все едно си бил на скъп суши ресторант. и аз не го разбирам това...

#3 Fedar 08.10.2012 в 22:18:57

Съгласен съм с предходните мнения. В Германия в почти всеки град организират Октоберфест, въпреки че оригинала си е в Мюнхен. Препоръчвам да се отиде на Октоберфест в някой средно-голям град - там може да се усети истинския и неподправен от комерса и парите дух на германския празник.

#4 pueblo 09.10.2012 в 01:51:50

няма по селско нещо,от наливане с бира! независимо къде се случва....а колкото до цената-смешни сте ! като не ви се плаща 9 евро за кило- поркайте в хоремага

#5 Aaauaa 09.10.2012 в 13:39:19

Е, ами това си е техен празник. Събират се, напиват се, слушат си тяхния вариант на чалгата... Иначе хубава бира се пие навсякъде. Традицията вече и самите немци са я позабравили, карат си по инерция.

#7 Тошко от Габрово 09.10.2012 в 22:31:56

Един път съм ходил и повече не стъпвам. И аз не усетих как оставих 60-ина евра на феста и в крайна сметка се прибрах почти трезвен. Пълно е с народ дето се блъска, надвикват се на различни езици и прочие. Някакъв го бяха били, влизаха линейки. Моите хазяи НЕ УМЕЯТ ДА ПРАЗНУВАТ. За прословутия карнавал в Кьолн да не говорим. И там всичко опира до безпаметно отряскване още от седем сутринта и слушане на немски шлагери (както бяха казали, тяхната си чалга).

Новините

Най-четените