Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Нещо традиционно, нещо веган, нещо на грил

Гриловането е още по-приятно и лесно, когато насреща е електрическият грил AENO EG1 Снимка: Aeno
Гриловането е още по-приятно и лесно, когато насреща е електрическият грил AENO EG1

Времето навън става все по-капризно, не мислите ли?

А в същото време небцето не пита кой сезон е и все си мечтае за вкусни и приятно обагрени "на решетка" изкушения на грил. Пък ако е възможно и да носят вкуса от едно време, когато мама или баба се въртяха около скарата...

Спокойно, тези рецепти все още обикалят из старите тефтери и с удоволствие ще ги споделим с вас, защото знаем защо грилът винаги предизвиква сериозно слюноотделяне - той осигурява апетитна коричка, докато в същото време запазва соковете на продуктите.

Именно затова месо, шишчета, скара и зеленчуци са една перфектна последователност от хрупкавост, сочност и експлозия от вкусове.

Гриловането е още по-приятно и лесно, когато няма нужда да напускаме удобството на кухнята си, защото насреща вече е електрическият грил AENO EG1 - много вкус срещу минимум усилия.

Снимка: Aeno

И понеже вече споменахме старите тефтери и рецептите на мама и баба, ще ви покажем как да изпробвате грила първо с вечните български класики - кюфтетата и кебапчетата такива, каквито няма как да ги хапнете никъде извън дома си.

Може сега да кажете, че тези мили на сърцето на всеки ни рецепти са прости и няма нужда да ви учим как да ги приготвите. Ще побързаме да възразим, първо защото кюфтетата и кебапчетата си имат своите тънкости и майсторлък, които с радост ще споделим.

И второ, защото преди не е имало толкова умел помощник в грила като AENO EG1.

Оттук нататък тайните са две - хубаво месо и лед.

Необходимите продукти за най-хубавите кюфтета и кебапчета са:

  • 1 кг. мляно месо смес - телешко и свинско (не готова кайма)
  • Чаена лъжичка сол
  • Чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
  • Чаена лъжичка сода
  • 4-5 кубчета лед
  • За кюфтетата трябват и накълцан лук, магданоз щипка червен пипер. За кебапчетата - кимион.

Начин на приготвяне:

Първо омесваме много добре със солта, пипера и содата. Добавя се едно кубче лед и отново се меси, докато не се усвои. Така процедираме, докато не се получи еластична, лесна за работа с ръце смес, която почти не лепне по ръцете.

Именно това дълго месене в комбинация с леда ще накарат месото да се отпусне и да остане стегнато и сочно при печене. Прибира се в хладилни поне за 30 минути, най-добре за няколко часа.

После разделяме на две и се я подправяме по двата вече споменати начина - като за кюфтета и като за кебапчета.

Няма време за губене - грилът AENO EG1 загрява само за две минути със своите 2000 вата мощност, като температурата, на която сме го настроили е 210 градуса от възможни 230.

Снимка: Aeno

Оформяме кюфтета и кебапчета и ги подреждаме върху една от оребрените плочи на грила (всяка от двете плочи в комплекта на AENO EG1 е с две лица - оребрено и с гладка повърхност).

Печем от една страна около 3-4 минути, като няма никаква нужда да обръщаме непрекъснато - грилът AENO EG1 е достатъчно мощен и в същото време е с незалепващи плочи, които позволяват да готвим без притеснения от досадно търкане впоследствие.

Готовите кебапчета и кюфтета се прибират в съд с капак, за да се запазят топли и вкусни.

Вече имаме възможно най-ароматните и съблазнителни кюфтета и кебапчета, само че не бива да пренебрегваме веганите и онези, които предпочитат временно да не хапват месо.

Затова ще ви издадем и рецептата за зеленчуци на грил, на които никой не може да устои.

Необходимите продукти са:

  • Една връзка аспержи
  • Няколко по-малки и крехки моркова - на ивици
  • Две тиквички - на ивици
  • Няколко чушки - на ивици
  • По желание - патладжан, лук, гъби, домат

Начин на приготвяне:

Нарязаните зеленчуци изсипваме в дълбока купа и заливаме със струйка зехтин, супена лъжица мед, супена лъжица балсамов оцет, сол, пипер и подправки по избор - магданоз, риган, босилек, розмарин. Разбъркваме добре и оставаме съвсем малко, за да поемат зеленчуците подправките.

Намаляваме грила AENO EG1 на 180 градуса. Това се случва лесно с бутоните за контрол на температурата, а LED дисплеят прецизно показва както температурата, така и режима на грила.

Повърхността му е достатъчна, за да изпечем цялото количество зеленчуци наведнъж, като можем да използваме оребрената част на плочата за красиви шарки или гладката част за по-карамелизиран резултат.

И в при двете рецепти не добавяме мазнина, защото с този грил тя е излишна и готвенето с него е по-здравословно и по-нискокалорично.

Грилът AENO EG1 предлага общо три опции - готвене само отдолу, само отгоре и от двете страни, което гарантира невероятни стекове, риба, пърленки и още много други.

Снимка: Aeno

На плоската страна на плочите пък стават идеални палачинки, яйца, омлети, хрупкав бекон, картофки. Функцията за горно и долно печене веднага ни подсеща за съвършените бургери, изискани клуб-сандвичи, ароматни скариди и други морски изкушения.

Всъщност, само един поглед към AENO EG1 е достатъчен, за да освободим кулинарната си фантазия.

Снимка: Aeno

Колкото до почистването на грила, дори след описаната кулинарна фиеста от кебапчета, кюфтета, зеленчуци на грил и други грил-идеи, то си остава елементарно. Плочите се почистват с лекота под течаща вода. Миялна? Няма никакъв проблем!

И тъй като грилът AENO EG1 няма механични бутони, почистването на останалите елементи също е повече от лесно.

За да остане само насладата от вкусната храна и нищо друго.

 

Най-четените