Алоха земляни,
Дойде време да представим и първия епизод на новия подкаст на Webcafe.bg - "Хедонисти" - мястото, където с отбрани гости ще говорим за онези неща, които правят живота по-ярък, по-наситен и не на последно място - по-приятен - от вкусната кухня, през доброто питие до любопитното хоби.
Като за първи епизод избрахме тема, която да събира в себе си едновременно нещо стилно и елегантно, но също така и нещо вдъхващо бунтарска свобода. А нима има нещо друго, което по-добре да съчетава тези две качества от уискито?
За тази по мъжки чаровна напитка водещият Александър Карагеоргиев си говори с един от експертите по темата в България - Младен Василев. Чуй разговора тук:
Младен е собственик на уиски бар Caldo в София, където периодично организира дегустации на уискита и специални вечери, посветени на напитката. Освен това той поддържа канал в YouTube, посветен на дегустации на различни марки, пише за уиски и се е срещал с някои от най-големите имена в индустрията.
С него обсъждаме преди всичко изтънченото удоволствие да дегустираш уиски и колко интересно изживяване може да бъде това.
В разговора Младен обяснява откъде произлиза самата напитка и как се е ползвала тя в миналото. Покриваме и важната тема за различните видове уискита и защо само определени видове могат да носят името "бърбън" или "Тенеси уиски", както и каква е разликата между "сингъл малц", "блендед" и "блендед малц".
Някой може да остане изненадан и от коя държава се произвеждат най-продаваните марки от кехлибарената напитка. Защото не, не е Шотландия.
Младен обяснява кои са важните неща, които трябва да имаме предвид, ако решим да си подарим дегустация на уиски. Става ясно и защо поредността на сервираните напитки е толкова важна.
Обсъждаме как протича самата дегустация и защо е важно първата напитка да се отпие до 15-ата минута. Става ясно и кои са трите важни елемента при дегустиране.
Говорим и за това как така човек може да открие аромат на прясно окосена трева или дори на изгорели гуми в бутилка уиски. Научаваме и как човек може да тренира сетивата си за подобни упражнения.
По въпроса с леда в уискито, Младен е категоричен - има ли лед в уискито, директно го хвърля. И обяснява защо ледът е толкова лоша идея, както и при какъв случай единствено той е позволен.
С водата нещата стоят по малко по-добър начин, но пак при определени обстоятелства - стига, разбира се, човек да иска да се наслади на напитката максимално.
В епизода си говорим още за:
- Различните стилове на водене на дегустации;
- Какви специфични трикове може да се приложат при една дегустация;
- Коктейли с уиски - важно ли е самото уиски да е с високо качество;
- Какви са приемливите комбинации между храна и уиски;
- Каква е ролята на възрастта и отлежаването на едно уиски;
- Има ли прилика между уискито и музиката;
- И още други неща.
За Младен е важно винаги да се наслаждаваш на питието и съветва да даваме шанс на напитката и след втората глътка, защото ако едно уиски не ти хареса тази година, догодина то може да се превърне в много добър приятел.
Ако пък след този разговор ви се припие нещо с кехлибарен цвят и приятно опушен вкус, винаги можете да потърсите Младен и неговия бар Caldo.
Дотогава следете подкаста "Хедонисти" в Webcafe, където нов брой ще се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник.
Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста и да го препоръчате на приятели. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:
Чуйте и нулевия епизод на подкаста, за да разберете повече за идеята за него и за какво ще си говорим в "Хедонисти".