Пицата има незавидната слава на враг номер едно на талията.
С дебела коричка, тонове сирене и пеперони, често поръчана готова, а не домашна, пицата е калорийна бомба по две причини - съставките ѝ не просто са нездравословни, но и когато ядем пица, изяждаме много - тя съдържа доста сол и мазнини, които карат човек да погълне още едно, и още едно, и още едно парче.
Реално обаче в класическите съставки на класическа пица няма нищо кой знае колко лошо - тесто (нека не демонизираме чак толкова въглехидратите), сирене и домати.
Всичко опира до количеството и качеството на продуктите, а сосовете, топингите и множеството добавки задават нездравословния тон.
И понеже - за ужас на италианците, пица може да се направи от всичко и крайният резултат пак да има не по-малко добър вкус, самото естество на тази любима храна дава възможност за развихряне на фантазията и напълно здравословно преобразяване.
Тук предлагаме 5 рецепти за алтернативи, които хем ще дадат усещането за пица, хем няма да доведат до гузна съвест и допълнителни часове в тренировки.
Безглутенова пица
Да влезем във форма заедно!
Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape 4 - инициативата, с която искаме да те мотивираме да водиш по-активен и здравословен живот. В това начинание ни партнират:
Продукти:
- 2 чаши брашно от нахут
- 2 супени лъжици смляно ленено семе
- Сол
- Зехтин
- 1 ¾ чаши вода
- 1 чаша доматен сос
- 1 чаша настъргано сирене
- Резени домати, тиквичка и гъби
- Листа босилек
Начин на приготвяне:
Смесете брашното от нахут, лененото семе и солта. Бавно добавете водата и зехтина и бъркайте добре, докато стане еднородна смес, подобна на хумус. Оставете да почине за 10-тина минути. Сложете върху хартия за печене в тавичка и разнесете с лъжица.
Печете на 175 градуса, докато водата се изпари и тестото покафенее. Извадете и сложете доматения сос, зеленчуците и сиренето и печете, докато то се разтопи.
Пълнозърнеста барбекю пица
Продукти:
- 250 грама пълнозърнесто брашно
- 1 чаена лъжица инстантна мая
- 2 супени лъжици олио
- 3 сладки чушки
- 1 глава лук
- 1 чаена лъжица семена от фенел
- 2 супени лъжици барбекю сос
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 200 грама пилешки гърди, нарязани на тънко
- 175 грама чери домати
- 50 грама сирене
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, маята, солта, 1 лъжица олио и 200 мл топла вода в купа. Месете около 10 минути. Тестото ще е лепкаво, но опитайте да не слагате прекалено много допълнително брашно. Оставете го в купа, покрито с кърпа.
Докато тестото си почива, нарежете чушките и лука. Овкусете ги с олио и семената от фенел и ги запечете във фурна за 15 минути.
Смесете доматеното пюре и барбекю соса с 5 супени лъжици вода.
Вземете тестото и го разнесете в намазнена тава с размер 25 на 35 см. Нанесете две трети от соса барбекю. С останалия намажете пилето.
Сложете върху пицата пилето, печените чушки и лук, разполовените чери домати и сиренето и печете 15-20 минути.
Пица с яйце
Продукти:
- 2 тортили
- 1 печена чушка, може и от буркан
- 2 домата
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 2 яйца
- 65 грама нарязана салата или бейби спанак
- ½ глава червен лук, нарязана на тънко
Начин на приготвяне:
Намажете тортилята с малко зехтин или олио и запечете за около 3 минути на 200 градуса във фурната. Нарежете чушката и доматите и ги смесете с доматеното пюре и билки по избор. Разнесете сместа по тортилите, като в центъра остане дупка.
Чукнете по едно яйце в средата и върнете във фурната за 10 минути. Сервирайте с със салата и лука.
Домашна пица с лимец
Продукти:
- 200 грама брашно от лимец
- 100 грама пълнозърнесто брашно
- 180 мл топла вода
- 1 ½ чаени лъжици суха мая
- 1/3 чаена лъжица сол
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 супена лъжица мед
- 6 супени лъжици доматен сос
- 1 чаша задушени гъби
- 100 грама моцарела
- 4 резена шунка
- 3 малки домата, нарязани на филии
- Шепа нарязани маслини
- 1 глава червен лук
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и меда във водата. Изчакайте, докато шупне - за около 10-15 минути. Смесете брашното и солта в купа, добавете маята и бъркайте, докато стане тесто. Месете го около 5 минути. Добавете зехтина и месете още малко. Оставете да почине за 30 минути.
Разнесете тестото в тавичка с диаметър 30 см. Нанесете отгоре доматения сос и останалите съставки. Печете на 200 градуса за 15-20 минути.
Пица с тесто от карфиол
Продукти:
- 1 голяма глава карфиол
- 1 яйце
- Шепа настърган кашкавал или пармезан
- 2 домата
- бейби спанак
- Риган, сол, чер пипер, чесън на прах - по желание
Начин на приготвяне:
Смелете карфиола в кухненски робот до ситно, докато парченцата станат колкото оризови зърна. Разстелете върху кухненска хартия и запечете във фурната за около 15 минути. Оставете да се охлади, а след това с помощта на тензух отцедете водата от карфиола. Стискайте добре с ръце - сместа трябва да е колкото се може по-суха.
След това я смесете с яйцето, сиренето и подправките, докато стане тесто. Нанесете върху намаслена хартия за печене в тавичка и печете във фурната за 20-тина минути на 230 градуса.
Топингите са по избор - само сирене, или сирене и домати и също се запичат, докато сиренето се разтопи. Важно е да не са прекалено много и тежки, защото тестото "ще рухне".
---
Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си. Познати лица тренират в рамките на 3 месеца, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.